Toto sú často fotografované miesta Slovenska. Otestujte sa, či poznáte všetky z nich. Časť prvá – ZÁPAD

20. apríla 2022

Nielen Covid-19, ale aj chuť po spoznávaní vlastnej krajiny nás čoraz viac ťahá von do prírody a spoznávania miest okolo nás. Hľadáme menej navštevované miesta, no často sa práve nechávame inšpirovať fotografiami alebo sociálnymi sieťami.

Pripravili sme si pre vás trojdielny kvíz a toto je jeho prvá časť, venovaná západnému Slovensku. Otestujte sa a zistite, ako poznáte často fotografované miesta Slovenska.

0%

Kde sa nachádza tento vysielač?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Veľká Javorina je najvyšší vrch pohoria Biele Karpaty a nachádza sa na slovensko-českej hranici. Dlhé roky je považovaná za jeden zo symbolov dobrých vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskom, o čom svedčí kameň na jej vrchole s nápisom: „Tu bratia vždy sa stretať budú.“

V ktorom kúpeľnom meste sa nachádza táto známa socha?

Wikipedia
Správne! Nesprávne!

Socha barlolámača je symbolom Piešťan. Je odliata z bronzu a osadená na moste v Piešťanoch bola v roku 1933. Zo strany mesta sa na nej nachádza nápis Saluberrimae pistiniensis thermae (Najuzdravujúcejšie piešťanské kúpele) a zo strany ostrova si môžete prečítať známy biblický výrok Surge et ambula (Vstaň a choď).

Nad ktorým krajským mestom sa nachádza tento kostolík?

Pexels.com
Správne! Nesprávne!

Kostol sv. Michala Archanjela sa nachádza nad Dražovcami a bol postavený v 11. storočí. V súčasnosti sa tu bohoslužby konajú nepravidelne; každoročne sa tu slúži svätá omša 29. septembra – v deň sviatku sv. Michala archanjela. Zaujímavosť: pamätáte si ešte na jeho vyobrazenie na slovenskej 50-korunovej bankovke?

Toto farebné námestie sa nachádza v Komárne a je pomenované podľa svetadielu. Ktorého?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Nádvorie Európy je unikátnym stavebným dielom. To v štylizovanej forme reprezentuje historickú architektúru, ktorá je charakteristická pre jednotlivé krajiny v Európe.

Tento známy hrad stojí nad mestom, ktoré je spojené s významnou osobnosťou uhorských dejín. Ide o:

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Trenčiansky hrad je dominantou nielen mesta Trenčín, ale aj celého Stredného Považia. V 13. storočí sa dostal do majetku legendárneho „pána Váhu a Tatier“, palatína Matúša Čáka.

O aké miesto ide?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Haluzická tiesňava sa nachádza neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Ide o prírodnú pamiatku, ktorá vznikla činnosťou Haluzického potoka. Čo je však zaujímavé, tiesňava sa neustále prehlbuje a mení.

Poznáte toto miesto? Kde sa nachádza?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Skalka pri Trenčíne sa spája so životnými príbehmi sv. Andreja Svorada a Benedikta a ide o najstaršie pútnické miesto na Slovensku. Objekt na fotografii sa nazýva Veľká Skalka a nachádza sa len pár kilometrov od Trenčína.

Nad ktorou obcou sa nachádza tento zámok?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Pôvodne strážny hrad vznikol v 14. storočí, počas storočí patril významným rodom, ako boli Országhovci, Erdödyovci či Pálfyovci. Dnes je v správe Slovenskej akadémie vied.

Zrúcanina tohto hradu sa nachádza nad sútokom dvoch významných riek. Ktorých?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Hrad Devín sa nachádza nad sútokom Moravy a Dunaja. Hrad patrí spolu s Bratislavským a Nitrianskym hradom k najstarším hradným objektom na Slovensku. Podľa objavených archeologických nálezov sa najstaršie osídlenie Devína datuje do obdobia mladšej doby kamennej (približne 5000 – 4000 pred Kr.).

V ktorom meste sa nachádza táto rotunda?

Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Rotunda je venovaná sv. Jurajovi a v jej interiéri sa nachádzajú fragmenty malieb, ktoré vykresľujú jeho život.

Fotogenické miesta Slovenska - ZÁPAD
Perfektné! Máte v očku rôzne miesta západného Slovenska!

Vidíme, že o západnom Slovensku máte prehľad, otestujte svoje vedomosti aj v kvíze o Záhorí, mestách na západnom Slovensku alebo o Bielych Karpatoch.
Dobrý výsledok! Až na pár drobností poznáte viac aj menej známe miesta západného Slovenska!

Vidíme, že o západnom Slovensku máte celkom dobrý prehľad, otestujte svoje vedomosti aj v kvíze o Záhorí, mestách na západnom Slovensku alebo o Bielych Karpatoch.
Nevadí! Veríme, že aj keď ste viaceré z miest nepoznali, vás tento kvíz inšpiroval k ich návšteve!

Veríme, že aj napriek nižšiemu skóre ste sa niečo nové dozvedeli. Vyskúšajte si svoje vedomosti v kvíze o Záhorí, mestách na západnom Slovensku alebo o Bielych Karpatoch.

Text: EF
Foto: Shutterstock/Pexels.com/Wikipedia

1/1
Zavrieť reklamu