Má požičiavanie lyží vôbec výhody?

4. decembra 2021

Sezóna v domácich aj zahraničných strediskách bude aj tento rok neistá, preto mnohí váhajú, či si nový lyžiarsky výstroj kúpiť alebo požičať.

Samozrejme, že ak lyžujete od malička a ste teda náročný používateľ, vyžadujete špecifickú výbavu a kúpa lyží je pomerne jasná voľba už len z toho dôvodu, že ste na to zvyknutí. Na druhej strane, ak sa plánujete na lyže postaviť len párkrát za život, je v tom prípade logická voľba požičanie.

Ale čo ak ste „priemerný“ rekreačný lyžiar, ktorý v sezóne zvládne aj dva alebo tri týždne na snehu? Kúpiť alebo využiť výpožičku?

Výber lyží podľa podmienok

Ak si lyže kúpite, musíte s nimi lyžovať vo všetkých podmienkach. Jedine, že by ste si kúpili viacero lyží (ktoré by ste potom museli so sebou nosiť všetky).

Ak si lyže požičiavate, môžete si (v prípade, že si nájdete požičovňu so širokou ponukou) vždy vybrať také, ktoré sa hodia na podmienky v stredisku presne v čase vašej lyžovačky – široké freeridové lyže, ak napadol prašan, slalomky či obráčky, ak je svah krásne upravený, či univerzálne lyže strednej kategórie, ak sa neviete rozhodnúť a odhadnúť nový terén. Najlepšie však je, že ak sa počas dovolenky zmenia podmienky, môžete si lyže vymeniť.

V súčasnosti sú požičovne vybavené modernými all-mountain lyžami, ktoré sú skutočne všestranné. Väčšina rekreačných a pokročilých lyžiarov obľubujúcich jazdenie na zjazdovkách ich nemá problém využiť na široké spektrum podmienok.

Odporúčame ich, ak si vyberáte lyže na celosezónnu výpožičku.

Ranné nepríjemnosti v stredisku

V prvé ráno lyžiarskeho výletu na vás čaká čerstvo upravená zjazdovka a slnko pomaly vykúka spoza horizontu hôr. V tomto momente nie je nič horšie, ako keď namiesto prvého miesta v rade na lanovku musíte tráviť čas v požičovni výberom lyží a vyzúvaním lyžiarky, pretože vám musia, samozrejme, nastaviť viazanie. Alebo, čo je ešte horšie, čakať na kamaráta, ktorý musí absolvovať minimálne hodinový rituál v požičovni.

Vtedy mu môžete akurát odporučiť, nech nabudúce využije požičovňu v mieste bydliska, ak je to možné.

Nie je nič horšie, ako prísť ráno do strediska s čerstvo upravenou zjazdovkou a čakať v požičovni. Foto: Shutterstock

Ak máte hneď po príchode na svah svoje lyže, či už vlastné alebo požičané, jediné, čo musíte spraviť, je obuť sa a vyraziť v ústrety prvým oblúkom, kým je ešte zjazdovka ako-tak nepoškvrnená. Z tohto pohľadu je preto výhodnejšie spraviť si prehľad cien a využiť služby požičovní v mieste bydliska.

Starosti s prepravou výstroja

Áno, sebakriticky musí hádam každý uznať, že cestovať s lyžami je celkom oštara. Už len preto, že sú dlhé, ťažké a málo skladné.

Navyše, ak cestujete autom viac ako traja, musíte investovať do nosiča na strechu. V autobuse za lyže príplatok zaplatíte, vo vlaku sa k lístku za jeden pár lyží priplácať nemusí a veľa aerolínií si v súčasnosti účtuje za luxus cestovania s lyžami extra sumu.

Navyše, ak nejdete autom priamo do hotela, niesť na chrbte batoh s lyžiarkami, ťahať za sebou kufor s oblečením, v ruke držať kabelku a súčasne ešte zvládnuť vak s lyžami a palicami je úloha vhodná pre chobotnicu, nie ženu s dvomi rukami a jednými nervami.

Keď sa na to teda pozrieme z tejto strany, bude pravdepodobne lepšie požičať si lyže v stredisku. Na dopravu musíte myslieť aj vtedy, ak si požičiate lyže v mieste bydliska, pretože, ako sme už hovorili, nemusíte sa potom zdržiavať v rezorte a ráno vyraziť hneď na svah.

Žiadne starosti

S požičanými lyžami nemáte žiadne starosti. Jednoducho si ich požičiate pripravené a na konci lyžovačky ich vrátite, a tým sa to pre vás končí. Ak si lyže kúpite, skôr či neskôr (minimálne po sezóne) si ich budete musieť dať servisovať.

Servis zahŕňa brúsenie hrán, zaliatie rýh, úpravu sklznice štruktúrou a navoskovanie. Tiež netreba zabúdať na skladovanie vlastných lyží mimo zimnej sezóny. O to, koľko miesta máte v pivnici či v šatníku, sa tiež pri požičiavaní nemusíte zaujímať.

Lyže by nemali byť prekvapením

Jednou z výhod kúpy vlastných lyží je, že sa rýchlo naučíte, ako sa na zjazdovke správajú a ako ich máte ovládať, aby ste z nich dostali maximálny potenciál. Toto platí, ak vezmeme do úvahy, že ste si lyže vybrali rozumne podľa toho, aký je váš lyžiarsky štýl.

Mať svoje vlastné lyže je v tomto smere oveľa lepšie, ako sa len spoľahnúť na niečiu „šťastnú ruku“ pri výbere v požičovni. Ak ste stredne dobrý lyžiar, do príliš mäkkých lyží sa nebudete vedieť oprieť a ak ste začiatočník, tvrdé si s vami zase budú robiť, čo chcú. Od svojich viete, čo môžete očakávať a kde sú ich možnosti, ako aj limity.

Požičanie nového výstroja na celú sezónu má podobné výhody. V požičovni strávite viac času výberom, najmä ak do nej prídete v dostatočnom predstihu pred prvou lyžovačkou a po pár dňoch na svahu si na lyže zvyknete.

Vlastniť lyže môže byť lacnejšie

Vlastníctvo lyžiarskeho výstroja znamená vyššiu vstupnú investíciu, ale prináša so sebou aj ďalšie náklady. Pravidelný servis, nosič na auto či vak na ich letné uskladnenie môžu do veľkej miery obmedziť finančnú výhodnosť kúpy.

Z dlhodobého hľadiska, najmä ak lyžujete často, by však aj v tomto prípade malo byť lacnejšie lyže vlastniť, ako si ich požičiavať. Predstavme si, že lyžujete pravidelne celú zimu a kúpite si lyže, palice a lyžiarky strednej triedy za 600 €.

Predpokladajme tiež, že lyže musíte po zime servisovať za bežnú cenu 30 €. Ak vám takéto lyže vydržia štyri sezóny, vaše celkové náklady budú 720 € (180 €/zimu). Oproti tomu, požičanie kvalitnej triedy lyží s palicami vás bude stáť približne 150 € za sezónu. Za štyri roky to je 600 €. Lenže jazdené lyže a lyžiarky môžete ešte predať, a tým sa náklady na ich kúpu a používanie nakoniec znížia.

Nezabúdajte, že stále sa pohybujeme vo svete nenáročných rekreačných užívateľov zjazdoviek, nie náročných freeriderov, ktorým sa náklady na kúpu výstroja šplhajú vysoko nad cenovku 600 €.

Ako sa rozhodnúť?

Aby sme to teda uzavreli, kúpa lyžiarok je dobré rozhodnutie a ak si ich vyberiete dôsledne, mali by vydržať viacero sezón. Pomerne ľahko ich dokážete zbaliť aj na cesty a lyže si už môžete požičať priamo v stredisku alebo v mieste bydliska.

Po tom, čo si zlepšíte techniku a budete vedieť, čo od lyží očakávate, si môžete kúpiť vlastné, a to najmä preto, lebo čím častejšie lyžujete, tým je kúpa lacnejšou voľbou ako požičanie.

Ak si lyžovanie chcete len vyskúšať, lyžiarky a lyže si požičajte, ak vás to však chytí a plánujete sa v tomto športe zdokonaľovať, kúpte si minimálne vlastné lyžiarky. Najprv si však práve vďaka čím ďalej, tým lepšej ponuke požičovní vyskúšajte viacero modelov a možno zistíte, že s bezstarostnou celosezónnou výpožičkou ste takí spokojní, že výstroj vlastniť nepotrebujete.

