Poznáš týchto 15 zaujímavostí o hubách? Otestuj sa a zisti, či si skúsený hubár.

13. septembra 2021

Ktorá huba je najnebezpečnejšia, ktorá chutí ako kuracie mäso a na aké mýty o hubách by ste si mali dať pozor?

0%

Koľko jedlých druhov húb sa približne v prírode nachádza?

Správne! Nesprávne!

Celkovo existuje okolo šesťtisíc druhov húb. Z nich je sto až stopäťdesiat chuťovo výborných a jedlých. A niekoľko tisícok, sú nejedlé, no nie všetky jedovaté.

V prírode sa vyskytujú aj potencionálne jedovaté huby, ktoré po konzumácii spôsobia závažné ťažkosti. Koľko je na Slovensku známych, prudko jedovatých húb, ktoré môžu spôsobiť smrť?

Správne! Nesprávne!

Hoci nie je možné poznať všetky huby, dôležité je poznať aspoň 5 druhov, ktoré sú silne jedovaté.

Ktorá z našich jedovatých húb je najzákernejšia?

Správne! Nesprávne!

Na otravu dospelého jedinca stačí jedna plodnička strednej veľkosti. Podobá sa na bedľu jedlú, má totižto veľký klobúčik a prstienok. Amatérski hubári si ju preto často zmýlia. Prvé príznaky otravy sa objavujú 6 až 12 hodín po požití a to nevoľnosť, zvracanie a hnačky. Zákerná je však v tom, že na niekoľko hodín príznaky ustúpia a človek môže mať pocit, že išlo o planý poplach. Po ďalších 6 až 12 hodinách prichádza ku ťažkému poškodeniu pečene. Úmrtnosť pri konzumácii Muchotrávky zelenej je veľmi vysoká 60-70 percent. Smrť nastáva do 5 až 10 dní od konzumácie.

Je pravda, že huby, ktoré sú obhryzené zvieratami, sú jedlé?

Správne! Nesprávne!

Huby, ktoré sú obhryzené zvieratami ešte nemusia byť jedlé. Slimák si pokojne pochutná aj na muchotrávke zelenej a napríklad aj veveričky jedia huby, po ktorých by nám prišlo zle.

Niektorí hubári odporúčajú pri podozrení na otravu hubami vypiť mlieko. Pomôžeme si týmto ,,babským“ receptom?

Správne! Nesprávne!

Tuto ,,radou“ si skôr spôsobíme väčšie ťažkosti. Mlieko urýchľuje vstrebávanie jedov, ktoré sú rozpustné v tukoch. Pri otrave sa podáva len voda a živočíšne uhlie.

Uhádneš, v ktorej časti mesiaca je najvhodnejšie vybrať sa na huby?

Správne! Nesprávne!

Mnohí chodia na huby zásadne iba po splne. Vplyv Mesiaca na rast húb potvrdili aj vedci. Sila Mesiaca je v tom, že vie vyprovokovať kapilárnu vodu, aby sa dostala do podhubia, čiže Mesiac urýchľuje rast podhubia i plodníc.

Hovorí sa, že huba prestane rásť, keď sa jej dotkneme, alebo sa na ňu pozrieme. Je to pravda?

Správne! Nesprávne!

Sú to naozaj len povery. Keď sa okolo nej veľmi motáme a zničíme podhubie, samozrejme, neporastie. Hubám ubližuje zašliapavanie, napríklad vo Vysokých Tatrách sú chodníky, ktoré turisti postupne rozširovali a zničili tak značné plochy podhubia.

O koľko centimetrov za deň podrastie huba pri dobrých podmienkach?

Správne! Nesprávne!

Pri ideálnych podmienkach narastie hríb za deň tri až päť centimetrov, pri zhoršených jeden až dva, pri zlých len centimeter.

Takmer na celej zemi je rozšírená huba, ktorá chutí ako kuracie mäso. Uhádneš jej názov?

Správne! Nesprávne!

Mladé plodnice tejto huby sú šťavnaté, jedlé a považované za lahôdku. Ide ale o veľmi nebezpečnú hubu, pretože cudzopasí na živých stromoch a zapríčiňuje intenzívnu červenú hnilobu jadrového dreva. Stromy, ktoré táto huba napadne, sú určené na zánik. Často sa vyskytuje na čerešniach a slivkách.

Už viac ako 2 400 rokov sa v oregonských lesoch vyskytuje podhubie, ktoré zabíja množstvo stromov. Nepredstavuje jednu konkrétnu hubu, ale oblasť mycélia, ktorá „zachytila“ niekoľko stoviek hektárov národného parku Malheur vo východnom Oregone. Uhádneš, koľko hektárov lesa dokázala táto huba zničiť?

Správne! Nesprávne!

Išlo o 880 hektárov, čo je ekvivalent približne 1665 futbalových ihrísk. Huba sa rozširuje pozdĺž koreňov a iných rastlín rastúcich v parku a postupne ich zabíja. Mycélium zamotáva korene stromov, čo spôsobuje všeobecné odumieranie stromov. Iba príležitostne prerazí pôdu v podobe neškodných malých rýdzikov zlatých húb.

Japonský vedci skúmali, aký vplyv má na huby blesk, ktorý udrie v danej lokalite do zeme. Tipneš si aké bolo ich zistenie?

Správne! Nesprávne!

Japonskí vedci zistili, že úder blesku viedol k zvýšeniu počtu húb.

Najúžasnejšia huba na planéte sa nazýva „Plasmodium“. Nájdeme ju aj na našom území. Uhádneš, čím je výnimočná?

Správne! Nesprávne!

Plasmodium je huba, ktorá je jednou z najkrajších organizmov. Vzhľadom pripomína medúzu, pretože má rovnakú želatínovú hmotu a priesvitné slizovité telo. Okrem neobvyklého vzhľadu má ďalšiu úžasnú schopnosť - môže sa pohybovať! Pohybuje sa, samozrejme, pomalšie ako slimák, ale za pár dní dokáže vyliezť na peň, v ktorom sa ukrýva.

Uhádnete, ktorá z nasledujúcich troch húb je mäsožravá?

Správne! Nesprávne!

Je ňou Hliva ustricová. Jej podhubie v zemi aktívne loví háďatká. Ide o červíky v milimetrových rozmeroch, ktoré sparalyzuje a zabije.

Huba nazývaná cordyceps je známa ako medicínska huba. Tiež sa niekedy označuje aj ako „huba húseníc“. Vieš prečo?

Správne! Nesprávne!

Ide o parazitickú hubu, ktorá napadá húsenice a hubí ich znútra. Postupne, ako cordyceps rastie, živí sa húsenicou, ktorej telo nakoniec roztrhne a naďalej rastie v podobe oranžovej alebo hnedej stonky. Telá húseníc aj húb sa zberajú spoločne, opatrne sa sušia a viažu dokopy. V Ázii je táto huba najvyhľadávanejším liekom na imunitu či rakovinu.

Hľuzovka je považovaná za jedlo gurmánov. Na území Slovenska na ňu narazíme už len zriedka. Ak máme predsa len šťastie, aké sú zákonom dané obmedzenia pre jej zber?

Správne! Nesprávne!

Na Slovensku sa hľuzovky nesmú zbierať. Sú totižto zákonom chránené. V minulosti sa u nás vyskytovali vo veľkom množstve a vyvážali aj do zahraničia. V súčasnosti sa objavujú zriedkavo, a tak aj v prípade, že nejakú nájdete, môžete si ju maximálne odfotografovať.

Poznáš týchto 15 zaujímavostí o hubách? Otestuj sa a zisti, či si skúsený hubár.
Výborne, gratulujeme!

Perfektná práca. Ak chcete, vyskúšajte si kvíz, či poznáte liečivé rastliny alebo či sa vyznáte vo víne a hrozne.
Celkom dobrý výsledok

Niektoré informácie ste vedeli, iné nie, ale možno ste sa niečo nové naučili. Ak chcete, vyskúšajte si kvíz, či poznáte liečivé rastliny alebo či sa vyznáte vo víne a hrozne.
Upppsss...

V hubách sa až tak nevyznáte, ale možno ste sa niečo nové naučili. Ak chcete, vyskúšajte si kvíz, či poznáte liečivé rastliny alebo či sa vyznáte vo víne a hrozne.

Text: VF
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu