Tipy, ako zariadiť izbu pre bábätko

16. mája 2022

V prvom rade s radosťou. Väčšina rodičov si túto aktivitu užíva a dáva priestor svojej kreativite. Aj v tomto prípade sa ale oplatí držať trochu pri zemi a dodržať pár pravidiel.

Najprv si odpovedzte na otázku, ako dlho plánujete mať bábätko pri sebe v spálni. Dnes je v mnohých rodinách zvykom, že dieťa spí do jedného až dvoch rokov s rodičmi. Pokiaľ to bude váš prípad a máte dostatočne veľkú spálňu, zariaďte dieťaťu kútik najprv tam. Berte do úvahy štýl aj farebnosť existujúceho zariadenia. Postačí postieľka a komoda na oblečenie, prípadne prebaľovací pult, pokiaľ pre vás nebude praktickejší napríklad v kúpeľni.

Pri zariaďovaní izby pre bábätko si treba zodpovedať otázku, ako dlho plánujete mať bábätko pri sebe v spálni. Foto: Möbelix.

Základné vybavenie

Ak vás čaká zariaďovanie samostatnej izbičky, ktorá bude dieťaťu slúžiť až do doby, než vyletí z hniezda, držte sa jednoduchého pravidla. Základné vybavenie by malo byť tvarovo aj farebne neutrálne tak, aby vydržalo dieťaťu do vyššieho veku a vám sa raz dobre ladilo s ďalšími kúskami zariadenia. Reč je najmä o skrini či komodách na oblečenie, ktoré majú univerzálne využitie. V súčasnosti je veľmi obľúbené biele, šedé či prírodné prevedenie.

Základné vybavenie detskej izby by malo byť tvarovo aj farebne neutrálne. Foto: Möbelix.

Čo sa týka postieľky, máte viac možností. Kúpiť dieťaťu najprv detskú s rozmermi 120 x 60 cm, ktorú neskôr vymeníte rovno za štandardný rozmer 90 x 200 cm, prípadne rastúcu postieľku. Existujú aj špeciálne modely 3 v 1, ktoré je možné prestavať z bábätkovskej na detskú veľkosť a následne aj „dospelácku“. Pre maminkin komfort pri kŕmení či uspávaní sa hodí pohodlné kreslo, ktoré dieťa neskôr samo využije napríklad pre chvíle s obľúbenou knižkou.

Foto: Möbelix.

Materiály

Všeobecne sa pre malé deti odporúčajú skôr prírodné materiály. Pretože napríklad masív alebo preglejka naozaj vydržia, nemusíte sa báť do nich investovať. Pri lakovanom nábytku venujte pozornosť certifikátom zaručujúcim nezávadnosť náteru. Na podlahu je praktické zvoliť rovnú pevnú krytinu, ako drevo, marmoleum či korok, ktoré zatiaľ zútulníte kusovým kobercom. Ideálne s čo najvyšším podielom vlny alebo bavlny.

Do detských izieb neváhajte použiť prírodné materiály. Foto: Möbelix.

Farebnosť a doplnky

Do izby pre najmenších sú vhodné tlmené či jemné pastelové odtiene zelenej, žltej, modrej či ružovej. Tieto farby vnášajte do priestoru skôr len na doplnkoch, textile a hračkách. Týmito farbami môžete samozrejme natrieť aj stenu.

Foto: Möbelix.

Zo začiatku veľa vecí dieťa nepotrebuje. Stačí pár hračiek a príjemná mäkká podložka alebo koberec na hranie na zemi. Aby dieťa dobre spalo, určite nezabudnite na kvalitné tienenie. Použiť môžete zatemňovacie závesy alebo vhodné rolety. Počas nočnej „služby“ u bábätka oceníte tlmené osvetlenie v tmavo žltých či červených tónoch.


Text a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu