To najlepšie z Česka. Poznáte týchto 10 českých miest, ktoré sú zapísané na zozname UNESCO?

14. marca 2022
Český Krumlov, Česká republika. Foto: Shutterstock

Poznáte Českú republiku? Česi majú veľa krásnych historických mestečiek s príjemnou atmosférou. Spoznajte týchto 10, v ktorých sa nachádzajú pamiatky svetového dedičstva UNESCO.

0%

V ktorom stredovekom českom mestečku sa nachádza druhý najväčší zámocký komplex v Česku?

Český Krumlov, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Na juhu Českej republiky priťahuje návštevníkov svojou stredovekou a zároveň kozmopolitnou atmosférou Český Krumlov. Nad meandrami rieky Vltavy stoja kamenné meštianske domy, stredoveké uličky a hradný a zámocký komplex, ktorý je po Pražskom hrade druhým najväčším zámockým komplexom v Českej republike. Toto UNESCO mestečko s množstvom starobylých pamiatok na každom kroku je navyše obklopené krásnou prírodou.

Viete, v ktorom meste sa nachádza pútnický kostol sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore?

Žďár nad Sázavou. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V prekrásnej prírode Žďárských vrchov sa nachádza mesto Žďár nad Sázavou. Už okolo roku 1100 tu pri brode cez rieku Sázava stála trhová osada. V roku 1252 tu bol založený významný cisteriánsky kláštor Studnice Blahoslavenej Panny Márie, okolo ktorého sa začal zhromažďovať život. V 18. storočí sa o zveľadenie mesta zaslúžil najmä pražský architekt Santini, ktorý skrášlil žďárský kláštor, navrhol mnohé ďalšie kláštorné budovy, no jeho najvýznamnejšou stavebnou pamiatkou je pútnický kostol sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore. Jeho tvary sú dané komplikovanými prienikmi šiestich kružníc v tvare päťcípej hviezdy.

Okolie tohto mesta produkovalo v 13. storočí približne jednu tretinu európskej produkcie striebra.

Kutná Hora, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V okolí Kutnej Hory, jedného z najvýznamnejších českých kráľovských miest, sa vyťažilo veľa striebra. K najvýznamnejším pamiatkam mesta patrí mincovňa Vlašský dvor, kde sa v roku 1300 začali raziť Pražské groše. Vlašský dvor bol aj dočasným sídlom českých kráľov. Snáď ešte významnejšou pamiatkou je Chrám svaté Barbory, gotická katedrála, ktorá sa stavala od roku 1388 až do roku 1558. Počas husitských vojen bolo mnoho vecí zničených, napriek tomu však patrí historické centrum Kutnej Hory s mnohými pamiatkami, historickými domami, kostolmi a kláštorom k jedinečne zachovanej stredovekej architektúre, na ktorej zachovanie a zveľaďovanie domáci dôsledne dbajú.

Kniežací rod Lichtenštajnovcov vybudoval prírodný areál s rozlohou takmer 300 km2 so zámkami, ďalšími stavbami, rybníkmi a kanálmi. Kde to je?

Lednice, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Lednicko-valtický areál sa pokladá za najrozsiahlejšiu komponovanú krajinu v Európe a možno aj na svete. Oblasť medzi riekou Morava a Rakúskom budoval do podoby krásneho prírodného parku rod Lichtenštajncov v 18. a 19. storočí. Je tu množstvo kultúrnych a prírodných pamiatok. Najvýznamnejšie sú obce Valtice, Lednice (spojené priamou, 6 km dlhou alejou), obec Hlohovec, umelo vysadený Boří les a Lednické rybníky.

Viete, ktoré mesto býva prezývané aj Hanácke Atény?

Kroměříž, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Kroměříž bol letným sídlom olomouckých biskupov. Nájdete tu arcibiskupský zámok, pivnice a mincovňu, v ktorej si olomouckí arcibiskupi razili vlastné mince, medaile a odpustky. Všetky tunajšie vyrazené materiály boli v priebehu storočí zhromažďované a expozícia kroměřížského zámku je tak druhou najväčšou takouto zbierkou na svete po vatikánskej! Prezývka mesta bola odvodená od množstva škôl a vysokého stupňa vzdelanosti.

