Túra na Veľký Inovec je krásna v každom ročnom období

Veľký Inovec je najvyšším vrchom pohoria Pohronský Inovec. Aj keď názov tohto pohoria nie je až taký známy, určite ste si už niekedy všimli kopce medzi Zlatými Moravcami a Novou Baňou – takže presne to je Pohronský Inovec.

A jeho najvyšší vrch Veľký Inovec má výšku 901 m nad morom, čo je celkom príjemná prechádzka. Je z neho krásny výhľad do širokého okolia, aj keď treba povedať, aby ste neboli sklamaní, že cez leto je výhľad mierne zakrytý stromami. Nevadí, veď stromy sú pre nás dôležité. Okolitá príroda je však krásna na každom kroku.

Loksova lúka pod Veľkým Inovcom. Foto: Martina S.

Túra na Veľký Inovec nie je náročná, zvládli by ste ju aj s deťmi. Vystúpiť sa sem dá z rôznych smerov. Máme pre vás dve kratšie a dve dlhšie trasy.

Vystúpiť na Veľký Inovec môžete z malej a pôvabnej dedinky Bukovina nad Novou Baňou. Výstup vám potrvá niečo vyše hodiny a pol. Trasa je veľmi pekná, pôjdete cez les aj cez veľkú lúku, stále po poľnej/lesnej ceste.

Veľká lúka po ceste z Bukoviny na Veľký Inovec je naozaj krásna v lete aj v zime. Foto: Martina S.

Podobne vám bude trvať výstup z Drozdova (časť obce Veľká Lehota), kde sa nachádza aj menšie lyžiarske stredisko a spoza ohrady môžete obdivovať aj kone. Kráčať budete po malej asfaltovej ceste cez les a kúsok pod vrcholom po poľnej. Z Drozdova sa dá spraviť aj okruh – tiež cez Loksovu lúku.

Aj z Drozdova na Veľký Inovec si môžete spraviť okruh cez Loksovu lúku. Foto: Martina S.

Dlhšia trasa je zo strany Zlatých Moraviec z obce Machulince. Je to úsek Svätojakubskej cesty, ktorý má približne 9 km a výstup by vám trval vyše tri a pol hodiny.

Posledná, najdlhšia trasa vedie z obce Žitavany a táto trasa je súčasťou Rudnej magistrály. Tiež trvá vyše tri a pol hodiny.

Keďže stúpanie a terén nie sú náročné, táto túra je obľúbená v každom ročnom období, v lete aj v snehu. Oblasti obľubujú aj bežkári, pretože už sme v trochu vyššej nadmorskej výške a terén je ideálny.

Na bežkách pri Novej Bani.
V zime na bežkách. Foto: Martina S.

Asi 7 minút pod Veľkým Inovcom sa nachádza turistická chata na Veľkom Inovci, ktorá poskytuje ubytovanie a občerstvenie. Otvorená by mala byť hlavne cez víkendy.

Z Veľkého Inovca do Drozdova cez Loksovu lúku v zime. Foto: Martina S.

V okolí sa nachádza aj Starohutský vodopád. V Obyciach sa nachádzajú výborné pramene s perlivou vodou a v Machulinciach starý vodný mlyn.

Text a foto: Martina S.

1/1
Zavrieť reklamu