Živé tradície v Salzburgu. Vianočné trhy v historickom starom meste, lyžovačka a oveľa viac…

4. decembra 2021

Slávne pamiatky, tradičné vianočné trhy, skvostné hudobné podujatia a dych vyrážajúce lyžiarske strediská. To je Salzburg.

Prechádzka zasneženou záhradou zámku Mirabell či cesta na koči cez historické centrum. Toľko zimnej romantiky ako Salzburg neponúka takmer žiadne iné mesto.

Počas potuliek po obľúbených vianočných trhoch sa môžete zohriať pri šálke vareného vína alebo kávičke v niektorej z tradičných kaviarní. Potom môžete navštíviť známu uličku Getreidegasse, prezrieť si tovar v pôvodných remeselníckych dielňach a zakončiť deň večerou pri sviečkach v stredovekej pevnosti Hohensalzburg.

Adventné a vianočné trhy

Vyvrcholením zimy v Salzburgu sú mnohé sprievody chlpatých čertov, na ktorých sa zúčastňujú stovky postáv v hrôzostrašných maskách. Konajú sa od konca novembra do začiatku decembra.

Historický salzburský vianočný trh. Foto: TSG, © G. Breitegger

K nezabudnuteľným zážitkom v zimnom Salzburgu patrí okrem sprievodov čertov aj návšteva prekrásnych adventných a vianočných trhov. Na námestí Domplatz ponúkajú stánky vynikajúce kulinárske špeciality a tradičné remeselné výrobky.

Typický sladký Salzburský Nockerl. Foto: Tourismus Salzburg

Adventný trh na zámku Hellbrunn je obľúbený najmä medzi rodinami s deťmi: najmenší návštevníci si prídu na svoje najmä pri opekaní klobások na táboráku, v kontaktnej zoo alebo pri jazde na poníkovi. V ponuke nesmú, samozrejme, chýbať ani vianočné koncerty či vystúpenia speváckych zborov s vianočnými koledami.

Prechádzky a pôžitky

Perfektným suvenírom zo Salzburgu sú originálne Mozartove guľky, ktoré dostanete v Kaviarni Fürst, kde ich aj dnes ručne vyrába prapravnuk ich vynálezcu.

Pohľad z Mönchsbergu na staré mesto a pevnosť Hohensalzburg. Foto: © TSG

Okrem rodinných obchodov s dlhou tradíciou v historickom centre nájdete tiež butiky so značkovými odevmi, nákupné centrum so stovkami značiek. Designer Outlet na okraji mesta s fantastickými ponukami vám splní každé želanie.

Nakupovanie v Salzburgu je skrátka zážitok. Nádherné veci, ktoré vám skrášlia život, nájdete v romantických starých uličkách v centre mesta: od typických ľudových krojov známych v celej Európe cez starožitnosti, šperky a knihy až po hudobné nosiče.

Osemsto obchodov zákazníkom okrem prvotriednej kvality ponúka aj skvelé poradenstvo a široký výber tovaru.

Prepojenie mesta s lyžovačkou

Všetci športoví nadšenci, ktorí chcú spojiť umenie a kultúru s nákupmi a lyžovačkou, majú k dispozícii bezplatný lyžiarsky autobus Ski Shuttle.

Každý deň od decembra do marca vás dopraví zo Salzburgu do Flachau/Ski amadé – najväčšej lyžiarskej oblasti v Rakúsku. Plus, v moderných lyžiarskych autobusoch budete mať k dispozícii skúsených viacjazyčných sprievodcov, ktorí vám pomôžu s kúpou skipasu, výstroja alebo kurzu!

Lyžovanie v Salzburg-Flachau. Foto: Tourismus Salzburg

Spojte výhody dovolenky v meste s lyžovačkou a vyberte si lyžovačku v Salzburgu, kde nájdete rozmanitú ponuku aktivít, reštaurácií a nákupov s jednoduchou dostupnosťou lyžiarskych stredísk.

Snow Space Salzburg ponúka viac ako 120 kilometrov perfektne upravených zjazdoviek, najmodernejšie vleky a lanovky, útulné lyžiarske chaty a výkonné zasnežovacie zariadenia.

Výstavy v salzburských múzeách

Žiadne iné ročné obdobie nie je na návštevu múzea vhodnejšie ako zima. V Salzburgu sa nachádza okolo 25 múzeí zameraných na rôzne témy a zaujímavé mimoriadne výstavy.

Überall Musik! do 2. februára 2022. Vystúpenia a predstavenia na dvore salzburských kniežat – arcibiskupov DomQuartier.

Čaro Vianoc v Múzeu hračiek do 6. februára 2022, Spielzeugmuseum

Mesto snov. Salzburg okolo roku 1920 do 17. apríla 2022, Panorama Museum

To najlepšie z cirkusového umenia 16. novembra 2021 – 8. januára 2022 Mozartovo mesto Salzburg ponúka priestor aj kreatívnym a nápaditým formám umenia. Zimné slávnosti založené v roku 2001 patria k najvýznamnejším festivalom súčasného cirkusového umenia a stali sa stálicou salzburskej adventnej kultúrnej scény.

• Mozartov týždeň 27. januára – 6. februára 2022 Súčasťou štvrtého Mozartovho týždňa pod taktovkou intendanta Rolanda Villazóna bude 60 podujatí na celkovo desiatich rôznych miestach. Predstavia sa hviezdy hudobného neba, ako sú Daniel Barenboim, sir Andras Schiff, viedenskí filharmonici a Anne-Sophie Mutterová, ktorá na Mozartovom týždni vystúpi po prvý raz.

Prečo práve Salzburg?

– Mesto svetového dedičstva UNESCO

Vyše tisíc rokov bol Salzburg cirkevným štátom, v ktorom mal svetskú a cirkevnú moc v rukách kniežatský arcibiskup.

Po Vatikáne bol Salzburg najvýznamnejšou cirkevnou metropolou.

Tento význam bol, okrem iného, dôvodom pre UNESCO, aby Salzburg zaradil do „svetového kultúrneho dedičstva“.

Altstadt von Salzburg an einem Winterabend, Salzach. Staré mesto Salzburg a rieka Salzach v zime. Foto: Tourismus Salzburg, © Roland Zauner

Vo svetle tejto úchvatnej histórie sa Salzburg prezentuje ako impozantné a nádherné mesto. Barokové miestečká, malé uličky a pôsobivé množstvo kostolov a kláštorov svedčia o dedičstve kniežatských arcibiskupov v architektúre, ako aj v umení a kultúre.

– Bábkové divadlo

Svetoznáme Salzburské bábkové divadlo (Salzburger Marionettentheater) je dozaista najznámejšie svojho druhu. Založené bolo v roku 1913 a pred pár rokmi sa dostalo na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. V roku 2018 predstavilo Salzburské bábkové divadlo okrem iného aj dve úchvatné produkcie, ktoré by ste si nemali nechať ujsť: Čarovnú flautu a Za zvukov hudby.

– Rodisko W. A. Mozarta

Srdcom starého mesta je stredoveká ulička Getreidegasse, kde sa narodil najslávnejší obyvateľ Salzburgu W. A. Mozart a ktorá dnes patrí k najkrajším a najviac navštevovaným nákupným pasážam na svete.

Panoráma Salzburgu. Foto: Tourismus Salzburg, Guenter Breitegger

Dovolenková ponuka:

Balík „Salzburg Card Package“ na 2 alebo 3 noci/48 alebo 72 hodín zahŕňa:

Salzburg Card bude uložená na recepcii vášho hotela.

– voľný jednorazový vstup na všetky pamiatky v meste na 48/72 hodín
– bezplatné používanie verejných dopravných prostriedkov na 48/72 hodín
– atraktívne zľavy pri návšteve kultúrnych podujatí
– zľavy v mnohých výletných cieľoch

– bezplatný autobus Ski Shuttle vás pohodlne dopraví do lyžiarskych stredísk.

balík je možné rezervovať celoročne.

Cena: od 108 €/129 € na osobu v 2-lôžkovej izbe

Viac informácií o pobytoch a atrakciách v mestečku Salzburg nájdete na stránkach austria.info/sk alebo salzburg.info.

Foto: Tourismus Salzburg, © Roland Zauner, Guenter Breitegger

1/1
Zavrieť reklamu