13 prekvapivých spôsobov, ako si „posilniť“ imunitný systém

15. decembra 2021

Musíme bojovať s novou pandémiou, chrípková sezóna je na spadnutie, ale to neznamená, že prestaneme chodiť do prírody a uzavrieme sa do seba. Existuje veľa jednoduchých a zábavných spôsobov, ako zostať fit.

1 Túlajte sa

Prechádzka v lese upokojí dušu a dobije vás energiou. Podľa japonskej štúdie dochádza v záplave zelene k výraznejšiemu zníženiu hladiny kortizolu (ovplyvňuje rovnováhu imunitného systému), pulzu a krvného tlaku než pri prechádzke mestskou džungľou.

Ženy, ktoré sa „kúpali v lese“ dva dni po dve hodiny, mali počas nasledujúcich siedmich dní zvýšené množstvo bielych krviniek.

2 Vypustite svoju vnútornú Adele

Držíte v sprche fľaštičku od šampónu ako mikrofón? Len tak ďalej. Zdá sa, že už polhodinové spievanie alebo počúvanie hudby dokáže znížiť množstvo škodlivého kortizolu. Aj hudba dokáže zvýšiť produkciu bielych krviniek a protilátok – imunoglobulínu.

3 Prežúvajte poriadne

Hádžete do seba jedlo v rýchlosti ako do odpadkového koša? Pravdepodobne si neuvedomujete, že aj týmto spôsobom môžete negatívne ovplyvniť svoje zdravie. Určitý typ imunitných buniek – TH 17 lymfocyty – stimuluje v ústach práve prežúvanie.

4 Starajte sa o chorých

Možno sa vám to bude zdať postavené na hlavu, ale je to tak. Pozeranie sa na fotografie ľudí, ktorí kašlú, kýchajú a všeobecne vyzerajú zle, môže posilniť váš imunitný systém.

5 Zaobstarajte si chlpáča

Menšia štúdia na študentoch ukázala, ako môže hladkanie štvornohého priateľa priaznivo ovplyvniť ľudský imunitný systém a celkové zdravie (a potom, že je pes najlepším priateľom človeka). Nemáte vlastného chlpáča? Vyvenčite psa priateľom alebo zoberte na prechádzku najdúcha z blízkeho útulku.

6 Vynechajte antiperspirant

Priatelia sa vám za to asi nepoďakujú, ale ak svojmu antiperspirantu dáte pokoj, keď sa cítite vyčerpaní, je tu šanca, že to pomôže vášmu imunitnému systému.

Existuje predpoklad, ktorý stojí len na malej štúdii osemnástich ľudí, že v podpazuší tých, čo používajú antiperspiranty, žije menšie množstvo baktérií.

Používanie antipespirantu vraj nepriaznivo ovplyvňuje stav baktérií v našom tele. Foto: Shutterstock

Vedci sa začínajú zaoberať myšlienkou, že druhy baktérií, ktoré žijú vo vnútri a na našom tele, môžu súvisieť s udržiavaním zdravého imunitného systému. A sú tu aj špekulácie, že antiperspirant môže blokovať lymfatické uzliny, ktoré sú životne dôležité pre náš imunitný systém.

7 Dajte šelme jesť

Ak dostanete poobede chuť na malú desiatu, siahnite po bielkovinách, ktoré nášmu telu pomáhajú budovať imunitné bunky. Jedálniček s nízkym obsahom proteínov má s veľkou pravdepodobnosťou negatívny vplyv na imunitu, preto sa zásobujte neslanými orieškami, semienkami alebo humusom. Dobrou desiatou sú aj vajíčka natvrdo, v žĺtku sa navyše nachádza veľa zinku a vitamínu D.

8 Buďte šťastní

Dobrá nálada znižuje stres a udržiava zdravé srdce. Sex raz alebo dva razy do týždňa by mohol zvyšovať obranyschopnosť proti baktériám a vírusom. Do správnej nálady sa dostanete pomocou ustríc (prírodné afrodiziakum), nachádza sa v nich dávka zinku, ktorá posilňuje biele krvinky.

Užívajte si vzťah a buďte šťastní. Foto: Shutterstock

9 Vypnite sa!

Cítili ste, ako sa vám zvýšil srdečný pulz už len pri vstupe do hlučnej reštaurácie alebo keď sedíte vedľa niekoho v autobuse, ktorému reve muzika do uší? Dotieravý hluk dokáže vyvolať žalúdočné problémy a ak to trvá dlhú dobu, môže to znížiť funkciu imunitného systému a zvýšiť krvný tlak. Ak je to možné, poproste, aby v reštaurácii stlmili zvuk, alebo investujte do slúchadiel proti hluku.

10 Postavte na čaj

Nie sme síce v Anglicku, kde šálka čaju vyrieši každý problém, ale aj u nás by si mohla poradiť s prechladnutím. Prírodné alkylamíny dokážu podporiť našu obranyschopnosť.

11 Zhlboka sa nadýchnite

To, čo dokáže vyprovokovať náš imunitný systém, môže byť pre voľné oko neviditeľné. Ideálnym riešením, ako sa s tým popasovať, je napríklad čistička vzduchu.

Ionizátor si poradí s prachom, smogom a elektronickým smogom a UV lampa odfiltruje baktérie, vírusy, častice formaldehydu, roztoče alebo plesne.

12 Plánujte dopredu

Znížiť hladinu stresových hormónov dokáže už len pomyslenie na nadchádzajúcu pozitívnu udalosť. Akákoľvek aktivita, ktorá vám urobí radosť a pri ktorej sa vylučujú endorfíny, vám pomôže zostať fit.

13 Láskavé myšlienky

Existuje jeden dôvod, prečo sa správať milo – pomôže vám to zostať zdraví.

Ak budete milí, budete aj zdravší! Foto: Shutterstock

Študenti z Harvardovej univerzity pozerali päťdesiat minút video o láskavých činoch Matky Terezy. Zistilo sa, že sa v ich slinách zvýšila hladina imunoglobulínov (prvý stupeň obrany proti vírusom, baktériám alebo iným patogénom, ktoré sa dostanú do úst) a ešte aj hodinu po filme zostala vysoká.

1/1
Zavrieť reklamu