Farebné trendy v interiéri na rok 2022

10. januára 2022

Zariaďujete svoj nový domov a uvažujete nad tým, aké odtiene sú momentálne v kurze? Alebo máte chuť oživiť svoje súčasné bývanie novými farbami doplnkov či stien? V každom prípade ste na správnej adrese!

Významné svetové značky nás pravidelne zoznamujú so svojimi predpoveďami, ktoré farby budú dominovať móde a bytovému dizajnu nasledujúci rok. Nie je to však nikdy len jediný odtieň, k týmto farbám sa vždy spája celá škála tónov, ktoré je možné navzájom kombinovať pre harmonický výsledok. A aké sú to pre tento rok?

Veselé odtiene modrej

Akoby značky Pantone a Dulux tušili, že to, čo ľudia momentálne najviac potrebujú, je optimizmus. Preto rovnako zvolili rôzne podoby modrej za svoju farbu roku.

Zatiaľ čo v Pantone vybrali výraznú modro fialovú ,,Very Peri” – inšpirovanú kvetom zimozeleň, spoločnosť Akzo Nobel vyrábajúca interiérové nátery Dulux predstavila nežnú blankytne modrú vychádzajúcu z farby jasného neba ,,Bright Skies”.

Oba tieto odtiene je možné veľmi dobre doplniť ďalšími tónmi modrej, ale aj šedou či béžovou. Do interiéru vnesú sviežosť a pozitívny náboj.

Farebné trendy v interiéri na rok 2022. Foto: Möbelix

Skúste blankytne modrú naniesť na stenu za béžovú sedačku a doplniť vankúšiky v rôznych odtieňoch denimu. Modrofialová mimoriadne pristane zase textilným doplnkom, ako je koberec, pléd či závesy. Pre základ, na ktorom vyniknú tieto detaily, zvoľte rôzne odtiene šedej, prípadne čiernobielu.

Farebné trendy v interiéri na rok 2022. Foto: Möbelix

Olivovo zelená a zemité tóny

Ďalšie dve spoločnosti, ku ktorým sa každoročne upína zrak všetkých profesionálov pracujúcich v interiérovom dizajne, sú PPG – spoločnosť vyrábajúca napríklad značku Primalex a Sherwin-Williams.

Obaja výrobcovia interiérových náterov tento rok stavili na tlmenú zelenú: prvý menovaný pod názvom Olive Sprig a druhý pod označením Evergreen Fog.

Farebné trendy v interiéri na rok 2022. Foto: Möbelix

Oba tieto odtiene idú ruka v ruke s aktuálnou obľubou zemitých tónov a prírodného ladenia interiéru.

Tlmenú zelenú na obliečkach alebo stene môžete bez obáv doplniť práve pieskovou, hnedou či odtieňom ružového ílu. Zaujímavý akcent svojej obývačke v neutrálnej béžovej dodáte olivovo zelenou pohovkou, pre oživenie potom zvoľte ďalšie kúsky nábytku s detailmi v kontrastnej čiernej, napríklad odkladacie stolíky s kovovou podnožou.

V každom prípade nešliapnete vedľa, ak zemité tóny vrátane olivovej doplníte prírodnými prvkami, ako sú prútené kreslá, košíky z morskej trávy, jutové koberce či lampáše z bambusu.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu