Staňte sa majstrami predvianočného upratovania

22. novembra 2021

Niekto sa v ňom vyžíva, iný ho považuje za potrebné zlo. Pravdou je, že len ťažko si možno predstaviť pekne prežité Vianoce v neupratanom domove.

Keď na to pôjdete systematicky, budete mať na Štedrý deň upratané a možno sa pri tom ani nezapotíte. Pokojne si rozdeľte upratovanie do viacerých častí, prípadne prideľte úlohy všetkým členom domácnosti. Potom si popri tom budete aj spievať.

V prvom rade si nenechajte upratovanie na posledný víkend pred Vianocami. Rovnako, ako chystáte adventný kalendár, zostavte si aj plán upratovania. Môže mať menej položiek, ak si vyhradíte čas cez víkendy, alebo viac, ak sa rozhodnete upratovať priebežne v týždni. Keď si všetko starostlivo rozmyslíte, vystačíte si len s pár šikovnými pomocníkmi.

Foto: Möbelix

A ide sa na vec

Najprv sa pustite do umývania okien a prania závesov či záclon. Umyté okná chvíľu vydržia a vy sa potom môžete venovať ďalším bodom na zozname. Najrýchlejšie a najjednoduchšie je umývanie okien so stierkou. Okná stačí umyť jarovou vodou a následne odpratať vodu stierkou. Uvidíte, máte to hotovo za pár minút. Ešte predtým ale z vonkajšej strany odstráňte nánosy špiny navlhčenou handrou. Nezabudnite ani na rámy, obzvlášť biele plastové profily inak môžu  zašednúť.

Foto: Möbelix

Utieranie prachu patrí medzi najmenej obľúbené činnosti. Najmä tam, kde sú otvorené úložné priestory a veľa predmetov. V takom prípade si ho pokojne rozdeľte do viacerých fáz. Prach rozhodne utrite predtým, než sa pustíte do upratovania podlahy – v opačnom prípade si ju hneď zašpiníte. Oplatí sa tiež povysávať matrace a čalúnený nábytok. S robotickým vysávačom si upratovanie výrazne uľahčíte. Pred Vianocami už potom stačí len vyčistiť rohy.

Foto: Möbelix

Pokiaľ vám doma každý deň nejazdí robotický vysávač, asi sa pred Štedrým dňom pustíte do vysávania a umývania podláh. Prejdite starostlivo všetky zákutia, rohy a pozrite sa aj nad hlavu. Možno ste tam pri utieraní prachu nechali nejakú tú pavučinu. Pri vytieraní menších plôch je na nezaplatenie sprejovací mop – ušetrí veľa vody a práca s ním ide od ruky. Na väčšie plochy použite žmýkací mop s vedierkom. Predvianočné upratovanie môžete tiež využiť, aby ste sa zbavili nepotrebných vecí alebo si lepšie zorganizovali domácnosť.

sFoto: Möbelix

Eko tip: domáce upratovacie prostriedky

Moderné čistiace prostriedky, ktoré sľubujú perfektný výsledok, nie vždy fungujú, navyše často obsahujú škodlivú chémiu a stoja veľa peňazí. Stále viac ľudí sa tak vracia k osvedčeným prostriedkom našich babičiek – stojí pár korún a ich schopnosti niekedy naozaj prekvapia. Nejde o nič obyčajnejšie ako ocot (dezinfekcia), citrón (bieliace účinky), soľ (abrazívne vlastnosti), sóda (schopnosť rozpúšťať nečistoty) a kyselina citrónová (odstraňovanie vodného kameňa). Inšpirujte sa tipmi a trikmi, ako vyčistiť kuchyňu.

1/1
Zavrieť reklamu