Nástrahy, ktoré so sebou prinášajú Vianoce – na čo by ste si mali dať pozor?
Žlčníkový záchvat, rybacia kosť, ktorá uviazla v hrdle, zátka zo šampanského v oku a rizikové vajíčka v šaláte, aj také bývajú najkrajšie sviatky roka. V tomto článku sme pre vás spísali sedem často sa opakujúcich nástrah, na ktoré by ste si mali dať pozor počas najkrajších sviatkov roka.
1. Zátka v oku
Sekt máva zátku ukotvenú veľmi pevne v hrdle fľaše. Otvoriť „bublinky“ teda nie je nič jednoduché. Možno aj preto je otváranie šumivého vína jednou z disciplín na somelierskych súťažiach. Ako na to, aby tento úkon na domácich oslavách prebehol čo najbezpečnejšie?
Zátka z fľaše môže vyletieť rýchlosťou až 300 kilometrov za hodinu! Preto držte fľašu pri otváraní v 45-stupňovom uhle smerom od seba, dajte pozor, aby sa nikto nenachádzal v zornom poli „výstrelu“. Neodporúča sa páčiť zátku zubami!
Pokiaľ nemáme špeciálne kliešte na sekt, ktoré zátku z hrdla vytočia ako skrutku, použite ruky. Najlepšie, ak dno fľaše budete držať v uteráku alebo utierke (orosená fľaša tak nekĺže) a pomaly ňou budete krútiť smerom k sebe, pričom zátku budete držať pevne v dlani. Fľašou nenatriasajte. Pri „páčení“ palcom sa korková zátka môže prelomiť a potom nastáva „posledné“ riešenie – vývrtka, ktorá si vyžaduje nielen určitú skúsenosť, ale ešte prísnejšie bezpečnostné opatrenia.
Sekt z otvorenej fľaše nalievajte do naklonených pohárov, aby víno toľko nepenilo. Najvhodnejšie sú úzke poháre s hladkou stenou (v brúsenej nevidíme, ako víno perlí) na stopke. Širšie poháre sa dnes používajú už len na aromatické sekty. Víno by malo byť poriadne vychladené, najlepšie na 5 až 6 stupňov Celzia, v pohári totiž po naliatí veľmi rýchlo oteplieva.