Povýšte skialp na šport číslo jeden

8. decembra 2021

Zdolávanie kopcov na lyžiach smerom nahor sa minulú zimu zaradilo medzi najobľúbenejšie športy. Či už ste si výstroj požičali, skialp skúsili a chcete v ňom pokračovať alebo plánujete túto zimu len začať, máme pre vás pár rád a tipov, ako zvládnuť základy a zorientovať sa vo výstroji.

Len vy s kamarátmi a zopár prívetivých bláznov milujúcich hory v náručí slnkom zaliatej, rozprávkovo zasneženej prírody a zjazd v trblietavom prašane. Takéto romantické predstavy o skialpinizme majú mnohí neskúsení nadšenci.

Potom si bez prípravy obujú lyže, vyrazia do hôr a v prvej tretine výšľapu kopec nastaví zrkadlo ich slabej kondícii, spotené hrubé oblečenie začne chladiť, lyže podkĺzavať na zamrznutom snehu, otočky v traverze sa zdajú byť kúzelníckymi číslami akrobatov, premrznutými prstami sa odliepanie pásov javí byť viac ako nekonečné a prepínanie viazania a lyžiarok na zjazd problematické. Romantické predstavy nahradí zúfalstvo a realita pobytu v zimných horách začína byť stresujúca.

Týmto vás nechceme od tohto športu odradiť, to určite nie, skôr vás v nasledujúcich riadkoch naučiť, čo robiť, aby sa vám vyššie opísané nepríjemnosti nestali. Hovorí sa síce, že robiť chyby je ľudské a odpúšťať božské, no hory chyby často neodpúšťajú, preto im je lepšie predchádzať.  

Je skialp pre mňa? 

Zdolávanie kopcov na lyžiach smerom nahor má nesporne množstvo pozitív, no už len z hľadiska bezpečnosti sa pre skialp nemôže rozhodnúť zo dňa na deň úplne každý. 

Hádam netreba ani zdôrazňovať, že skialpinizmus si vyžaduje fyzickú zdatnosť, kondíciu, skúsenosti s pohybom v zasneženom teréne a je určený len pre tých, ktorí sa už vedia lyžovať aspoň po zjazdovkách. Práve z tohto dôvodu sa dá tvrdiť, že nie je pre každého. 

Nie je to však len zjazd v neupravenom teréne, ktorý robí tento šport náročnejším, ale aj cesta hore. Šliapanie si vyžaduje silu nôh a rúk podobnú ako pri turistike, ale aj schopnosť ovládať lyže podobne ako pri bežeckom lyžovaní.

Takže sa dá povedať, že skialp je v podstate kombináciou pešej turistiky, behu na lyžiach a zjazdového lyžovania.

Preto vás možno prekvapí, že skialpinisti boli pôvodne horolezci, ktorí si pomocou lyží len zjednodušovali prístup na miesto lezenia. Lenže časy sa menia a za ostatných tridsať rokov sa zmenila nielen podoba tohto športu, ale aj dostupnosť výbavy.

Niet sa teda čomu diviť, že sa z extrému stala aktivita, ktorá pohltila masy nadšených lyžiarov. Skialp sa delí zhruba do troch kategórií presne podľa toho, do akého terénu a za akým účelom sa chystáte na lyže vyraziť. 

Freeride skialp – pohyb v extrémnom teréne 

Extrém je vždy extrém a pravdepodobne každý má aspoň trochu predstavu, čo bude freeride skialpinizmus zahŕňať.

Áno, sú to práve videá odvážnych lyžiarov rútiacich sa na širokých lyžiach dole žľabmi a strmými stenami, z ktorých máme zimomriavky a zdieľame ich s nadšením na sociálnych sieťach.

Kirsten Rowley lyžujúca na Mt. Baker.

Hádam netreba ani zdôrazňovať, že takýto druh skialpinizmu je síce nádherný, ale vyžaduje si obrovské skúsenosti a je určený len pre tých najzdatnejších lyžiarov. Aby sme doplnili celý obraz, nie je to len zjazd, ktorý robí tento druh lyžovania náročným. Extrémna cesta dole znamená aj extrémnu cestu hore. Skialpinisti tohto druhu sú často horolezcami, pretože sa nezaobídu bez horolezeckého výstroja, ako sú napríklad cepíny a mačky. Fyzická zdatnosť je teda absolútnou nevyhnutnosťou.

Pri návšteve Vysokých Tatier sa preto nedajte zlákať na výstup do neznáma a dobre zvážte svoje schopnosti. 

Kondičný skialp – pre pretekárske typy 

Ak patríte medzi tých, ktorí si radi merajú sily s ostatnými, možno vás zaujme, že aj v skialpinizme sa organizujú preteky. Dokonca sú bežné aj na Slovensku a aj v amatérskych kategóriách. Celkom dobrá motivácia, nemyslíte?

Preteky v skialpinizme vyzerajú najčastejšie tak, že sa z bodu A máte dostať (pochopiteľne, čo najrýchlejšie) do bodu B, zlepiť pásy, zapnúť lyžiarky  a zlyžovať naspäť do bodu A. Prípadne toto celé absolvovať rovno dvakrát.

V tejto kategórii skialpinizmu vídame kondične zdatných borcov (a borkyne!) oblečených v priliehavých kombinézach s ľahučkými lyžiarkami na nohách. Hore kopcom doslova bežia, pretože ich lyže sú úzke a predovšetkým majú veľmi nízku hmotnosť. Mať ľahký výstroj je osvieženie aj pre rekreačných skialpinistov, ktorých nižšia námaha cestou nahor motivuje k častejším výšľapom. Nie každý ho však dokáže zvládnuť „ulyžovať“ v zjazdoch.  

Skitouring – turistika v nenáročnom teréne 

V súčasnosti je najrozšírenejším druhom skialpinizmu tzv. turistický, s ktorým sa stretnete aj pod názvom skitouring. Už názov naznačuje, že pri tomto štýle skialpinizmu nepôjde o žiaden extrém – ani smerom nahor, ani smerom nadol – je preto najideálnejším začiatkom pre všetkých, ktorí si chcú tento šport vyskúšať.

Je však veľmi dôležité, aby ste sa nenechali zviesť slovom „nenáročný“, pretože skitouring neznamená, že vám vôbec nič nehrozí. Pri pokuse šliapať nahor popri zjazdovke si tiež musíte dávať pozor. Rešpektujte návštevný poriadok strediska a biely kódex, pretože inak vám hrozí kolízia s lyžiarmi spúšťajúcimi sa dole zjazdovkou.

Turistický skialpinizmus sa volá skitouring. Je to ten typ, ktorým by ste mali začať. Foto: SCOTT SPORTS

Vo veľkých strediskách, ako napríklad na Chopku, sa vám najmä počas sneženia a vychutnávania si oblúkov s hlavou „v oblakoch“ ľahko môže stať, že sa stratíte alebo sa ocitnete v strmšom žľabe neďaleko zjazdovky. Pozor na to! Stúpania, ktoré sú síce náročnejšie, no nijako zvlášť extrémne a zvládne ich každý, kto má aspoň akú-takú kondíciu, však nájdete aj mimo lyžiarskych stredísk.

Nováčik by sa však mal vydať vždy do oblasti, ktorú pozná napríklad z letnej turistiky, ideálne nejakou zasneženou cestou na horskú chatu, čiže stále zostávať viac-menej v civilizácii.

V zime je dôležité pohybovať sa na trase, ktorú neohrozujú lavíny, je dobre značená turistickou značkou alebo zimným tyčovaním a v prípade zhoršenia počasia sa mať na pozore a radšej sa vrátiť aj z polovičky cesty na vrchol.  

Ako vybrať základný výstroj? 

Ak si nie ste istí, či vás to bude baviť, výstroj si môžete v súčasnosti dokonca požičať. Pred kúpou si tak vyskúšate nielen skialp ako taký, ale tiež zistíte, či vám vyhovuje konkrétna šírka a dĺžka lyží, vybraný model lyžiarok a typ viazania. Najmä v prípade, že ešte neviete posúdiť, čo vám bude vyhovovať, je lepšie a lacnejšie najprv skúšať a potom kúpiť, ako naopak.  

1. Skialpové lyže 

Lyže na skialpinizmus, samozrejme, vychádzajú zo zjazdových a najväčší rozdiel je v tom, že sú o poznanie ľahšie. Líšia sa podľa toho, na aký druh skialpu ich chcete používať.  

Lyže si vyberajte podľa toho, či ste začiatočník (na skitouring), chcete pretekať alebo potrebujete lyže na freeride. Foto: SCOTT SPORTS

Lyže na skitouring sú optimálnym kompromisom medzi hmotnosťou a jazdnými vlastnosťami, teda sa na nich nebudete trápiť ani cestou nahor, ani v zjazde. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že sa kupujú o 10 cm kratšie ako výška postavy, ich rádius je v priemere 18 metrov a šírka pod pätou zhruba 80 – 90 mm. Tieto údaje sa však líšia od vlastností každého modelu a použitej technológie výrobcu. Nemenej dôležité sú potreby a schopnosti jazdca. Dá sa s nimi pohodlne lyžovať aj celý deň na zjazdovke. Sú totiž veľmi univerzálne. 

Výkonnostné lyže alebo pretekárske majú zase čo najnižšiu hmotnosť, sú teda úzke, najčastejšie menej ako 80 mm. S každou výhodou však prichádza aj nevýhoda. Dá sa teda povedať, že hore kopcom pôjdete ako raketa, ale nevýhoda ľahkých lyží spočíva v tom, že dole kopcom už budete musieť ukázať svoje lyžiarske umenie a silu stehien naplno. Výkonnostné lyže vás totiž v zjazdoch vôbec nepodržia, a to ani v hlbokom snehu, ani v rozbitom teréne. 

Freeridové lyže, slangovo nazývané lopaty, sú veľmi široké a o poznanie dlhšie ako turistické. Ich jazdné vlastnosti sa prejavia práve pri jazde v prašane mimo zjazdovky, kde budete doslova plávať. Hore kopcom sa však narobíte oveľa viac práve vďaka ich vyššej hmotnosti a šírke, ktorá je zhruba od 95 mm vyššie. 

2. Stúpacie pásy 

Aby ste sa na lyžiach dostali bez problémov hore, potrebujete mať na sklznici nalepené pásy, ktoré sa prichytávajú k špičke a päte lyže.

V minulosti sa tieto pásy označovali aj ako tulenie pásy, pretože skutočne boli vyrobené z kože tuleňov. S týmto názvom sa môžete stretnúť ešte aj v súčasnosti, hoci pásy sa už vyrábajú z nylonu, mohéru alebo kombinácie vlákien.

Fungujú tak, že kĺžu len v jednom smere, pretože ich povrch tvoria jednosmerné chĺpky, ktoré zamedzujú tomu, aby ste sa pri pohybe do kopca kĺzali smerom dozadu. Materiál pásov sa určuje podľa toho, aké vlastnosti preferujete.

  • Mohér má výborné vlastnosti na každom type snehu, no môže sa rýchlejšie opotrebovať.
  • Nylon má dlhšiu životnosť a lepšiu stúpavosť ako mohér, ale horšie vlastnosti pri nízkych teplotách. Je tiež lacnejší.
  • Mix vlákien má dlhšiu životnosť ako mohér a v stúpaniach drží lepšie ako syntetika.

Uchytenie pásov ide ruku v ruke s tým, akú máte na lyži špičku a pätku. Pás má na jednom konci fixnú príchytku, či už vo forme oka alebo háčika, ktorá zapadne do žliabku na konci lyže, a na druhej strane má pružnú príchytku, ktorú uchytíte o druhý koniec lyže.

Šírka a tvar pásov sú, samozrejme, dané opäť lyžou, preto je vhodné ich kupovať spolu. Pásy už dávno nie sú len dlhé, rovné a úzke pruhy, ale vykrajujú sa podľa tvaru lyže tak, aby pokryli celú sklznicu a vytŕčali iba hrany lyže. Výrobcovia dokonca k mnohým lyžiam ponúkajú pásy vykrojené presne na daný model a dĺžku lyží, ktoré majú vo svojom portfóliu, čo výber značne zjednodušuje.   

3. Viazanie 

Samozrejme, aj pri viazaniach si môžete vyberať zo širokej ponuky a znova je najdôležitejšie to, aké sú vaše skialpinistické ciele. Môžete siahnuť po odľahčených športových viazaniach TLT alebo sa rozhodnúť pre o niečo ťažšie rámové viazania.  

Podľa vašich cieľov si vyberte aj vhodné viazanie. Foto: SCOTT SPORTS

Rámové viazanie je možné použiť aj s klasickou lyžiarkou, zapína sa totižto presne rovnako ako zjazdové viazanie. Po odomknutí pätky sa otáča okolo osi pod špičkou spolu s celou podložkou pod lyžiarkou, ktorá sa končí pätkou viazania. Toto je síce komfortné, pevné a bezpečné aj pri lyžovaní na zjazdovke, pretože „vypínanie“ pri páde je veľmi podobné ako pri zjazdovom viazaní a jeho sila sa nastavuje tiež v DIN-och, má však vysokú hmotnosť. Často si ho volia začiatočníci a, naopak, skúsení freerideri, ktorí potrebujú pevné viazanie, na ktoré sa môžu spoľahnúť aj v extrémnom teréne.  

TLT viazanie je skratkou pre Tour Lite Tech a jeho prednosťou je nízka hmotnosť. Na prvý pohľad vyzerá ako subtílna kovová vecička určená výlučne pre pretekárov, netreba sa ho však báť. Takzvané „techové“ viazania prešli v posledných rokoch vývojom, ktorý ich vystrelil na vrchol popularity. Mnohé modely určené na široké spektrum použitia sú spoľahlivé, pevné, majú brzdy, niektoré dokonca vypínanie päty aj špičky a možnosť nastavenia na rôznu veľkosť lyžiarok. Do tohto viazania sa dajú obuť výlučne lyžiarky na to určené, teda tie, ktoré majú po bokoch špičky a v strede päty dierky.  

4. Lyžiarky 

Lyžiarky určené na skialpinizmus sú v prvom rade menej tuhé v členkovom kĺbe ako zjazdové lyžiarky a často majú aj tenšiu vložku, laicky „papuču“, aby sa vám počas šliapania neprepotila noha. Každé majú mechanizmus, ktorý musíte pred zjazdom zamknúť aby sa lyžiarky správali ako pevná zjazdová obuv. Pred chôdzou zas musíte tento systém uvoľniť, vďaka čomu sa bude lyžiarka ohýbať a umožní pohodlné kráčanie.

S chôdzou súvisí ďalšia charakteristická črta väčšiny skialpinistických lyžiarok – nízka hmotnosť. Samozrejme, v predajni narazíte na ultraľahké modely bez klipsní s uťahovaním na koliesko BOA, ale aj na ťažšie, pevnejšie klipsňové modely vhodné na freeride. V tých ľahších sa vám však bude pohodlnejšie kráčať, na druhej strane vám v zjazdoch neposkytnú takú oporu ako ťažšie lyžiarky.

Fanúšikom skitouringu odporúčame vybrať model, ktorý pohodlne sedí na nohe, zapína sa na tri klipsne alebo kombináciu klipsne a lanka.

Ak ste boli dlhoročným lyžiarom a plánujete kúpu skialpových lyžiarok, určite si ich vyskúšajte v kamennej predajni. Ich mäkkosť v polohe na kráčanie a miera opory v zjazdovej polohe vás prekvapia viac, ako by ste čakali. 

Zaujmú vás možno aj lyžiarky značky SCOTT.

5. Neoceniteľné doplnky 

Palice sú neodmysliteľnou súčasťou výstroja skialpinistu, pretože ich pomoc pri stúpaniach je na nezaplatenie. Môže sa totiž stať, že na zmrznutom snehu vás pásy dobre nepodržia, a vtedy nastupuje práca rúk a ramien.

Skialpinisti najčastejšie využívajú teleskopické palice, ktorých výhodou je nastaviteľná dĺžka, a tak sa dajú pred zjazdom skrátiť a pri horolezeckých výstupoch s cepínom v ruke pripnúť na batoh, aby nezavadzali. V teréne s premenlivým sklonom oceníte ich predĺžený grip a veľké košíky, ktoré sa nezaboria do hlbokého snehu.  

Slnečné okuliare a kozmetika proti slnku sú pri skialpe nutnosť. Slnko na horách opaľuje viac, ako by sme si želali, a ak nechcete prísť z výletu s tvárou červenou ako paradajka, natrite sa, aj keď je polooblačno, a to pre istotu aj v polovičke výletu. Taktiež si so sebou vezmite mastný krém na pery a keď už sme pri tom slnku, okuliare s UV filtrom sú pri skialpe potrebnejšie ako na letnej dovolenke v Chorvátsku.  

