Päť miest, ktoré by ste nemali obísť pri návšteve regiónu Stredné Slovensko!

24. apríla 2022

Pripravili sme pre vás tipy na zážitky a miesta, ktoré by ste pri návšteve stredného Slovenska nemali obísť.

1. Banské náučné chodníky

Baníctvo tvorilo v minulosti významnú súčasť regiónu. Dôkazom je množstvo starých štôlní či rôznych banských náučných chodníkov. Tie najkrajšie nájdete na Starých Horách, v Španej Doline alebo v Ľubietovej. Vydajte sa do nedotknutej prírody a spoznajte bohatú banícku históriu regiónu. 

Dôkazom baníckej histórie je množstvo starých štôlní či rôznych banských náučných chodníkov. Foto: Archív OOCR Stredné Slovensko.

2. Gotické kostolíky 

Čarovné a atmosférou dýchajúce kostolíky nájdete v obci Zolná, Čerín, Poniky či Dúbravica. Vydajte sa spoznať malebné gotické klenoty ukryté v prírode mohutnej Poľany. V mnohých nájdete vzácne fresky zo 14. a 15. storočia. V obci Hronsek nevynechajte návštevu dreveného kostolíka na Zozname svetového dedičstva UNESCO, ktorý bol postavený bez jediného klinca! 

3. Vrch Hrb – geografický stred Slovenska 

Stred Slovenska nájdete v severnej časti Poľany, na zalesnenom vrchu s názvom Ľubietovský Vepor. Vrchol Hrbu tvorí impozantné, miestami až 40 metrov vysoké skalné bralo. Výhľad, ktorý sa z vrcholu otvára, uchváti každého. 

4. Cyklopotulky regiónom 

Nasadnite na bike a vydajte sa po vlnitých kopcoch a popri zelených lúkach. Najlepšie trasy na prevetranie vášho bicykla nájdete v okolí Zvolena a Pustého hradu, Podkoníc, Sliača či strediska Donovaly. Využite možnosť požičať si e-bike, ktorý dá vášmu „šliapaniu“ iný rozmer. Pre tých, ktorí sa chcú dostať aj do vzdialenejších lokalít, je tu banskobystrický cyklobus. 

Najlepšie trasy na prevetranie vášho bicykla nájdete v okolí Zvolena a Pustého hradu, Podkoníc, Sliača či strediska Donovaly. Foto: Archív OOCR Stredné Slovensko.

V regióne Stredné Slovensko nájdete aj ďalšie zaujímavé miesta – napríklad Moštenické travertíny, Králický vodopád, hrad Dobrá Niva, Pustý hrad vo Zvolene, kláštor Bzovík, Rebrík do neba v Dúbravici či Čertovu skalu pri Budči.  

5. Barborská cesta 

Počas okružnej pútnickej cesty sa zahľadíte nielen na krásnu okolitú prírodu, ale aj do svojej duše, ktorá na ceste určite pookreje. Na trase spájajúcej Banskú Bystricu, Kremnicu a Banskú Štiavnicu vás povedú žlto-čierne vežičky.

Barborská cesta vám odhalí tie najkrajšie prírodné scenérie a obohatí o spoznávanie významných kultúrnych pamiatok na strednom Slovensku.  

Viac tipov nájdete na webovej stránke OOCR Stredné Slovensko.


Text: Redakcia
Foto: Archív OOCR Stredné Slovensko 

1/1
Zavrieť reklamu