Na týchto 12 tatranských chát sa môžete vybrať aj počas zimnej uzávery. Viete, o ktoré ide?

6. novembra 2022

Zimná uzávera určitých turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách trvá každoročne od 1. novembra až do 14. júna. V tomto čase oddychuje tatranská flóra aj fauna. Počas celého roka však môžete navštíviť 12 tatranských chát.

Viete o ktoré ide? A ako dobre ich poznáte? Svoje znalosti môžete preveriť v tomto kvíze!

Touto cestou vám pri zimnej návšteve našich veľhôr pripomíname bezpečnosť – pred turistikou sledujte predpovede počasia a poveternostné podmienky, nezabudnite si zbaliť vhodnú turistickú výbavu, uzatvoriť horské poistenie a vstupovať do hôr s rešpektom a zodpovednosťou. Mapu otvorených turistických chodníkov v zime nájdete na tomto linku.

0%

Akým NAJ sa vyznačuje Chata pod Soliskom?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Chata pod Soliskom (1 840 m.n.m.) je najmladšou vysokohorskou chatou vo Vysokých Tatrách. Môžete ju navštíviť celoročne a vybrať sa na ňu môžete napríklad zo Štrbského plesa.

Téryho chata leží v Malej Studenej doline s výhľadom na Spišské plesá. Koľko ich je?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Téryho chata (2015 m.n.m.) je najvyššie položenou celoročne otvorenou horskou chatou vo Vysokých Tatrách. Neďaleko nej sa nachádza Päť Spišských plies: Malé Spišské pleso, Prostredné Spišské pleso, Veľké Spišské pleso, Vyšné Spišské pleso a Nižné Spišské pleso. Na Téryho chatu sa môžete vybrať napríklad z Hrebienka.

Chata Plesnivec je unikátom. Prečo?

Facebook Chata Plesnivec
Správne! Nesprávne!

Chata Plesnivec (1290 m.n.m.) je jedinou obývateľnou chatou v Belianskych Tatrách. Prvý objekt, ktorý tu stál, bola chatrč v polovici 18. storočia.

So Skalnatou chatou je späté meno Ladislav Kulanga - bol legendou vysokohorského nosičstva. Je držiteľom niekoľkých rekordov - aký nosičský rekord sa spája so Skalnatou chatou?

Facebook Skalnatá chata
Správne! Nesprávne!

Ladislav Kulanga bol chatárom na Skalnatej chate 38 rokov a na tatranské chaty vyniesol počas desaťročí tony nákladu, napríklad na Skalnatú chatu vyniesol rekordných 211 kg.

Zbojnícku chatu poznačila udalosť v júni 1998. O čo išlo?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Chata vyhorela v polovici júna 1998. Kým bola dokončená jej rekonštrukcia (2001) stál tu provizórny bufet. Zbojnícka chata sa nachádza v závere Veľkej Studenej doliny a obkolesujú ju napríklad Slavkovský štít, Východná Vysoká, Svišťový štít, Javorový štít, Široká veža, či Prostredný hrot.

V ktorej tatranskej doline sa nachádza Zamkovského chata?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Najnižšie položená vysokohorská chata (1475 m.n.m.) je obľúbeným cieľom rodín s deťmi. Dostanete sa tu po červenej značke smerom z Hrebienka a po ceste vás očarí Obrovský vodopád.

Rainerova chata je najstaršou chatou vo Vysokých Tatrách. Postavil ju Ján Juraj Rainer. V ktorom roku?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Rainerova chata od svojho vzniku najpv slúžila svojmu účelu, neskôr dlhé roky chátrala. V roku 1997 ju prenajal Peter Petras so zámerom urobiť z nej životaschopnú historickú pamiatku slúžiacu turistom a od roku 1998 slúži turistom. Rainerova chata s novou podobou sa stala jednou z najvyhľadávanejších tatranských chát. Vznikla na nej nosičská súťaž Nosičská próba.

Sliezsky dom je východiskovým miestom pre výstup na Gerlachovský štít. Ktorá významná osobnosť ho v minulosti navštívila?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Sliezsky dom sa nachádza vo Velickej doline pri Velickom plese. Dnes je z neho hotel a slúži ako východiskový bod pre výstup na Gerlachovský štít. V roku 1995 ho navštívil pápež Ján Pavol II. počas svojej druhej návštevy Slovenska.

Bilíkova chata stojí na mieste jednoduchej chaty, ktorá tu stála od roku 1875 a neskôr vyhorela. Ako sa volala?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ruženina chata bola prvá chata na Hrebienku a vyhorela v roku 1893. Neskôr tu boli postavené dva hotely, ktoré tiež vyhoreli. Bilíkova chata sa kedysi volala Guhrova a premenovaná bola na počesť lyžiara a pretekára Pavla Bilíka, ktorý bol účastníkom SNP.

Pri Popradskom plese sa nachádzajú dve chaty. Chata pri Popradskom plese a ...?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Popradské pleso sa kedysi nazývalo Rybie oko. Dnes v 1494 m.n.m. nájdete dve chaty - Chatu pri Popradskom plese a Majláthovu chatu. Tá bola postavená v roku 2011 a nesie meno po iniciátorovi výstavby prvej chaty pri Popradskom plese, Vojtechovi Majláthovi.

Ktorý štít sa nachádza nad horskou chatou známou ako Brnčalka?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Bývalá Brnčalova chata "Brnčalka" sa nachádza pri Zelenom plese. Sídli tu stanica horskej záchrannej služby (skr. HZS) a dostanete sa tu v zime z Bielej vody (po žltej značke). Nakrúcal sa tu český film Jak se krotí krokodýli.

Poznáte príbeh tatranských chát? Tieto môžete navštíviť aj v zime.
Výborne!

Super. Foto: Shutterstock

Naozaj poznáte celoročne otvorené horské chaty vo Vysokých Tatrách! Zistite, či poznáte lepšie fotogenické miesta západného Slovenska, fotogenické miesta stredného Slovenska alebo slovenské národné parky.
Máte medzery.

To ale nevadí, tieto chaty môžete navštíviť aj počas zimnej uzávery. Nezabudnite však na kvalitnú turistickú výbavu, predpoveď počasia a zodpovedné správanie. Otestujte sa, či ako dobre poznáte fotogenické miesta západného Slovenska, fotogenické miesta stredného Slovenska alebo slovenské národné parky.
Slabý výsledok.

Zistite si o celoročne otvorených tatranských chatách viac - alebo sa vyskúšajte v iných oblastiach. Otestujte sa, či poznáte lepšie fotogenické miesta západného Slovenska, fotogenické miesta stredného Slovenska alebo slovenské národné parky.


Text: EF podľa wikipedia.org a webových stránok jednotlivých chát
Foto: Shutterstock, Facebook

1/1
Zavrieť reklamu