Čaro zimy v regióne Dachstein Salzkammergut

1. decembra 2021

Zažite krásnu zasneženú prírodu ako zo zimnej rozprávky v regióne Dachstein Salzkammergut, ktorý sa v chladnom ročnom období mení na skutočný zimný raj! Na svoje si tu prídu skutočne všetci lyžiari, snowboardisti, skialpinisti i fanúšikovia snežníc.

Keď sa vo vzduchu objavia prvé snehové vločky, začíname sa tešiť na dovolenku v prírode mimo všedných mestských dní.

Keď sa potom radosť zmení na skutočne nezabudnuteľné zážitky z prechádzky zasneženou prírodou alebo jazdy na vynikajúco upravených zjazdovkách v horách s úchvatným výhľadom, viete, že ste na správnom mieste. Región na úpätí Dachsteinu je ako stvorený na dlhé zimné prechádzky, jedinečné zážitky na zjazdovke a kulinárske pôžitky.

Región Dachstein Salzkammergut v číslach:

  • Lyžiarske oblasti: 2
  • Dĺžka zjazdoviek: 160 km
  • Dĺžka bežeckých stôp: 100 km
  • Dĺžka zimných turistických chodníkov: 10 km
  • Vleky: 70 Dachstein West a 6 Dachstein Krippenstein
  • Lyžiarske školy: 5
  • Najvyšší vrch regiónu: Dachstein Krippenstein 2100 m

Lyžiarske aj bežecké trasy ako z rozprávky

Rodinné lyžiarske stredisko Dachstein West láka dospelých i deti perfektne upravenými svahmi, na ktorých môžete rezať carvingové oblúky aj panoramatickými lyžiarskymi okruhmi.

Obľúbené skoré jazdy lanovkou ocenia najmä ranostaji a všetci tí, ktorí si chcú pokoj na horách užiť celkom sami.

Zábava na lyžiach je však zaručená aj mimo najväčšej lyžiarskej oblasti v Hornom Rakúsku. V skialpinistickom eldoráde na Dachsteinskej náhornej rovine môžete podniknúť pohodové poldenné i náročné viacdenné túry. Na dvoch nových skialpinistických trasách na vrchu Hornspitz sa môžete krok za krokom svojím tempom ponoriť do nádhernej zimnej krajiny a užívať si prírodné krásy veľkolepej horskej panorámy. Skvelou odmenou za pot a námahu vám bude úžasný zjazd pozdĺž lyžiarskej zjazdovky.

Freeride Dachstein Krippenstein. Foto: Oberoesterreich Tourismus. Leo Himsl

Ak uprednostňujete väčšie pohodlie, určite si vyberiete z pestrej ponuky bežeckých stôp na vrchu Predigstuhl vo výške 1 000 metrov nad morom, ako aj pri obciach Bad Goisern, Gosau a Obertraun.

Absolútne výnimočná je bežecká trať v stredisku Dachstein Krippenstein vo výške 1 700 metrov nad morom, kde sa môžete nečujne kĺzať horským tichom, vdychovať chladný, priezračný vzduch a užívať si teplé slnečné lúče.

Romantické prechádzky a kulinárske zážitky

Romantickú stránku regiónu najlepšie spoznáte na zimnej turistike alebo túre so snežnicami pri zamrznutých potokoch v zimnej krajine ako z pohľadnice.

Neuveriteľný pohľad do hĺbky ponúka aj v zime vyhliadková platforma 5fingers na 2 100 m vysokom vrchu Dachstein Krippenstein. Na jej päť vyhliadkových mostíkov, ktoré vyčnievajú nad 400 metrov hlbokou priepasťou ako päť prstov na ruke, sa dostanete pohodlne aj so snežnicami.

Prechádzky na snežniciach v Bad Goisern. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Andreas Roebl

O kulinárske zážitky sa postarajú reštaurácie a chaty, kde vaše chuťové poháriky potešia výdatné dobroty a horúci čaj a kde si oddýchnete v príjemnom teple a spoločnosti srdečných ľudí. O tom, že obyvatelia regiónu Dachstein Salzkammergut s oduševnením dodržiavajú svoje tradície, no nie sú pritom vôbec staromódni či nudní, svedčia mnohé zaujímavé podujatia, na ktorých sa domáci i hostia môžu zúčastniť po celý rok.

Adventné trhy s hĺbavou atmosférou, pôsobivé sprievody čertov či pestré more balónov, ktoré rozžiaria celé nebo, alebo akčná zábava pri skijöringu – v regióne Dachstein Salzkammergut na vás skrátka vždy čakajú nezabudnuteľné zážitky.

Čarovný advent a vianočné trhy

Rozmanitý program a vianočné trhy si môžete dosýta vychutnať na mnohých miestach regiónu.

Jedinečná atmosféra mesta Hallstatt, ktoré je zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO inšpiruje aj v čase Vianoc.

Romantickým vrcholom sú vianočné trhy s farebnou zmesou vystavovateľov predávajúcich chutné špeciality aj tradičné ručne robené výrobky. Adventný trh v Gosau zas zaujme svojou jednoduchosťou bez gýča.

Dodržujte zvyky a zachovávajte tradície, to je heslo vianočných trhov, ktoré si užijú najmä deti. Môžu si vyrobiť sviečky či sa previezť na oslíkovi.

Do tretice nevynechajte ani remeselný adventný trh „Meisteradvent“ in the Hand.Werk.Haus. v Bad Goiserne pri Hallstattskom jazere. Ako už býva zvykom, prezentujú sa tam len miestne ručné práce a ručne vyrobené výrobky, trhy sú sprevádzané hudbou, čerstvo praženou kávou, biodynamickými vínami, domácimi pochúťkami od miestnych farmárov, nájdete tam organické oleje, teplé ovocné šťavy a, samozrejme, gaštany, párky a sladkosti.

Sprievod čertov Salzkammergut

Pútavý a strhujúci – tak sa dá najlepšie opísať sprievod, ktorý sa každoročne koná v Hallstatt 5. decembra a v Bad Goiserne 6. decembra. S viac ako tisíckou démonických postáv, anjelov a ďalších oblečených ako svätý Mikuláš je táto udalosť jednou z najväčších svojho druhu v Rakúsku.

Od 16. hodiny si návštevníci môžu užiť dychovú hudbu a vianočný punč na adventnom námestí, asi o 17. hodine sa začína detský sprievod a prichádza Mikuláš. Hlavná udalosť sa rozbehne približne o 19. hodine. keď prvé postavy v maskách vstúpia na námestie.

5 dôvodov, prečo si vybrať práve Dachstein Salzkammergut

1 Vrch plný zážitkov

Na dovolenke sa môžete jednoducho posadiť na terasu a oddychovať na slniečku alebo zažiť niečo nové na lyžiach či na doske.

Sneh a slniečko v stredisku Dachstein Krippenstein. Oberoesterreich Tourismus

Množstvo možností v stredisku Freesports Arena Krippenstein a rozľahlá náhorná rovina Dachstein nadchnú každého milovníka prašanu. Pocit nekonečnej slobody a nevšedné zážitky sú vo Freesports Arena na programe každý deň: lyžovačka, snowboarding na zjazdovke aj mimo nej, tréning freeridu a sústredenia v snow campoch, túry na snežniciach, skialpinistické túry, paragliding či dokonca lezenie po ľade.

2 Najväčšie rodinné lyžiarske stredisko v Hornom Rakúsku

Vysoká záruka snehu, svahy pre malých i veľkých a jedinečná vysokohorská panoráma Dachsteinu – vďaka tejto kombinácii je rakúsky región Dachstein West ideálnou lyžiarskou oblasťou pre celú rodinu.

Je to najväčšie rodiné lyžiarske stredisko v Hornom Rakúsku. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Salih Alagic

Bezstarostnú zábavu na snehu si užijete v detských areáloch, v zábavných parkoch a na funslopes, ako aj na 44 km dlhom okruhu Pandora. Viacdňové skipasy vám umožnia využívať až 70 moderných a bezpečných vlekov a lanoviek v ôsmich strediskách.

3 Vysokohorské stredisko hneď za rohom

Chcete na dovolenku cestovať čo najkratšie, aby ste mali čo najviac času na nezabudnuteľné zážitky? Potom pre vás nie je žiadna iná lokalita v Rakúsku ideálnejšia ako Dachstein Salzkammergut.

Na úpätí Dachsteinu sa dostanete vlastným autom i ekologicky vlakom a potom si už stačí len užívať rodinné lyžiarske strediská, bežecké stopy, výlety so snežnicami a skialpinistické túry, skvelú gastronómiu a nedotknutú prírodu uprostred Álp.

4 Bezplatné lyžiarske autobusy pre hostí

Pre každého hosťa s platnou Winter Card, kartou hosťa z obcí Bad Goisern am Hallstättersee, Gosau am Dachstein, Hallstatt, Obertraun, Bad Ischl alebo St. Wolfgang je autobus do lyžiarskeho strediska Dachstein West v Gosau a do Freesports Arena Dachstein Krippenstein v Obertraune úplne zadarmo!

5 Dôraz na trvalú udržateľnosť

Výberom dovolenky práve v tejto oblasti podporujete strediská, ktoré dbajú na ekologické správanie.

Cieľom projektu KLAR! (Klimawandelanpassungsregion Inneres Salzkammergut) je uskutočniť všetky potrebné kroky, aby nasledujúce generácie mohli žiť v regióne aj v čase klimatických zmien.

Vďaka opatreniam projektu KLAR! je možné obmedziť na únosnú mieru negatívny vplyv klimatických zmien a využívať krátkodobé a strednodobé pozitívne vplyvy v náš prospech. Jedinečná kultúrna krajina regiónu Inneres Salzkammergut musí byť zachovaná vo všetkých formách.

5 najlepších horských zážitkov

1 Panoramatické lyžovanie v Dachstein West

Fantastické svahy, moderné vleky, rodinná atmosféra a vysokohorská alpská kulisa počas celej jazdy.

Aby ste si túto kombináciu mohli naplno užiť, vyskúšajte 44 km dlhý lyžiarsky okruh Panoronda.

Lyžovanie s panoramatickými výhľadmi. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Salih Alagic

Je dobre značený, dá sa ním jazdiť v dvoch smeroch a ponúka celej rodine množstvo vzrušujúcich pohľadov na impozantný masív Dachsteinu s ľadovcami a jazerami.

2 Túra na vyhliadkovú plošinu 5fingers na vrchu Dachstein Krippenstein

Výhľad na Halštatské jazero, Hallstatt, Obertaurn, Bad Goisern a okolité hory i neuveriteľný pohľad do hĺbky ponúka aj v zime vyhliadková platforma 5fingers, na ktorú sa dostanete pohodlne aj v snežniciach.

3 Výškové bežecké stopy na vrchu Predigstuhl

Široký Goiserertal ponúka celkom 40 km bežeckých tratí pre výkonnostných i rekreačných športovcov. Dobre značená sieť chodníkov sa otvára priamo z parkoviska pri hoteli Berghof Predigstuhl. Zvláštnosťou je vysokohorská bežecká trať Predigstuhl v nadmorskej výške 1 000 metrov.

Bežecké okruhy poskytujú jedinečný výhľad do údolia Goiserer do jazera Hallstatt a masív Dachsteinu.

4 Sánkarská dráha Trockentann

Všetci nadšenci sánkovania môžu prísť do Bad Goisern pri jazere Hallstatt a užiť si ho v celej kráse. Sánky si môžete požičať bezplatne na úpätí kopca a po asi 40-minútovom výstupe pešo a prekonaní 300 výškových metrov sa dostanete k útulnej chate Rodelhütte, ktorá je v zimných mesiacoch otvorená každý deň, a spustiť sa osvetlenou alebo neosvetlenou sánkarskou dráhou.

5 Jazda na saniach ťahaných koňmi cez Gosau

Konský povoz sa v každodennom živote už takmer nepoužíva, no k zimným radovánkam určite patrí jazda na saniach ťahaných koňmi. Fučiace kone cválajú v príjemnom rytme a okrem vržďania snehu pod ich kopytami budete počuť aj zvonenie rolničiek.

V Gosau am Dachstein sa dokonca môžete na saniach previezť aj večer. Budete dobre zabalení v pohodlnej a teplej prikrývke, užijete si výhľad na nočnú oblohu plnú hviezd a potom sa zastavíte na Kohlstatthütte, kde na vás bude čakať výdatné občerstvenie.

Viac informácií o regióne nájdete a stránkach austria.info/sk a dachstein.salzkammergut.at

Foto: RudiKainPhotografie, Oberoesterr eich Tourismus GmbH: Leo Himsl, Salih Al agic, Andreas Roebl

1/1
Zavrieť reklamu