Päť krokov, ako nájsť v lavíne kamaráta

Vo štvrtok minulý týždeň zobrala nášho kamaráta v Rakúsku lavína. Visiaceho na strome ho zachránil iba privolaný vrtuľník.

Vlani sme vystúpili na Elbrus a rozosievali tam popol kamaráta, ktorý zahynul v lavíne.

Ak niekto z vášho okolia zostane v lavíne, kľúčových pre jeho prežitie je niekoľko minút po jej páde, pomoc sa preto očakáva iba od prítomných kamarátov. Prečítajte si týchto niekoľko riadkov o tom, ako čo najrýchlejšie nájsť v lavínisku človeka. Do lavínových terénov (to sú všetky mimo svahov) vchádzajte aspoň s najzákladnejšou lavínovou výbavou – pípsom, sondou a lopatkou.

Základná lavínová výbava, lopatka, sonda a píps

Avšak pozor! To, že do lavínového terénu vkročíte s lavínovou výbavou vám nezaručí, že ozaj niekoho nájdete. Píps a sondu treba vedieť používať. Aj to sa okrem iného naučíte na našom kempe.

Teraz si povieme aspoň teóriu. Pamätajte, že svojho kamaráta musíte nájsť do prvých 10 minút, potom pravdepodobnosť prežitia radikálne klesá.

Keď už padne lavína a niekoho v nej zasype, prvou vecou je nájsť kamarátov signál. Presvečte sa, že všetci vo vašej skupine (okrem človeka v lavíne) si prepli pípsy na prijímanie signálu.

Nájdenie signálu

Zíďte k miestu, kde ste poslednýkrát videli kamaráta v lavíne. Z tohto miesta začínate hladať jeho signál. Pokračujte tak, ako je znázornené na obrázku, aby ste nevynechali potenciálne miesta, kde by sa ešte telo mohlo nachádzať. Vzdialenosť medzi traverzami sa líši od typu prístroja, ktorý používate. (tiež by ste mali vedieť či hľadáte jedného , alebo dvoch ľudí a tých potom cez prístroj filtrovať) Platí tiež základné pravidlo, že 10 metrov od kraja nemusíte hľadať. Vzdialenosť medzi traverzami by nemala presiahnuť 20 metrov.

Nájdenie signálu v lavíne

Nájdenie tela

Keď ste našli signál, pokračujte hľadaním tela. Sledujte najsilnejší signál a líniu, ktorú ukazuje až do troch metrov od tela. Kontrolujte si neustále silu signálu, aby ste vedeli, že ste na správnej ceste vedúcej k telu.

Nájdenie tela v lavíne

Dohľadanie tela

Akonáhle ste vo vzdialenosti do troch metrov od tela hľadajte pípsom priamo na povrchu snehu. Hľadajte najsilnejšiu hodnotu v rámci dvoch na seba kolmých osí. Keď nájdete najsilnejší signál, môžete sa pustiť do dohľadania sondou. Majte na mysli, že váš kamarát môže byť pochovaný aj niekoľko metrov pod povrchom snehu.

Dohľadanie tela

Sonda

Na mieste najsilnejšieho signálu začnite pracovať sondou. V koncentrických kruhoch zasúvajte sondu do snehu každých 25 centimetrov.

Dohľadanie tela sondou

Kopanie

Keď ste zasiahli osobu sondou, nechajte ju zapichnutú (aby ste vedeli, kde to bolo samozrejme) a začnite odkopávať sneh. Začnite však približne vo vzdialenosti 1,5-krát hĺbka pochovanej osoby (odmeraná sondou) odspodu (tvárou ku kopcu). Šírka prístupového kanála by mala byť meter až metera pol.

Vykopanie zasypaného tela

Ak sa pohybujete v backcountry teréne častejšie a chcete si info o vyhľadávaní precvičiť v teréne, navštívte náš freeridový kemp.

1/1
Zavrieť reklamu