Túra okolo priezračného alpského jazera Fuschlsee pri Salzburgu.

Niektoré jazerá v okolí Salzburgu sú príliš veľké na to, aby ste ich za jeden deň obišli, a tie menšie by ste mali obídené aj za 1-2 hodiny. Okolo niektorých sú zas strmé skaly. Jazero Fuschlsee je však na dennú prechádzku spojenú s kúpaním ako stvorené.

Dlho sme túžili vybrať sa na výlet ku kryštálovo čistým jazerám v okolí Salzburgu a konečne sa nám to podarilo. Zaparkovali sme na otvorenom parkovisku, kde sme do schránky hodili za parkovanie 2,5 e. Ak ste bežec a prišli ste si jazero obehnúť, stačilo by vám na parkovanie 1 e. Ak by ste toto parkovisko chceli nájsť, volá sa Fuschlseerundwanderweg.

Z parkoviska sme vyrazili peši na juhozápad, pretože sme sa rozhodli prejsť si najskôr južnejšiu stranu jazera, a vraj tú ešte krajšiu si nechať na neskôr. Prešli sme cez priezračnú riečku Fuschler Ache pripomínajúcu chorvátske Plitvice alebo národný park Krka. K tyrkysovému jazeru sme sa priblížili za golfovým ihriskom a luxusným rezortom Fuschl zámku, teda známeho hotela, v ktorom nocovali mnohé svetové celebrity.

Priezračná voda Fuschl Ache naozaj pripomína Plitvice. Foto: Martina S.
Obdivovali sme čistú vodu. Foto: Martina S.
Ami zbadala kačice a rozbehla sa za nimi. Po pár metroch zistila, že je vlastne vo vode. Foto: MS

Chodníček bol veľmi príjemný a prechádzal lesom veľmi blízko jazera. Na tejto turistickej trase bol zákaz pre bicykle, mohli ste však mať so sebou psa. Značky ukazovali, že by mal byť na vôdzke, ale poslušné psy, ktoré išli bez vodítka, nikomu nevadili.

Kúpanie v jazere je možné takmer na každom kroku. Krásne výhľady máte takisto neustále.

Bicykle mali na trase zákaz, ale so psami sa dalo. Foto: Martina S.
Jazero vyzerá dokonale z každej strany. Foto: Martina S.

Blížili sme sa na opačný koniec jazera, do známej dedinky Fuschl am See. Nájdete tu pláže, fotogenické mólo, kaviarne aj reštaurácie. Domáci nám odporučili, že pri móle robia veľmi dobrú pizzu.

Blížili sme sa do dedinky Fuschl am See. Foto: Martina S.
Obľúbené mólo v dedinke Fuschl am See. Foto: Martina S.
Tu vraj robia veľmi dobrú pizzu ;-). Foto: Martina S.

Keď sme opäť pokračovali v ceste, naozaj sa nám zdalo, že táto strana je ešte krajšia od tej prvej, krásnej. Popoludňajšie slnečné lúče sa krásne odrážali od hladiny a my sme si spravili dve zastávky na kúpanie v osviežujúcej alpskej vode.

Začínalo sa potvrdzovať, že tá druhá strana bude ešte krajšia. Foto: Martina S.
Alpské scenérie okolo jazera. Foto: Martina S.

Tá druhá zastávka bola na nudistickej pláži, a je to asi pravda, že nudisti si vždy vedia vybrať tie najkrajšie miesta.

Aby ste si nemysleli, nie je to úplne čistá rovinka. Foto: Martina S.
Na pláži. Foto: Martina S.
Nudistická pláž. Foto: Martina S.

Cestička sa kľukatila hore-dole kopcom. Pôvodne sme mysleli, že nám túra zaberie 3-4 hodiny, no pohodovým tempom a s prestávkami na kúpanie sme sa naspäť na parkovisko vrátili až po 6 hodinách.

Sme však radi, že sme sa vyhli búrke, ktoré sú cez leto pri Salzburgu takmer na dennom poriadku. V tento deň si hromy-blesky a lejak výnimočne počkali až do večera.

Nádhera. Foto: Martina S.

Bola to krásna túra. Jazero Fuschlsee vyzerá dokonale z každej strany.

Text a Foto: Martina S.

1/1
Zavrieť reklamu