Pandémia poukázala na naše slabé miesta

20. mája 2022

Posledné dva roky spôsobili veľký otras v živote všetkých. Prinútili nás upratať si hodnoty, zamerať sa viac na zdravie, svoje aj blízkych. Zároveň zisťujeme, že covid-19 zanechal v našich životoch ešte väčšiu stopu, ako sme si mysleli.

Pandémia hlboko otriasla základmi všetkého, na čo sme boli zvyknutí. Po neuveriteľne rýchlom životnom tempe prišlo náhle spomalenie až zastavenie sveta okolo nás. Začali sme viac premýšľať nad tým, čo je skutočne dôležité a zhon za úspechmi a materiálnymi vecami ostal na chvíľu stáť. Na piedestál sa zrazu dostalo jedno jediné – zdravie.

Začali sme viac chrániť svojich blízkych a aj seba, cez Google sme čoraz viac vyhľadávali odpovede na otázky spojené so zdravím. Zisťovali sme, ako podporiť svoju imunitu, aký šport je vhodný aj v čase izolácie a začali sme si vychutnávať maličkosti a čas strávený v prírode.

Prekonať covid neznamená byť zdravý

Hoci sme sa nakazili koronavírusom a prekonali covid-19 s miernymi príznakmi, nemusí to byť všetko. Často počujeme o postcovidovom syndróme. Keďže je naša imunita oslabená, môžeme aj po prekonaní ochorenia cítiť únavu či horšie sústredenie a utrpieť môžu aj náš pracovný a športový výkon.

Postcovidový syndróm sa prejavuje viacerými spôsobmi – od silnej únavy a vyčerpania cez zvýšenú teplotu, dýchavičnosť spojenú s búšením srdca až po bolesti svalov a kĺbov.

Každý prípad je individuálny a nedá sa jednoznačne posúdiť, ako dlho môže postcovidový syndróm trvať.

Čo môžete urobiť pre zmiernenie postcovidového syndrómu?

Po prekonaní covidu-19 netreba začať hneď zhurta športovať a pracovať. Je potrebné počúvať svoje telo a prioritou by mal byť dostatočný oddych. Spolu s vyváženou stravou, ktorá telu dodá v prirodzenej forme dostatok vitamínov, ide o nenápadnú, no dôležitú kombináciu. Je potrebné piť dostatok tekutín – čistú vodu, prípadne bylinkové čaje.

Telu doprajte pravidelný pohyb, ale začnite pomaly, napríklad pravidelnými krátkymi prechádzkami. Vyberte sa do lesa, dýchajte zhlboka a vedome voňavý čerstvý vzduch. Prejaví sa to aj na vašej nálade a zmene myšlienok. A hlavne: netlačte na pílu. Nehroťte športové výkony, telo vám to vráti. Keď si chcete oddýchnuť, lebo na vás doľahla únava, oddýchnite si. Dbajte na dostatok spánku.

Dlhodobo podceňované duševné zdravie

Až pandémia ukázala, že zdravie neznamená len fyzickú kondíciu, ale zahŕňa aj kondíciu mysle. Čoraz viac sa otvára tabuizovaná téma duševného zdravia. Je to práve kvôli tomu, že človek – tvor spoločenský – bol prinútený okolnosťami a strachom ostať doma a nútene sa izolovať.

Ľudia začali po prvýraz premýšľať sami nad sebou a svojimi problémami a zistili, že sa pod vplyvom mnohých okolností naozaj nemajú dobre. Aj to ukázalo, akí sú mnohí z nás v skutočnosti osamotení.

KOOPERATIVA prináša v rámci svojho poistenia Profi komplet okrem iného asistenčné služby eDoctor,ktoré pomôžu aj s vyriešením postcovidového syndrómu. Viac informácií získate na www.kooperativa.sk.


Text: RELAX
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu