Chcete si zaobstarať mačičku?

18. marca 2021
Plemená mačiek 52-53

Prieskum na vyše 27-tisíc ľuďoch z 22 rôznych krajín ukázal, že najviac milovníkov mačiek je v Čechách, vo Francúzsku a USA. Naopak, v Japonsku, Južnej Kórei alebo v Číne je o ne veľmi malý záujem.

Chov mačky v domácnosti sa stáva čoraz viac populárnym a rozhodli sa preň už milióny ľudí po celom svete. Pred zaobstaraním si „malého tigra“ je však dôležité zvážiť viacero vecí. Okrem samotnej finančnej investície, ktorú so sebou prináša kúpa potravy, základných potrieb a veterinárne výdavky, je to najmä naša časová investícia, pretože pri dobrej starostlivosti sa mačky v domácnosti dožívajú často viac ako 15 rokov. Napriek tomu, že mačky sú často označované za samostatnejšie tvory ako psy, samota im neprospieva, a preto potrebujú nemalé množstvo našej pozornosti.

Jedálniček a voda

Mačky sú od prírody dravce, preto by malo podstatnú časť ich jedálnička tvoriť mäso. Spôsobov, ako kŕmiť mačku, je viacero, podstatné je, aby sme dbali najmä o kvalitu stravy. Zaujímavosťou je, že mačky v tele nedokážu produkovať taurín, je preto potrebné, aby sa táto zložka dodávala prostredníctvom stravy. Mačky len veľmi neochotne pijú vodu, stojatá voda pre ne nie je lákavá, preto mnoho milovníkov mačiek uprednostňuje špeciálne fontánky, kde voda neustále cirkuluje.

Nechcené darčeky

Našli ste si pred dverami neželaný „darček“ – ulovenú myš či vtáčika? Prečo to mačky robia, doteraz nie je celkom jasné. Podľa niektorých štúdií za to môže výchova. Keď mačka vychováva novú generáciu malých lovcov, nosí im myši, vtáky, aby sa oboznámili s ich budúcou korisťou. Neskôr im prináša aj živé úlovky, aby sa naučili loviť. Podľa mačacieho vnímania sme pravdepodobne neschopní lovci, a tak nás mačka chce tomuto „remeslu“ naučiť. Samozrejme, nedá sa zavrhnúť ani teória, že ide o malú pozornosť.

Miska s mliekom

Asi najzaužívanejší omyl, ktorého sa neustále dopúšťa množstvo ľudí, je, že mačkám ponúkajú misku s mliekom. Mačky nedokážu stráviť laktózu v kravskom mlieku, spôsobuje im zažívacie ťažkosti, preto je pre ne mlieko absolútne nevhodné.

Škrabanie

V prírode si mačky „brúsia“ pazúry o kmene stromov, v domácnosti však takú možnosť nemajú. Škrabanie je pre mačku úplne prirodzený inštinkt, ktorý nie je možné (a ani žiaduce) nijakým spôsobom obmedziť či odnaučiť. Pomocou škrabania sa mačka zbaví starej vrstvy pazúrov, vybije si energiu a zároveň si tým značí svoje teritórium. Nemali by sme jej v tom brániť, ale dokážeme ovplyvniť to, kde si mačka bude obrusovať svoje pazúry. Slúžia na to škrabadlá vyrobené v rôznych veľkostiach, prevedeniach a tiež z rozličného materiálu. Škrabadlá sa spolu s rôznymi hračkami starajú o podnetné prostredie mačiek a umožňujú im uspokojiť ich prirodzené inštinkty.

Odpočinok

V odpočinku a relaxácii sú mačky ozajstnými preborníčkami. Dokážu prespať vyše dvoch tretín života. Zaujímavosťou je, že aj počas spánku vnímajú až 70 percent všetkých zvukov a pachov z okolia. Veľké množstvo mačiek, podobne ako iných mačkovitých šeliem, preferuje odpočinok na vyvýšených miestach, z ktorých majú dokonalý prehľad o svojom okolí. Zároveň existujú mačky, ktoré dávajú prednosť dobre krytému miestu, preto je pre ne vhodným miestom na odpočinok pelech krytý z viacerých strán, ktorý je medzi chovateľmi známy ako „iglu“ alebo „kukaňa“.

Trocha byliniek

Mnoho mačiek miluje bylinku kocúrnik obyčajný známu ako catnip. Niekedy sa mu hovorí aj „mačací kokaín“, ale netreba sa ničoho obávať, pre mačky je úplne bezpečný. Dokáže upútať mačaciu pozornosť a zároveň mačke poskytuje relaxačný a príjemný pôžitok.

Chcete vedieť, ktoré mačacie plemeno sa k vám najviac hodí? Urobte si test v časopise Svet zvierat. Nájdete v ňom mnoho prekvapivých zaujímavostí nielen o domácich miláčikoch, ale aj o zvieratách z voľnej prírody.

Náš tip: Najvýhodnejšie získate časopis Svet zvierat s predplatným! To ročné teraz získate aj s respirátorom FFP2 len za 13,90 € a dvojročné predplatné za 39,90 € a 1 kilogram kávy Zlaté zrnko k tomu. Objednávajte tu: www.sportmedia.sk/predplatne/svet-zvierat

Svet zvierat 1/2021
Svet zvierat 1/2021
1/1
Zavrieť reklamu