Termoska s teplým čajom a nejaké jedlo by tiež vo vašom batohu nemali nikdy chýbať. Skialp je totiž energeticky veľmi náročný šport a počas výšľapu, ktorý môže poľahky trvať aj tri hodiny, oceníte hroznový cukor, ovsenú tyčinku, jablko, ale tiež napríklad bábovku alebo klasický „lepeňák“.  

Prilbu a lyžiarske okuliare neopomínajte v žiadnom prípade. Akúkoľvek náročnosť terénu si vyberiete, buďte pripravení na každý druh snehu od čerstvého prašanu až po zľadovatené polia. Dobrý lyžiar by mal vedieť reagovať na zmenu terénu, no najprv ho musí jasne vidieť za každého počasia. Toto zabezpečujú okuliare, ktoré chránia oči aj pred padajúcim snehom, mechanickým poškodením a zabraňujú slzeniu počas zjazdu.

Prilba vám môže zas doslova zachrániť život. Môžete síce spadnúť len mierne, no po zľadovatenom snehu sa ďalej nekontrolovateľne šmýkať niekoľko desiatok metrov, až kým vás nezastaví náraz o strom.   

6. Oblečenie 

Hory sú nevyspytateľné a čím ďalej a vyššie sa chystáte, tým by vaše prípravy mali byť svedomitejšie. Oblečenie netreba podceniť, ani keď gýčovo modrá obloha sľubuje príjemný slnečný deň. Ako sme už povedali, hory sú nevyspytateľné… Základom je, samozrejme, vrstvenie, ktoré sa začína kvalitnou ternobielizňou vrátane ponožiek.

Nohavice a druhá vrchná vrstva nesmú brániť v pohybe, mali by byť priedušné s prítomnosťou odzipsovacích vetrákov a ich materiál a strih závisí aj od vašej kondície.

Ak dokážete do kopca držať stabilné, rýchlejšie tempo a svaly uvoľňujú veľké množstvo tepla, stačia vám priedušné elastické nohavice aj bunda/mikina. Ak postupujete rekreačným tempom, robíte množstvo prestávok alebo slabo mrzne, noste so sebou hrubšiu izolačnú vrstvu, ktorou je najčastejšie primaloftová bunda a sukňa/šortky. Tenkú technickú neprefúkavú a nepremokavú vetrovku noste so sebou v batohu vždy.

Hore kopcom vám bude teplo aj v bunde alebo mikine, ale vždy noste so sebou v batohu aj neprefúkavú a nepremokavú bundu. Foto: Scott Sports

Pre freeriderov je hardshell bunda so snežným pásom a nohavice na traky samozrejmosťou. Ak ste lyžiar a turista, oblečenie už dokážete odhadnúť podľa podmienok, no v každom prípade si na skialp berte dvoje rukavice. Jedny tenšie na výšľap a druhé hrubé, ktoré využijete nielen počas zjazdu, ale aj keď vám začnú počas prestávok mrznúť prsty.

Nie je nič horšie ako mať skrehnuté prsty a nevedieť manipulovať s pásmi. Foto: Scott Sports

Nie je nič horšie, ako manipulovať s pásmi a viazaním so skrehnutými rukami. Extrémne zimomravým ľuďom odporúčame palčiaky.  

7. Lavínová výbava 

Najväčším nepriateľom skialpinistu sú lavíny. Preto ešte raz pripomíname, že bezpečnosť je na prvom mieste.

Aj ak sa chystáte na ľahšie túry, kde lavína teoreticky nehrozí, nemali by ste začať šliapať bez lavínového vybavenia. Vám sa nemusí stať nič, no môžete byť svedkom nehody a v prípade zasypania lavínou rozhodujú minúty a nemusíme si klamať, hranica medzi životom a smrťou dokáže byť veľmi tenká…

Súčasťou základného setu je svätá trojica: lopata, sonda a lavínový vyhľadávač, takzvaný „pípák“, ktorý je absolútnou samozrejmosťou. Počas cesty nahor aj pri zjazde ho majte stále pripevnený na tele v režime vysielania.

Doplnkovou výbavou je v súčasnosti aj lavínový batoh obsahujúci „airbag“, ktorý v prípade zasiahnutia lavínou aktivujete tiahlom na ramennom popruhu, a nafúknutý vak by vám mal pomôcť udržať sa na povrchu snehovej masy.

Na záver k výbave vari už len toľko, že hoci počiatočné investície nie sú práve najmenšie, v súčasnosti, našťastie, fungujú skialpinistické požičovne, kde si môžete požičať, čo potrebujete, takže nemusíte hneď na začiatku kúpiť všetko naraz.

Kúpou alebo požičaním sa to však nekončí. Lavínová výbava je pre vašu bezpečnosť síce veľmi dôležitá, ale nielen jej prítomnosť, ale aj vedomosť, ako sa používa. Preto každému, kto to so skialpom a svojou bezpečnosťou myslí čo len trochu vážne, odporúčame absolvovať lavínový kurz, aby ste si boli istí, že sa v horách dokážete správať s ohľadom na zvýšené riziko. 

Zjednodušte si nevyhnutné úkony 

Naučte sa technicky správne šliapať, robiť otočky na skialpových lyžiach a pracovať s pásmi. Ušetrí vám to množstvo energie a problémov. 

1. Stúpacie pásy si na lyže nalepte už doma v teple, aby ste to nemuseli robiť pri aute na parkovisku. Počas šliapania sa vyhýbajte kameňom, koreňom a na jar hlavne hline a blatu, aby ste pásy šetrili. 

2. Snažte sa pri každom kroku smerom nahor využívať sklz a nezdvíhajte nohy, akoby ste lyžami niečo prekračovali. Pásy sa, na rozdiel od snežníc či topánok, po snehu kĺžu, preto túto vlastnosť využite vo svoj prospech. 

3. V strmšom svahu, najmä ak využívate vysoké stupienky viazania pod pätami lyžiarok, sa vám môže stať, že sa vám lyža podkĺzne. Vtedy sa mnoho začiatočníkov intuitívne predkloní a oprie o palice, čo lyže ešte viac odľahčí. Aby ste nespadli na kolená, musíte lyže zaťažiť čo najviac v strede. To dosiahnete, len ak udržíte vzpriamený postoj. 

4. Naučte sa skialpovú otočku v stúpaní v traverze, ktorú si vopred nacvičte, a nezabudnite, že ju musíte zvládnuť na obe strany. Nechajte si ju ukázať od niekoho skúseného alebo si pozrite inštruktážne video, ale rozhodne venujte nácviku otočky dostatok času. 

5. Na vrchole kopca si ihneď po vypnutí lyžiarok a ešte pred odlepením pásov prepnite viazanie do režimu zjazdu, aby ste aktivovali brzdy a neušla vám lyža. 

6. Najmä ak fúka vietor, netrápte sa s lepením pásov na fóliu. Pás odlepte z polovice lyže, preložením lepiacou stranou k sebe ho zlepte o seba, následne zlepte zvyšnú polovicu z lyže a zas zlepte o seba. Pás (zložený takto na štvrtiny) môžete okamžite schovať do batoha a neodfúkne vám ho. Rovnako postupujte aj s druhou lyžou.   

ás odlepte z polovice lyže, preložením lepiacou stranou k sebe ho zlepte o seba, následne zlepte zvyšnú polovicu z lyže a zas zlepte o seba. Foto: Scott Sports
Kirsten Rowley skiing at Mt. Baker

7. Manipulácia a starostlivosť sú pre pásy alfou a omegou. Sú totiž základom úspešnej cesty hore. Pásy by ste teda mali vystrieť a vysušiť po každej jazde, následne nalepiť na fóliu a uskladniť.  

Univerzálny skialpinistický set

Ak si nie ste istí, kam chcete na skialpoch smerovať, vyberte si pohodlné lyžiarky a spoľahlivé lyže na celodenný skitouring aj krátke kondičné výšľapy popri zjazdovkách.

Dámske lyže Scott W’s Superguide 88

Vylepšené dámske lyže Scott W’s Superguide 88 s hmotnosťou optimálnou na ľahké stúpanie a pevnou konštrukciou na stabilnú, no živú jazdu.
549,90 €

Leki palice

Skladacie palice Leki Aergonlite 2 Lady majú predĺženú rukoväť a asymetrický košík.
99,95 €

Skitouringové topánky

Nová generácia skitouringových topánok, do ktorej patrí aj dámsky model Scott W’S C eleste, je ľahšia a vďaka novej konštrukcii Cabrio Hybrid sa v nej aj lepšie chodí.
499,90 €

Tip: Ak si nie ste istí, môžete si skialpové sety najprv požičať na vyskúšanie napríklad na víkend. V Endorphin Republic vám bude výpožičné pri následnej kúpe setu odpočítané z jeho ceny.

Základná bezpečnostná výbava

Nezáleží na tom, kde a ako sa lyžujete, nezabúdajte však na výbavu, s ktorou si zvýšite šance na bezpečný návrat domov.

Scott Couloir Freeride

Scott Couloir Freeride je ľahká prilba ideálna na skitourigové výšľapy aj zjazdové lyžovanie a freeride. Má úchyt na čelovku a je o niečo hrejivejšia ako model Couloir. Možnosť pridať obe výsteľky (zimnú i letnú) zostáva zachovaná. 139,90 €

Scott LC G Compact

Scott LC G Compact v menšom vyhotovení majú rovnakú technológiu vymeniteľných zorníkov ako bežné LCG okuliare, navyše s novým posuvným Fit systémom na nastavenie na tvári.
199,90 €/2 zorníky

Lavínový batoh Scott Guide AP 20 KIT so systémom Alpride 2.0

Lavínový batoh Scott Guide AP 20 KIT so systémom Alpride 2.0 vrátane bombičkových náplní sa hodí na heliskiing, skitouring a výpravy mimo zjazdoviek.
639,90 €

Skialpové oblečenie šité na mieru ženám

Ak obľubujete voľnejšie oblečenie a milujete slobodu voľných terénov, zvoľte si skialpové oblečenie Scott. Ak rady vytŕčate z davu a milujete ženskosť aj pri športe, vyskúšajte značku Crazy. Založili ju talianske pretekárky v skialpinizme, ktoré túžili po krásnom oblečení aj na lyžiach.

Hardshell dámska bunda Scott Explorair 3L

Cenovo najdostupnejšia hardshell dámska bunda Scott Explorair 3L s membránou (20 000 mm/10 000 g/m2/24 h). Bundu využijete na zjazdovke i mimo nej. Tento bestseller značky Scott je cenovo najdostupnejšia vrchná vrstva.
279,90 €

Fleecová mikina na zips Crazy Dixi

Fleecovú mikinu na zips Crazy Dixi s dvomi vreckami využijete na skialp, bežky, treking aj na každodenné nosenie.
140,37 €

Čelenka Crazy Double

Čelenka Crazy Double z rýchloschnúceho dvojitého talianskeho mikrovlákna.
21,85 €

Priedušné technické rukavice Karpos Race

Priedušné technické rukavice Karpos Race na intenzívne aktivity v extrémne chladných podmienkach.
50 €

Odolné dámske nohavice Scott Explorair DRX 3L

Odolné dámske nohavice Scott Explorair DRX 3L sú ideálne na dlhé skialpinistické výšľapy v náročnom teréne, schádzanie kuloárov aj jazdy v prašane.
299,99 €

Skialpové nohavice Crazy Sound

Skialpové nohavice Crazy Sound s pružným vysokým pásom sú vyrobené z hrejivého, vetruodolného, elastického, vodoodpudivého, mäkkého softshellu. Dolná časť so zipsom pasuje na väčšinu lyžiarok.
190 €

Všetko potrebné na jednom mieste!

• Endorphin Republic sa špecializuje na kvalitné dizajnové a technológiami nabité vybavenie nielen na skialp, ale aj iné športy.

• S výberom výbavy vám poradia profíci, ktorí sami skialpujú a radi vám odpovedia na všetky otázky.

• Za stavte sa v novej predajni Endorphin Republic v Bory Mall v Bratislave, kde si môžete skialpové vybavenie požičať napríklad na víkend. Pripravujú sa tiež skialpové kurzy, kde si osvojíte základnú techniku pohybu na lyžiach.

TIP na záver:

Nezabudnite si založit Endorphin pas a využívajte vernostný program s množstvom výhod, ktorý váš športový výkon posunie ďalej. Tešte sa z benefitov aj prekvapení, ktoré vám neponúkne žiadna iná športová „republika“.
www.endorphinrepublic.sk

Text: Valéria N. 
Foto: Scott Sports 

1/1
Zavrieť reklamu