Ako sa volá dedinka so zachovanou stredovekou sedliackou architektúrou s vidieckymi domami, sýpkami, bránami a dekoráciami?

Holašovice, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Holašovice, obec spomínaná už v 13. storočí, mala neľahkú históriu, no napriek tomu má neopakovateľnú vidiecku atmosféru. Dedinka s menej ako 140 obyvateľmi vyzerá tak, ako fungovala už v druhej polovici 19. storočia. Nachádza sa tu 23 pamiatkovo chránených usadlostí so 120 budovami, stodolami, maštaľami, studňami a napríklad aj so Selským dvorom č. 6, ktorý je rodinným sedliackym sídlom už od roku 1530.

Na tomto renesančnom zámku sa narodil aj Bedřich Smetana.

Litomyšl, Český zámok. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Slávny hudobný skladateľ Bedřich Smetana sa narodil priamo na zámku Litomyšl v rodine pivovarníkov ako 11. dieťa a prvý syn. Niet divu, že otec nechal od radosti na zámocké nádvorie vyvaliť sudy piva, aby si všetci mohli vychutnať jeho radosť. Renesančný zámok je skvelým príkladom stredovekej stredoeurópskej šľachtickej rezidencie, ktorá si zachovala jedinečnosť aj po ďalších premenách nových umeleckých smerov.

Toto mesto obklopené rybníkmi vás osloví námestím s historickými domami a zámkom, na ktorom sa natáčalo okolo 60 filmov.

Telč, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Historické centrum mesta Telč dookola chránili rybníky a brány. Svoju osobitú podobu si Telč zachoval po celé stáročia. Mesto leží na polceste medzi Prahou a Viedňou a na križovatke obchodných ciest pôvodne stála kráľovská vodná pevnosť z 13. storočia. Dnešnú podobu získalo mesto v 16. storočí. Nájdete tu rozsiahly renesančný zámocký komplex obkolesený záhradou a parkom, ale aj námestie s unikátnym nenarušeným komplexom historických domov v renesančnom a barokovom štýle.

V ktorom meste sa nachádza morový stĺp zapísaný na zozname UNESCO?

Olomouc, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Morový stĺp v Olomouci patrí k posledným príkladom tejto módnej vlny, ale výtvarným umením, bohatou výzdobou a svojimi rozmermi – až 35 m, sa od iných stĺpov výrazne líši. Na jeho stavbe sa podieľali občania Olomouca a vysvätenia sa zúčastnila cisárovná Mária Terézia s manželom Františkom I. Štefanom Lotrinským.

Pamiatky tohto mesta sú hneď po Jeruzaleme jedinými židovskými pamiatkami na zozname UNESCO.

Třebíč, Česká republika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Třebíč, mesto na brehu Jihlavy, bolo strediskom náboženského života a vzdelanosti. Nachádza sa tu Bazilika sv. Prokopa, ktorej najcennejšou časťou je krypta s viac ako 700 ročnou výdrevou stropu. Ako svedectvo spolunažívania židov a kresťanov má veľký význam zachovaná židovská štvrť s hustou zástavbou 120 domov a židovských inštitúcií.

UNESCO mestečká Česko
Výborne!

Žďár nad Sázavou. Foto: Shutterstock

Gratulujeme, české pamiatky poznáte fantasticky! Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o Prahe alebo si prečítajte článok o Česko-saskom Švýcarsku či peknom husitskom meste Tábor.
Dobre!

Kutná Hora, Česká republika. Foto: Shutterstock

Ok, niektoré české pamiatky ste poznali! Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o Prahe alebo si prečítajte článok o Česko-saskom Švýcarsku či peknom husitskom meste Tábor.
Uppss...

Telč, Česká republika. Foto: Shutterstock

No, Českú republiku zatiaľ veľmi nepoznáte, no veríme, že sme vás inšpirovali na výlet, stojí totiž za to pozrieť sa tam. Odporúčame vám vyskúšať si aj kvíz o Prahe alebo si prečítajte článok o Česko-saskom Švýcarsku či peknom husitskom meste Tábor.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu