Zimná cyklistika: Navrstvite sa, ale nie ako cibuľa

Cyklistika v zime. Niektorí sa nevedia dočkať prvých vločiek a mráziku, iní radšej odložia bicykle na zimný odpočinok a užívajú si teplo domova. Jedno je však isté, ako hovorí známy slovenský cyklo-youtuber, cyklistika v zime má svoju atmosféru.

Zimná cyklistika logicky prináša viacero úskalí, práve preto sa v tomto článku bližšie pozrieme na obliekanie. 

Dobré tipy, ako správne vrstviť oblečenie na zimný cyklovýjazd 

Správny výber oblečenia závisí najmä od aktuálnych poveternostných podmienok.

Zima na Orave nie je to isté, ako zima na hrádzi pri Dunaji, a samozrejme od plánovanej aktivity.

Ak sa vyberiete užiť si traily pod snehom na horskom bicykli, zahrejete sa určite viac, ako pri cestnom výjazde a rovinatých objemových kilometroch v nízkej intenzite.

Základom je správne vrstvenie funkčných vrstiev, ktoré zabezpečia odvod potu a vlhkosti od pokožky cez jednotlivé vrstvy tak, aby ste zostali čo najviac suchý. Pri vrstvení je taktiež dôležité myslieť na to, že telo sa dostane do prevádzkovej teploty až po približne pätnástich minútach. 

Od pása dolu 

Chodidlá sú na chlad veľmi citlivým miestom. Prvou možnosťou sú cyklistické tretry.  Ak však nechcete investovať do ďalšieho kúska obuvi, môžete využiť cyklistické návleky.

Tu máte na výber od jednoduchých mierne zateplených návlekov, až po hrubé neoprénové nepremokavé návleky, ktoré vás ochránia od tej najväčšej zimy.

Pri zimnom jazdení nepoužívajte hrubé ponožky určené na iné športové aktivity, pretože chodidlo bude v tretrách zbytočne natlačené a zhorší sa jeho prekrvnenie, čím sa pocit chladu dostaví oveľa skôr. Radšej siahnite po špeciálnych zimných cyklo ponožkách, ktoré sú hrúbkou konštrukcie len o máličko hrubšie od letných, ale poskytujú vynikajúci pocit tepla a odvod potu, vďaka technickým vláknam, merino vlne či dokonca PrimaLoft izolácii.

Zdroj: https://www.cxmagazine.com 
Zdroj: http://fuscorealty.com

Pri výbere oblečenia na spodnú časť tela, teda dolné končatiny máte na výber z dvoch možností. Dlhé cyklistické nohavice s cyklovložkou, alebo dlhé nohavice bez cyklovložky, ktoré môžete využiť aj na beh či bežky. Pod tie však budete musieť nosiť cyklistické krátke nohavice s cyklovložkou. 

Prvá možnosť je jednoduchšia, tá druhá prináša väčšiu možnosť kombinácií (napríklad aj s obyčajnými termospodkami do tých najväčších mrazov). Pri teplote od 0 °C do 10°C odporúčame ľahké dlhé nohavice pre chladné podmienky. Zatiaľ čo vrchná časť je zateplená, aby vás udržala v teple, spodná časť nohavíc vám dáva pocit slobody a naozaj len potrebné množstvo tepla. 

Castelli LW2

Pri pravých zimných podmienkach spojených s chladom a vlhkosťou môžete siahnuť po cyklonohaviciach vybavených funkčnou membránou, napríklad s GORE TEX membránou, ktoré sú vo vnútri mäkké, teplé a pružné a majú povrchové ošetrenie ktoré odpudzuje vlhkosť.

Castelli SORPASSO RoS WIND

Od pása po prilbu 

Prvá vrstva

Základná vrstva je tvorená z funkčného prádla, ktorého hlavnou funkciou je odvádzať pot a udržiavať telo v relatívnom suchu a teple. Táto vrstva nielen odoberá vlhkosť z pokožky tela, ale taktiež predchádza tepelným stratám organizmu. Následne je potrebné hrúbku prvej vrstvy prispôsobiť počasiu. Ak je pod nulou, zvoľte radšej hrubšie funkčné tričko

Druhá vrstva 

Druhú vrstvu môžeme nazvať aj izolačnou. Vďaka špeciálnej väzbe a použitým vláknam je v štruktúre textílie obsiahnutý vzduch, ktorý plní izoláčnú funkciu a udržiava tak telo v teple. Táto vrstva pomáha aj pri odvádzaní potu vo forme vodnej pary do ďalších vrstiev. Môžete sa spoľahnúť aj na svoj cyklistický dres, ktorý je teplý a má vynikajúcu reguláciu odvodu vlhkosti a je vyrobený z flsového materiálu. 

Tretia vrstva 

Táto vrstva je ochranná, tvorí bariéru medzi organizmom a okolím a mala by ochraňovať telo pred nepriaznivým počasím. Ide väčšinou o bundy, ktoré prostredníctvom membrány chránia telo pred vonkajšou vlhkosťou a chladom či vetrom. Zároveň sú priedušné, aby sa vlhkosť, ktorú vyprodukuje telo odparila ľahko von. Pri výbere cyklistickej bundy na zimu dbajte na to, aby vyhovovala štýlu a intenzity jazdenia ktorý preferujete.  

Shooting Castelli Winter 2021 17/02/2021 Photo: Eloise Mavian / Tornanti.cc

Hlava

Cez krk a hlavu uniká najväčšie množstvo tepla. Ak nie je veľká zima, postačí vám multifunkčná šatka. Ak fúka a poriadne prituhne, pridajte k šatke, ktorá ochráni krk a zátylok aj čiapku. Môže to byť už na vašu hlavu príliš, tak pod helmu zvoľte zimnú kuklu, ktorá ochráni váš krk, zátylok aj hlavu pred vetrom a chladom. 

Ruky 

Zdroj: https://road.cc/

V nepriaznivom zimnom počasí bez rukavíc nemáte šancu. Ak vonku mrzne, zvoľte rukavice, ktoré sú vyrobené z GORE-TEXu alebo inej neprefúkavej tkaniny. Zimné cyklistické rukavice by mali byť vetruvzdorné a taktiež aspoň čiastočne odolné voči vode, aby vaše ruky boli počas celej doby v suchu a teple. 

Foto: Castelli Cycling

1/1
Zavrieť reklamu