Aj vy sa môžete potopiť za žralokmi

29. júla 2021

Zabudnite na všetko, čo ste videli vo filme Čeľuste. Pri potápaní so žralokmi máte istotu, že zaručene pôjde o nezabudnuteľný a fascinujúci zážitok. V novom čísle časopisu Svet zvierat vám prinášame návod, ako a kde sa môžete pridať k najfantastickejším vodným predátorom.

Žraloky sú vrcholnými predátormi takmer všetkých druhov oceánskych ekosystémov. Regulujú počty rýb a iných morských živočíchov, ktoré sú na ich jedálnom lístku, čím v oceánoch udržujú krehkú rovnováhu. Bez týchto predátorov by sa zdravie celého ekosystému rýchlo zhoršovalo.

Odhaduje sa, že napriek mimoriadnej dôležitosti žralokov ich každý rok z oceánov zmizne sto miliónov. Dôvodom je najmä nelegálny a neudržateľný rybolov.  

Žiadne stretnutie s voľne žijúcim zvieraťom v jeho prirodzenom prostredí nie je stopercentne bezpečné. Potápanie sa so žralokmi je však veľmi obohacujúcou skúsenosťou a pri zodpovednom bádaní a vzdelávaní nemusí byť vôbec desivé.

Ak sa chcete ísť potápať so žralokmi, musíte vedieť, ako na to. Foto: Shutterstock

Tvárou v tvár majestátnym tvorom pocítite namiesto strachu úžas a rešpekt. Pod morskou hladinou sa s týmito živočíchmi „spojíte“ na úplne inej úrovni a budete môcť šíriť povedomie o tom, ako  potrebujú našu ochranu.

Vo Svete zvierat zistíte, s ktorým žralokom musíte byť pod vodou v klietke, ktorý je skutočne nebezpečný, kde nájdete najlepšie suveníry v podobe žraločích zubov a ktorý je perfektný parťák. Dočítate sa, ako sa k nim priblížiť a neohroziť svoju bezpečnosť, ale aj mnohé ďalšie zaujímavosti zo živočíšnej ríše…

Užitočné tipy na potápanie so žralokmi

Nezáleží ani tak na tom, aké farby si oblečiete, ale na kontraste s prostredím. Dajte prednosť tmavým farbám a nenoste do vody šperky. Žraloky priťahujú odlesky.

Nechoďte do vody za úsvitu ani za súmraku, vtedy sú žraloky pravdepodobne najaktívnejšie a hľadajú si potravu.

Plávajte rýchlo a účelovo. Nešpliechajte na hladine, snažte sa čo najmenej pohybovať nohami. Ak sa žralok priblíži, zaujmite vertikálnu pozíciu (postavte sa vo vode).

Nerobte okolo seba neporiadok. Žralokov sa nedotýkajte a nekŕmte ich.

Niektoré druhy vás môžu napadnúť, ak budete za nimi plávať, preto žraloky nikdy neprenasledujte.

Snažte sa čo najviac dozvedieť o oblasti, kde sa budete ponárať, o druhoch, s ktorými sa môžete vo vode stretnúť, a o ich správaní.

Ak si objednáte ročné predplatné za 14,90 €, získate okrem čítania o zvieracej ríši na celý rok aj antibakteriálny sprej Manufaktura zadarm a ak zvolíte dvojročné predplatné, môžete si k čítaniu vychutnať aj dobrú kávu: www.sportmedia.sk/predplatne/svet-zvierat

Text: Ella Carter

1/1
Zavrieť reklamu