Šesť skvelých tipov ako sa zdravo zahriať v zime jedlom

23. februára 2022
Čaj na zahriatie. Foto: Shutterstock

Najmä ak patríte k tým jedincom, ktorým býva stále chladno, ale obľubujete zimné športy a sneh, doprajte svojmu telu správnu stravu, ktorá vás zahreje.

Telo si pre optimálne fungovanie potrebuje udržiavať svoju stálu telesnú teplotu. Keď sme vystavení chladu, musí pre jej udržanie vynaložiť viac energie, samozrejme, v podobe kalórií. My mu môžeme prácu uľahčiť nielen tým, že budeme prijímať dostatočné množstvo kalórií, ale aj konzumáciou stravy, ktorá telo takzvane zahreje.

Ak to zjednodušíme, tak zahrievajú predovšetkým štipľavé koreniny, sušené ovocie, pohánka, špalda, koreňová zelenina a ochladzujú najmä citrusy a zelenina s vysokým podielom vody. Poďme sa však pozrieť na zimnú stravu bližšie.

1. Zahrejte sa už ráno

Nevyhovárajte sa, že nemáte ráno čas, tak sa nikam nepohnete. Najlepšie, čo pre seba môžete urobiť, je vymeniť rožok s maslom a syrom, jogurt alebo takzvané cereálie v mlieku za teplú kašu. Teplé obilninové raňajky vás zahrejú, zasýtia na dlhší čas a dodajú dostatok energie a „tepla“. Podľa čínskej medicíny je teplá ranná kaša vhodná pre žalúdok a ideálne naštartuje metabolizmus do nového dňa. Jej príprava vôbec nezaberie veľa času.

Ovsené vločky, pohánku alebo pšeno večer namočte, tak ich ráno uvaríte rýchlejšie. Ak niektorí členovia domácnosti majú radi sladké a iní slané raňajky, žiadny problém. Časť kaše doslaďte medom a posypte semienkami a ku zvyšku narýchlo osmažte cibuľku a vylepšite napríklad tekvicovým olejom, lyžicou tvarohu alebo tempehom.

Teplá ranná kaša. Foto: Shutterstock
Teplá ranná kaša. Foto: Shutterstock

TIP:
Mágia spočíva v tom, že ak sa vám ráno nechce stáť pri sporáku, kašu vôbec nemiešajte, neprihorí. Ak by ste ju raz premiešali, museli by ste pri nej zostať už po celý čas, kým bude hotová. Len ju nezabudnite v správnom čase vypnúť! Spoznáte to tak, že zhustla a vločky alebo obilie nasali všetku vodu.

2. Celozrnné obilniny ako palivo

Sú dva zdroje zdravých sacharidov pre športovcov: jednoduché sacharidy z ovocia a komplexné z celozrnných obilnín. Cez zimu nie je jednoduché zohnať ako zdroj energie v podobe sacharidov kvalitné ovocie, pretože u nás nie je sezóna. Najlepšie, čo môžete v zime spraviť, je prejsť na komplexné sacharidy – celozrnnú ryžu, pohánku, špaldu a ďalšie celozrnné obilniny – ako k zdroju dlhotrvajúcej energie. Polysacharidy uvoľňujú energiu postupne.

Energia vám teda nestúpne rýchlo a potom opäť rýchlo neklesne nadol a vy tak vydržíte športovať či pracovať dlhšie. Teplé jedlo vás navyše zahreje. Môžete si k nim uvariť mrkvu, cviklu alebo inú sladšiu koreňovú či hlúbovú zeleninu.
TIP:
To, že v zime nie je prirodzene dostupné kvalitné a chutné čerstvé ovocie a šťavnatá zelenina, má svoj dôvod. Ochladzujú totiž telo. Doprajte si preto radšej varené jedlo zo sezónnej zeleniny spolu s celozrnnými obilninovými prílohami.

Na nasledujúcich stránkach nájdete ďalšie skvelé tipy.

1/3
Zavrieť reklamu