Ako si vybrať správne bežky?

19. januára 2021
Na bežkách pri Novej Bani.

Bežte si pre bežky. Kĺzanie po snehu je nielen skvelé silové cvičenie, aeróbny pohyb šetriaci kĺby, ale aj duševný oddych. Ale čo si ujasniť pred návštevou predajne?

Bežecké lyžovanie je jeden z najzdravších športov, a ak ste sa preň rozhodli, je len jedna vec, ktorá vás môže prekvapiť. Široká ponuka výbavy. Predtým ako investujete čo len cent v športovom obchode, ujasnite si nasledovné body .

Technika a štýl

Bežecké lyžovanie má veľa podôb, ale základom aj po rokoch ostáva klasická a korčuliarska technika.

Pri klasike prenášate kĺzavú energiu do odrazu vpred a pohyb pripomína beh či chôdzu. Lyže na tento štýl si môžete kúpiť užšie do stopy alebo širšie do neupraveného terénu.

Korčuliarska technika pripomína pohyb na in-linoch. Patrí ku kondične náročnejšej a vyžaduje širokú upravenú trať a dlhšie palice. Lyže sa volia kratšie a tvrdšie, aby bol odraz čo najefektívnejší.

Zdatnosť a výška investície

Pri bežkách pre každý štýl sa stretnete s rôznymi triedami vyhotovenia.

Rekreačné bežky sú cenovo nenáročné, konštrukciou určené začiatočníkom. Patria sem hlavne lyže do voľného terénu Nordic cruising a mäkké bežky na klasiku.

Športové bežky sú vhodné pre kondičné behanie na upravených tratiach. Majú kvalitnejšie jadro, sú ľahšie, s grafitovou skĺznicou. Obľúbeným typom sú bežecké lyže Combi, na ktorých viete aj korčuľovať, aj klasicky bežať. Sú vhodné na obe techniky, ale zároveň nie sú 100-percentne vhodné ani na jednu z nich.

Závodné bežky zastupujú najvyššie modely výrobcov zväčša s najvyššími cenami. Pri materiáloch sa už môže skloňovať slovo karbón alebo iné špeciálne vlákna. Odporúčame sa o ne zaujímať až vtedy, keď viete, že bežecké lyžovanie je šport vášho života.

Legendárne bežky sú späť. Po 20 rokoch opäť na slovenskom trhu.
Legendárne bežky sú späť. Po 20 rokoch opäť na slovenskom trhu.

Nezabudnite:

Dĺžka bežky

Univerzálne pravidlo o rozmere neexistuje. Každá bežka sa kupuje inak podľa váhy, výšky či typu lyže. Nechajte si poradiť v špecializovanej predajni, ktoré sú pre vás najvhodnejšie.

Mazať či nemazať

Voskovať bežky môže byť pre niekoho hotová veda. Výber sklzových a stúpacích voskov je hlavne pre začiatočníkov mätúci a znamená ďalšiu investíciu. Nezúfajte. Dnes si už môžete zaobstarať bežky so „šupinami“, ktoré nahrádzajú stúpací vosk v strednej časti skĺznice. Táto špeciálna úprava je osvedčená na všetky povrchy okrem výrazne zľadovateného terénu, preto je vhodná pre rekreantov a začiatočníkov.

Na bežkách pri Novej Bani.
Na bežkách pri Novej Bani.

Kompatibilita

Nemusíte si kupovať lyže, viazanie aj topánky od jednej značky, ale musia byť vzájomne kompatibilné.

– topánky a viazanie: majú dve základné drážkovania a to NNN (new nordic norm) alebo SNS (salomon nordic system). Tieto dva systémy sú vzájomne nekompatibilné, preto si kupujte obe súčasti výstroja s rovnakým označením.

– viazanie a lyže: priamo v lyži je u niektorých výrobcov integrovaná doštička, na ktorú sa viazanie systému NIS bez vŕtania a použitia skrutiek jednoducho nasunie. V prípade, že na bežke táto platňa nie je, aj viazanie musí byť bez násuvného systému, a teda vŕtacie so skrutkami.

Text: Valéria N.
Foto: MS

1/1
Zavrieť reklamu