Plusy a mínusy požičiavania výstroja

  • požičaný výstroj nemusíte servisovať ani ho mimo sezóny skladovať
  • v kvalitne vybavenej požičovni si môžete vyberať z rôznych modelov a dĺžok lyží, tak zistíte, ktoré najviac vyhovujú vášmu štýlu lyžovania, a v prípade potreby ich vymeniť
  • pokročilý lyžiar má možnosť vyskúšať si kvalitnejší výstroj bez veľkých investícií
  • príležitostný lyžiar má kompletný set zahŕňajúci lyžiarky, lyže, palice už za 70 € na týždeň, čo je pre „sviatočných“ lyžiarov výhodnejšie ako kúpa
  • ak si požičiate výstroj v stredisku, nemusíte riešiť prepravu a môžete si lyže či lyžiarky vymeniť, ak vám nesedia
  • ak si požičiate výstroj v mieste bydliska, máte dostatok času na výber a skúšanie lyžiarok, aby ste zvolili tie správne, a ak ste s nimi spokojní, dokážete si ich rezervovať aj nabudúce, nech už pôjdete lyžovať kamkoľvek – ak si požičiate výstroj v stredisku, strácate výberom a skúšaním čas, ktorý môžete venovať lyžovaniu – najmä lyžiarky, najdôležitejšia časť výstroja pre komfort na zjazdovke, vám nemusí sedieť v žiadnej požičovni tak, ako vlastné, na ktoré sa dokážete spoľahnúť a netlačia vás – pri spontánnom rozhodnutí ísť lyžovať nemusíte strácať čas ani sa zaoberať riešením otázky, či si stihnete výstroj požičať, len zbalíte ten svoj a idete.

Nová služba v Exisporte

Požičovňa lyžiarskeho výstroja

Dámsky set

Pánsky set

  • Lyže Blizzard RTX sú ideálne pre rekreačných lyžiarov, ktorí majú radi nízku až strednú rýchlosť jazdy.
  • Lyžiarky Tecnica Mach Sport 80 HV RT majú zapínanie na štyri micro ALU pracky a pásik na suchý zips. Vnútorná topánka W Ultrafit poskytuje maximálne pohodlie pri lyžovaní.
  • Palice na lyžovanie Blizzard Rental s ergonomicky tvarovanou rukoväťou.
  • Cena setu v prípade kúpy je 429,97 €. Cena prenájmu na celú sezónu je 119 €.

Juniorský set

Výhoda oproti iným požičovniam

  • Všetky súčasti setov sú úplne nové. Nedostanete žiadne obité lyže, roztlačené a poškriabané lyžiarky či ohnuté paličky.
  • Každý zákazník si môže vybrať, na ako dlho si set požičia. Na výber je deň, týždeň, mesiac alebo celá sezóna.
  • Najvýhodnejšie je, samozrejme, požičanie setu na celú sezónu.
  • Sety sú vytvorené s ohľadom na vek, ale aj schopnosti lyžiara.
  • Sety pre dospelých sú odlišné pre ženy a mužov.
  • Sety z hygienických dôvodov neobsahujú prilby a okuliare, ktoré si každý lyžiar vyberá a kupuje podľa vlastných preferencií.

Ceny za požičanie

  • Set pre najmenšie deti obsahuje nové lyže a lyžiarky primerané výške a veľkosti nohy dieťaťa. Cena prenájmu na celú sezónu je 59 €.
  • Set pre väčšie deti a juniorov obsahuje lyže podľa úrovne lyžovania, lyžiarky a paličky. Cena prenájmu juniorského setu na celú sezónu je podľa veku dieťaťa 69 € alebo 79 €.
  • Set pre dospelých obsahuje lyže podľa úrovne lyžovania, lyžiarky a paličky.
  • Cena prenájmu setu na celú sezónu pre rekreačných lyžiarov je 119 €, pre zdatných lyžiarov 179 €.

Viac informácií o ponúkanej službe dostanete
• na telefónnom čísle +421 908 754 754
Pon – Pia: 10:00 – 18:00 h
• v predajniach a na webe EXIsport
www.exisport.com

Text: Valéria N.
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu