Držte krok s trendmi a doprajte si prírodné materiály

11. októbra 2021

Prírodné materiály sa vracajú do módy. Nielen s tým, ako rastie požiadavka na ekológiu, ale aj preto, že sú zdravé, skvele vyzerajú a interiér znamenite zútulnia. Vďaka nim vnesiete do svojho domova decentné hrejivé odtiene aj prvky príjemné na dotyk.

Môžete si ich dopriať v akomkoľvek interiéri. Aj keď máte moderný nábytok z laminátu, alebo naopak starú skriňu po babičke, nemusíte sa báť jutového koberca ani ratanového kresielka. Vyberte si z nasledujúceho zoznamu materiálov, ktoré najviac zodpovedajú vašim požiadavkám. Samozrejme, môžete ich mať všetky!

Bambus

Vedeli ste, že bambus nie je drevina? Bambus je vlastne “prerastená” tráva, ktorej drevnatá stonka sa využíva podobne ako drevo stromov. Považuje sa za ekologický materiál. Môžete si z neho dopriať drobnejšie doplnky, ako je príbor či doštička na krájanie, ale aj väčšie kúsky: regály, koše na bielizeň, stoličky a police. Výborne vyzerajú aj žalúzie alebo rolety z bambusu.

Foto: Möbelix

Juta a sisal

Jutu máte možno spojenú s pojmom vrecovina. Vyrábajú sa z nej totiž vrecia trebárs na kávu. Podobné využitie má aj sisal, vlákno z rastliny agáve. Aktuálne najobľúbenejšími interiérovými prvkami z juty alebo sisalu sú koberce, ale v ponuke sú aj obaly na kvetináče alebo napríklad prestieranie. Ani motúz sa doma nikdy nestratí – má praktické aj dekoratívne využitie.

Náš tip: Prvky z bambusu alebo juty skvele zútulnia škandinávsky interiér, ale hodí sa aj do interiérov v rustikálnom či boho štýle.

Foto: Möbelix

Ratan

Materiál tejto liany má všestranné využitie a ceníme si ho najmä pre jeho ohybnosť, nízku hmotnosť a odolnosť. Okrem nábytku z ratanu sú aktuálne obľúbené aj závesné svetlá s ratanovými tienidlami a ďalšie drobné doplnky do interiéru, ako zásteny, košíky či dekorácie.

Foto: Möbelix

Vlna

Je hrejivá, nepohlcuje pachy a vďaka odolnosti voči roztočom je vhodná aj pre alergikov. Skvele reguluje vlhkosť, takže sa hodí ako náplň do vankúšov či perín, ale aj na mäkké prikrývky. Navyše výborne izoluje, preto sa môžete spoľahnúť, že s vlneným kobercom vám už nikdy nebude zima na nohy. Vlnené koberce sa hodia do chladných starších budov, napríklad na chalupu alebo skrátka tam, kde nemáte podlahové kúrenie.

Foto: Möbelix

Ľan

Táto rastlina zažíva veľký comeback. Ide o ekologický materiál, pretože jej pestovanie je z hľadiska spotreby vody a pesticídov výrazne šetrnejšie ako bavlna. Opäť získava obľubu nielen ako látka na odevy, ale aj na obliečky. Ľan je príjemný chladivý, takže je ako stvorený predovšetkým pre letné noci. Šik vyzerajú tiež vankúšiky s ľanovým povlakom, tienidlá lámp či pohovky s poťahom z ľanu. Počítajte však s tým, že budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

Foto: Möbelix

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu