Ako sa motivovať k behu, keď je vonku chladno

19. novembra 2019
Na beh sa oblešte, akoby bolo o 20 stupňov teplejšie. Foto: Shutterstock

Beh v zime je príjemnejší, než si myslíte. No netreba podľahnúť dogme, že je za to zodpovedné jedine bežecké oblečenie a kvalitné termotričká. Vedzte, že beh si môžete užiť vďaka dodržiavaniu našich pravidiel.

Povolené úplatky

Áno, každý z nás sa občas musí znížiť k tomu, aby samého seba doslova podplácal. Už celé týždne obzeráte na nete absolútne neuveriteľný pár náušníc alebo stále premýšľate nad dovolenkou vo švajčiarskych Alpách?

Stanovte si cieľ – napríklad taký, že budete túto zimu behať štyrikrát týždenne –, a keď ho dosiahnete, odmeňte sa.

Hrejivé odmeny

Keď je vonku zima, vlhko a škaredo, motivujte sa príjemnou teplou odmenou. Tieto kritériá spĺňa napríklad hrejúci kozub, ale aj hrnček horúceho kakaa alebo čítanie obľúbenej knihy v horúcom kúpeli.

Občas stačia aj takéto jednoduché radosti na to, aby ste vybehli zo svojej komfortnej zóny do studených ulíc a po návrate domov sa okamžite odmenili. Nemusí to byť iba po návrate domov, ale aj na polceste.

Zbehnite na návštevu k babke na bylinkový čaj alebo k sesternici na šálku horúcej čokolády. Doslova a dopísmena zbehnite, tým pádom máte občerstvovaciu a ohrievaciu „stanicu“ na polceste istú.

Dôležitá vizualizácia

Mentálna sila je čosi, čo dokáže výrazne pomôcť pri športovom výkone, a predstavivosť vás zase dokáže nakopnúť
pred náročným zimným tréningom.

Počas dňa (alebo večer pred ranným behom) venujte chvíľu myšlienkam na beh, na ktorý sa chystáte, a to hlavne na seba – skutočného bežiaceho bojovníka porážajúceho mráz.

Predstavte si seba – skutočného bežiaceho bojovníka porážajúceho mráz. Foto: Shutterstock
Predstavte si seba – skutočného bežiaceho bojovníka porážajúceho mráz. Foto: Shutterstock

Ak nemáte rozprávkovú predstavivosť a dobrú pamäť, popremýšľajte nad všetkými možnými benefitmi, ktoré vám beh v chladnom počasí prináša, a rozpíšte si ich čo najpodrobnejšie na papier.

Zoznam sa pokúste spísať čo najdlhší. Keď bude hotový, zaveste ho niekam, kde ho budete mať vždy na očiach, a zakaždým, keď budete váhať, či ísť, alebo nie, si ho prečítajte. Funguje aj motivačná fotografia ako pozadie vášho počítača v práci či v mobile.


Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu