Ako a kedy vzniklo očkovanie? Poznáte históriu vakcinácie?

12. decembra 2021

V tomto kvíze sa dozviete naozaj zaujímavé informácie o očkovaní, ktoré ste doteraz netušili.

0%

Z ktorého roku pochádza najstaršie zdokumentovanie prvého použitia primitívneho spôsobu očkovania?

Správne! Nesprávne!

Najstaršie zdokumentovanie prvého použitia očkovania, nazývaný ,,variolácia“ pochádza z 15. storočia.

Na ktorom kontinente bol zaznamenaný vôbec prvý pokus o varioláciu?

Správne! Nesprávne!

Variolácia sa praktizovala najskôr v Ázii a Afrike. Okolo roku 1670 sa rozšírila do Osmanskej ríše. Neskôr, v priebehu niekoľkých desaťročí, aj do zvyšku Európy.

Čo predstavuje výraz ,,variolácia“?

Správne! Nesprávne!

Prvé zdokumentované používanie variolácie pochádza z Číny, kde od 15. stor. používali metódu nazálnej insuflácie. Zhromaždili chrasty jednotlivca s ľahkým priebehom, nechali ich vysušiť, rozdrvili ich na prášok, zabalili do bavlny a takúto zmes prostredníctvom trubičiek zavádzali vdýchnutím do nosov neinfikovaných ľudí. Jednalo sa o primitívnejšiu verziu očkovania, ktorej zámerom bolo vytvorenie imunity.

Bola variolácia bezpečný spôsob získania imunity?

Správne! Nesprávne!

Variolácia nebola dokonalý spôsob získavania imunity. V jej čase na ňu zomierali asi 2% ľudí, pretože niekedy jej predchádzalo silné krvácanie, keďže lekári často vykonávali hlboké rezy a niektorí pacienti dostali až príliš veľkú dávku vírusu, ktorú ich organizmus nezvládol.

Vidiecky lekár, Edward Jenner, je považovaný za otca moderného očkovania. Čo ho podnietilo k experimentovaniu, vďaka ktorému objavil novátorský spôsob očkovania?

Správne! Nesprávne!

Jenner si všimol, že dojičky kráv v jeho okolí mali pozoruhodne čistú pleť a nikdy ich nepostihli jazvy po obávanej chorobe kiahní. Prezradili mu, že počas svojej práce všetky ochoreli na kravské kiahne, a práve preto skutočné, omnoho silnejšie kiahne, nikdy nedostanú.

Kto bol prvý očkovaný novým spôsobom doktora Jennera?

Správne! Nesprávne!

Jenner sa v roku 1796 rozhodol experimentovať, keď za ním prišla jedna z dojičiek aby sa poradila o pľuzgieroch, ktoré získala po dojení kravy. Lekár pomocou hnisu z jej lézií úmyselne infikoval Jamesa Phippsa, osemročného syna svojho záhradníka, najskôr kravskými kiahňami (ktoré boli považované za ľahkú formu pravých kiahní) a neskôr pravými kiahňami. K úľave všetkých, James kiahne nedostal. Jennerova teória bola správna a zrodilo sa očkovanie.

Koľko rokov trvalo, pokým sa podarilo smrteľné kiahne vďaka Jennerovmu očkovaniu poraziť?

Správne! Nesprávne!

Vďaka Jennerovmu úsiliu propagovania vakcinácie prešlo 184 rokov, pokým pravé kiahne úplne zmizli.

Čo znamená slovo vakcína pochádzajúce z latinského slova ,,vacca“?

Správne! Nesprávne!

Názov očkovacej látky je inšpirovaný samotným príbehom Edwarda Jennera s kravskými kiahňami. Slovo vakcína pochádza z latinského ,,vacca“ čo znamená ,,krava“. V období vzniku prvých vakcín totiž kolovali hoaxy, ktoré tvrdili že ľuďom z Jennerovej vakcíny narastú rohy alebo kravské hlavy.

Využíva sa pri výrobe vakcín Jennerov spôsob aj v súčasnosti?

Správne! Nesprávne!

Dr. Jenner využil metodiku, podľa ktorej nechal samotnú imunitu poradiť si s vírusom. Na tom sa odborníci pri výrobe vakcín zhodnú aj dnes. Rozdiel je však v modernej vakcinácii od Jennerovej ten, že Jenner využíval skutočný vírus slabšieho ochorenia kravských kiahní, ktorý nebol pre človeka smrteľný. Naučil tak imunitný systém, ako zničiť silný, smrteľný vírus. V súčasnosti sa do tela nevpúšťajú počas očkovania žiadne vírusové látky. Ani mŕtve, ani živé, ani oslabené. Vo vakcínach je akoby ,,vystrihnutá“ len tá časť informácie vírusu, ktorá obsahuje ,,recept“ na bielkovinu. Ten ukáže imunitnému systému aby ju vedel v budúcnosti rozpoznať na povrchu vírusu a zničiť ho.

Sú vakcíny považované za vynález, ktorý zachránil najviac životov?

Správne! Nesprávne!

Vakcínam sa podarilo vyhubiť nielen pravé kiahne, na ktoré ročne zomieralo milióny ľudí všetkých vekových kategórii ale aj besnotu, mumps, osýpky, rubeolu či hepatitídu typu A a B.

Ako a kedy vzniklo očkovanie? Poznáte históriu vakcinácie?
Výborne

Zdá sa, že v medicíne a o histórií očkovania sa skutočne vyznáte. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz o tom, akú zaujímavú históriu má dezinfekcia alebo či viete, ako posilniť svoju imunitu.
Celkom fajn!

Ok, o medicíne a histórií očkovania niečo už viete. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz o tom, akú zaujímavú históriu má dezinfekcia alebo či viete, ako posilniť svoju imunitu.
Nevadí...

No, o medicíne a histórií očkovania ste ešte nevedeli, ale už viete. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz o tom, akú zaujímavú históriu má dezinfekcia alebo či viete, ako posilniť svoju imunitu.

Text: VF
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu