Cyklovýlet na Horehroní s nádhernými panorámami Nízkych Tatier.

Druhý región, ktorý objavíme v rámci výzvy HYBAJ NA BAJK v Banskobystrickom kraji, bude región Horehronie.

Na mape Banskobystrického kraja, tento región tvorí okres Brezno.

Horehronie nám odporúča cyklovýlet, na ktorom nás čakajú nečakané stretnutia. S krásnou prírodou, jedinečnými výhľadmi, ale aj stádami oviec a dobromyseľnými pastiermi.  

Breznianska trasa s epickými výhľadmi na hrebeň Nízkych Tatier vám rozozvučí tie správne struny v tele aj na duši.

Na začiatku trasy z Brezna budeme potrebovať viac síl a energie, aby sme sa po šťavnatom výšľape dostali najprv k výhľadom, po ktoré sme si sem prišli. Výhľady, čo otvoria vaše srdcia a odkryjú dokonalosť hrebeňa Nízkych Tatier z každej strany.

Výhľady na tejto cyklotrase vás budú sprevádzať väčšinu trasy.

Potom sa rovinatou poľnou cestou s fotogenickými miestami, ktoré nesmú chýbať vo vašom albume, presunieme na ďalšie miesto obklopené pravou horehronskou prírodou – na Pohanské.

Tu si môžete v Stodole Pohanské dopriať šálku lahodnej kávy, prípadne inú fajnotku z lokálnych surovín.

Na cyklotrasy nájdete aj skvelé zastávky – stodolu Pohanské a Dedečkovu chatu.

Dočerpáme energiu a poďho naspäť po rovnakej trase s miernym stúpaním k  vysielaču na Dieli a potom klesaním k Dedečkovej chate, okolo ktorej bez krátkej prestávky isto neobídeme.

Dedečkova chata ukrytá na krásnom mieste v kopcoch medzi Breznom a Bystrou vás určite nenechá chladnými /alebo vám dá priestor vychľadnúť/ a odstavíte na chvíľu bajky, aby ste si jej atmosféru mohli užiť naplno.

Táto chata sa nachádza mimochodom v hornej časti strediska Mýto Ski & Bike Centrum.

Záver tohto cyklovýletu patrí klesaniu do Brezna s možnou zastávkou na novej vyhliadkovej veži. K vyhliadkovej veži vedie z Laznej zatiaľ len peší chodník, preto odporúčame vhodne uzamknúť bicykle a vydať sa ku veži po svojich. Vyhliadková veža Horné Lazy je druhou najvyššou vyhliadkovou vežou na Slovensku.

Vyhliadková veža Horné lazy – druhá najvyššia na Slovensku

Po prekonaní 192 schodov sa dostanete do výšky 39,6 metra, pričom vás očaria krásne panoramatické výhľady na celé Nízke Tatry, od Kráľovej hole až po Banskú Bystricu, kráľovské mesto Brezno, Horehronské podolie či Veporské vrchy. K vyhliadkovej veži vedie aj náučný interaktívny chodník, na ktorom turisti nájdu okrem zaujímavých informácií o prírode z danej lokality aj drevené sochy zvierat žijúcich v lesoch na Horných Lazoch.

Stredne náročná trasa vedie na 80 % lesnými cestami a budeme prekonávať stúpanie a klesanie v rozsahu 570 m. Vašej kondičke možno pomôže požičovňa elektrobicyklov priamo v Informačnom centre v Brezne, kde trasa začína aj končí.

Okružná cyklotrasa naprieč horehronskou prírodou z Brezna na Pohanské má asi 19 km a trvá niečo viac ako 2 hodiny. Samozrejme, ak si urobíte zastávky na miestach, ktoré sme vám popísali, váš cyklovýlet sa premení na príjemnú celodňovku v lone Horehronia.

Krása, však?

Teraz už späť k výzve HYBAJ NA BAJK. Čo treba spraviť, aby ste sa zapojili do žrebovania o 8 + 1 cien?

  • V prvom rade sa treba vybrať na jeden z ôsmich výletov, ktoré sa rozhodli regióny Banskobystrického kraja do tejto výzvy dať.
  • Potom je potrebné si  urobiť na tomto výlete fotku. Kdekoľvek na trase. S vami či bez vás, s bicyklom či len bicykel, hoci aj cyklobus alebo smerovník na cyklotrase. Je to na vás.
  • Dôležité  je postnúť túto fotku na váš INSTAGRAM a označiť ju hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami.
  • A potom už len čakať.

Žrebuje sa  každý pondelok počnúc 13. septembrom a do žrebovania sú zaradení tí, ktorí postli fotku v predchádzajúcom týždni na svoj IG profil a označili ju #hybajnabajk a #zahoramizadolami.

Na záver kampane HYBAJ NA BAJK  v Banskobystrickom kraji prebehne 2. novembra veľké žrebovanie, do ktorého budú zaradené všetky fotky s hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami uverejnené od 6. septembra do 1. novembra 2021.

Tak čo, podarí sa aj vám spraviť nejaké fotky?

Ste zvedaví na ceny? Tak nech sa páči:

8 cien: Víťazov pondelkových žrebovaní čakajú darčekové balíčky plné užitočných vecí na ďalšie cyklopotulky : nájdete v ňom outdoorovú fľašku, gymbag, ponožky, funkčnú športovú čelenku, alebo eko friendly pohár a iné praktické veci od krajskej a oblastných organizácií cestovného ruchu Banskobystrického kraja.

1. cena: Úplne všetci, ktorí v období od 6. septembra do 1. novembra uverejnia fotku na Instagram označenú hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami budú zaradení do žrebovania o víkendový rodinný pobyt v Hoteli Zerrenpach Látky.

Tak čo, užijeme si spolu jeseň v Banskobystrickom kraji?

Isto áno!

Tak HYBAJ NA BAJK!

#hybajnabajk #zahoramizadolami

Kampaň HYBAJ NA BAJK podporilo z verejných zdrojov Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

1/1
Zavrieť reklamu