Trendy obliečky s dotykom prírody

24. januára 2022

Obliečky sú skvelým spôsobom, ako dodať spálni zakaždým iný vizuál. Aktuálne udáva trendy v posteľnej bielizni predovšetkým Matka Zem – či už sú to farby, materiály alebo vzory. Potrpíte si na extravaganciu, či radšej vyznávate jednoduchosť? Vyberie si každý!

Túžba po návrate k prirodzenosti sa odráža v bytových trendoch najmä posledné dva roky a spálňa nie je výnimkou. Preto sa tento rok môžete tešiť na jemné zemité odtiene, príjemné materiály aj pôvabné dekory.

Udržateľné materiály

Požiadavka na udržateľnosť je nielen stále aktuálna, ale z roka na rok silnie. Čím ďalej tým častejšie sa tak stretnete s obliečkami z certifikovanej biobavlny alebo dokonca ľanu, ktorá zažíva v posledných rokoch obrovský comeback. V porovnaní s bavlnou, pri pestovaní ktorej sa spotrebuje veľa vody a v prípade konvenčného poľnohospodárstva i pesticídov, je len pomerne nenáročná a odolná plodina.

Foto: Möbelix

Navyše ako materiál má aj množstvo plusov. Je trvanlivý, priedušný, hypoalergénny a skvele odvádza teplo a vlhkosť, čo znamená, že je ideálny v rámci letných mesiacov. Zoženiete ho často aj v zmesi s bavlnou, ktorá v sebe snúbi výhody oboch týchto materiálov. Nevýhodou je snáď iba vyššia cena. Benefity bavlny asi netreba predstavovať. Rôznym spôsobom spracovania z nej získavame hladké, lesklé a chladivé tkaniny, ako je satén, ale aj hrejivé a mäkké textílie, ako je flanel.

Foto: Möbelix

Florálne motívy

Jedným z najväčších interiérových trendov tohto roku bude tzv. biofilný dizajn. Z tohto trendu utiekajúceho sa do upokojujúcej náruče prírody vychádza pokračujúca obľuba kvetinových a rastlinných vzorov. Vyskytujú sa vo výrazných farebných kombináciách pripomínajúcich tropickú džungľu, ale aj v jemných decentných odtieňoch. Hodia sa do moderných interiérov aj rustikálnych obydlí.

Foto: Möbelix

Tlmené farby

Foto: Möbelix

Obľuba neutrálnych odtieňov, ako je šedá, béžová a biela zvoľna prechádza k známym zemitým tónom, medzi ktoré okrem hnedej, pieskovej, okrovej patrí aj zelenohnedá, šedomodrá alebo ílovo ružová. Tieto farby je možné veľmi pôsobivo kombinovať medzi sebou. Hodia sa k zariadeniu z prírodného masívu, celok potom skvele podčiarknu detaily z bambusu či morskej trávy. Vznikne tým príjemný a harmonický interiér na dokonalý relax.

Samostatným trendom je potom zelená vo všetkých svojich podobách, najčastejšie ale v tlmených odtieňoch, ako je olivová, šalviová alebo mätovo šedá. Do spálne vnáša sviežosť a dotyk prírody. Jej upokojujúci šarm sa uplatní snáď vo všetkých štýloch bývania.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu