Ako si vybrať lyžiarsku bundu?

14. januára 2021
Ako si vybrať lyžiarsku bundu. Foto: Shutterstock

Či ste lyžiar, alebo snowboardista, výber správnej lyžiarskej bundy je kľúčom ku komfortu na zjazdovke.

Pri kúpe lyžiarskej bundy existuje niekoľko faktorov, ktoré treba zvážiť. Sú nimi poveternostné podmienky plánovaného používania, úroveň vašich schopností, rozpočet a osobné preferencie týkajúce sa štýlu.

Existuje množstvo búnd, z ktorých si môžete vybrať, a my vám vysvetlíme technické termíny a vlastnosti väčšiny lyžiarskych búnd, aby sme vám pomohli vybrať si tú správnu. Začnime so základmi: akú odolnosť bundy proti poveternostným podmienkam potrebujete?

Akú nepremokavosť bundy potrebujem

Lyžiarske bundy sa vyrábajú z látky, ktorá má povrchovú úpravu zabezpečujúcu odolnosť proti vode aj snehu. Sú ošetrené vodoodpudivou povrchovou úpravou, ktorá umožňuje kvapkám vody „skotúľať“ sa z ich povrchu a zabrániť vsiaknutiu do materiálu.

Takáto bunda poskytne ochranu pri slabom snežení, ale nie je vhodná do dažďa ani snehovej búrky.

Takže ak bundu chcete používať aj v nepriaznivom počasí, bude pre vás vhodnejšia vodoododolná bunda podporená membránou – nepremokavá bunda!

Výber vhodnej lyžiarskej bundy závisí od poveternostných podmienok, v ktorých ju budete používať, a miery citlivosti na chladné počasie. Foto: Shutterstock
Výber vhodnej lyžiarskej bundy závisí od poveternostných podmienok, v ktorých ju budete používať, a miery citlivosti na chladné počasie. Foto: Shutterstock

Avšak ak je počasie priaznivé alebo len fúka a je zima, prípadne mierne sneží, vodoodolné lyžiarske bundy vás vyjdú lacnejšie. Toto platí dvojnásobne, ak plánujete kupovať lyžiarsku výbavu pre celú rodinu. Takéto bundy môžete nosiť aj do mesta, do práce či do školy.

Bundu môžeme považovať za nepremokavú len vtedy, ak je vyrobená z nepremokavého materiálu a má podlepené švy.

Nepremokavosť materiálu zabezpečuje membrána, ktorá je „zalaminovaná“ pod vonkajší materiál bundy. Miera jej nepremokavosti sa udáva vodným stĺpcom v milimetroch. Čím je hodnota vyššia, tým je materiál viac nepremokavý.

Ak ste nenáročný lyžiar, tak hľadajte údaj do 5 000 mm. Zaobstaráte si tak viac ako dostatočne nepremokavú bundu aj do sneženia. Ak ste náročnejší lyžiar, poobzerajte sa po údaji 10 000 mm a viac. Takáto bunda znesie aj silnejšie sneženie či mokrý sneh.

Prečo je dôležitá priedušnosť

Priedušná bunda umožní unikať vlhkosti, vznikajúcej potením, čo je dôležité pre aktívnych lyžiarov a snowboardistov. Ak vlhkosť spod oblečenia nemá ako uniknúť, zostanete mokrí, a keď sa prestanete hýbať, bude vám chladno.

Preto sú priedušné lyžiarske bundy vyrobené z membránového materiálu. Ten umožňuje malým molekulám vodnej pary uniknúť, zatiaľ čo si bunda zachováva bariéru, ktorá zastavuje vodu prichádzajúcu zvonka. Membrána pracuje v oboch smeroch.

Priedušnosti bundy môže tiež napomáhať kvalitná podšívka a predovšetkým ventilačné zipsy, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v podpazuší.

Nezabudnite, že priedušná lyžiarska bunda bude fungovať len vtedy, ak si pod ňu oblečiete aj vlhkosť odvádzajúce základné a stredné vrstvy oblečenia, aby ste zabezpečili transport vlhkosti smerom preč od pokožky.

Bundy nehrejú, ale izolujú

Výber vhodného druhu lyžiarskej bundy závisí od rôznych faktorov vrátane poveternostných podmienok, v ktorých ju budete používať, ale aj od toho, ako ste citliví na chladné počasie.

Neizolované bundy

Ak si správne navrstvíte svoje lyžiarske oblečenie, neizolovaná shellová lyžiarska bunda môže byť užitočnou poslednou vrstvou. Poznáme softshellové a hardshellové materiály.

Hardshell využijete skôr v extrémnejších podmienkach alebo pri skialpinizme a turistike, kde oceníte jeho odolnosť a skladnosť.

Zo softshellu sa tešia rekreační lyžiari pre jeho mäkkosť, no pod obe bundy si v chladnejších dňoch musíte obliecť strednú izolačnú vrstvu.

Neizolovaná shellová lyžiarska bunda môže byť užitočnou poslednou vrstvou. Foto: Shutterstock
Neizolovaná shellová lyžiarska bunda môže byť užitočnou poslednou vrstvou. Foto: Shutterstock

Vonkajšia vrstva vás v závislosti od použitej technológie alebo membrány ochráni pred vetrom, dažďom a snežením.

Shellové bundy sú tenšie ako klasické „zateplené“ lyžiarske bundy, niektoré môžu byť vnútri takzvane počesané jemnou vrstvou izolačného materiálu podobného flísu, takže to môže byť pre vás príjemnejšie.

Tieto bundy sú užitočné pre aktívnych športovcov, ktorí sa pri aktivite vonku rýchlejšie zohrejú. Sú vhodné do vlhkého aj teplejšieho počasia, pre činnosti ako bežecké lyžovanie, skialp a turistika.

Na zjazdové lyžovanie sú vhodné, ak je vonku teplejšie alebo ak si pod ne oblečiete viac vrstiev podľa želaných tepelných preferencií.

Je to veľmi univerzálny typ bundy. Neodporúčajú sa do veľmi studeného počasia a pre tých, ktorí sú náchylní na chlad.

Izolujúce bundy

Ak sa budete lyžovať v chladných podmienkach a ste náchylní na pocit zimy, potom pre vás bude pravdepodobne lepšia izolujúca lyžiarska bunda. Tieto môžeme rozdeliť na páperové a synteticky izolujúce bundy.

Páperové bundy sa bežne vyrábajú z husacieho alebo kačacieho peria/páperia. Vo veľmi chladnom počasí vás páperová bunda udrží v teple, ktoré produkuje telo, dlhšie.

Páperové bundy však nie sú vhodné do vlhkých podmienok, pretože keď raz premoknú alebo sú dlhodobo vystavené vlhkému prostrediu, páperiu trvá veľmi dlho, kým uschne a nafúkne sa do pôvodnej formy.

Preto je páperová bunda najlepšia do veľmi chladného počasia a suchých podmienok.

Ak páperie premokne, trvá mu veľmi dlho, kým uschne a nafúkne sa do pôvodnej formy. Foto: Shutterstock
Ak páperie premokne, trvá mu veľmi dlho, kým uschne a nafúkne sa do pôvodnej formy. Foto: Shutterstock

V prípade synteticky izolovanej bundy sa používa umelo vyrobený materiál, ktorý napodobňuje štruktúru páperia. Rozdiel je v tom, že bunda z takého materiálu môže byť aj nepremokavá a zároveň priedušná. V porovnaní s páperovou bundou však rýchlejšie stráca teplo.

Synteticky izolovaná bunda je teda lepšia do vlhkého a chladného počasia a na aktívne činnosti ako lyžovanie alebo snowboardovanie.

Lyžiarske bundy 3 v 1

Lyžiarska bunda 3 v 1 je podobná klasickej lyžiarskej bunde, jediný rozdiel je v tom, že obsahuje odnímateľnú vnútornú flísovú vrstvu ako izoláciu.

Vonkajšia vrstva má rovnaké vlastnosti ako normálna lyžiarska bunda s nepremokavosťou a priedušnosťou a s podlepenými švami.

Univerzálnu vnútornú bundu si môžete obliecť spolu s vonkajšou vrstvou alebo samostatne. Prípadne si môžete vonkajšiu vrstvu obliecť bez vnútornej bundy v závislosti od počasia alebo od toho, na čo ju používate. Je to univerzálne oblečenie, hodí sa do každého počasia na rôzne športové aktivity.

Čím sú lyžiarske bundy špeciálne

Lyžiarske bundy sú vybavené mnohými špeciálnymi detailmi. Vaše teplo a pohodlie vám pomôže uchrániť vnútorný snežný pás, ktorý vás uchráni v prípade pádu pred snehom a tiež pomáha zabrániť úniku tepla.

Elastické vnútorné a nastaviteľné vonkajšie manžety na rukávoch zabezpečia, že si rukávy môžete stiahnuť okolo rukavíc, zabránia preniknutiu snehu dnu. Niekedy je priestor na konci rukávov vybavený šnúrkou s očkom na prichytenie rukavíc.

Mnohé vnútorné a vonkajšie vrecká vám ponúkajú „skrýšu“ pre skipas, mobil, vreckovky, peniaze, atď. Foto: Shutterstock
Mnohé vnútorné a vonkajšie vrecká vám ponúkajú „skrýšu“ pre skipas, mobil, vreckovky, peniaze, atď. Foto: Shutterstock

A nezabudnite na kapucňu, ktorá vás ochráni pred mrazivým snehom a vetrom v zlých podmienkach, najmä ak sa dá stiahnuť šnúrkami okolo hlavy aj tváre.

Mnohé vnútorné a vonkajšie vrecká vám ponúkajú „skrýšu“ pre MP3, mobil, kompaktný fotoaparát, cukríky, vreckovky, krém s UV, balzam na pery, okuliare, lyžiarsky skipas a peniaze, pričom nepremokavé zipsy zabránia snehu a vode dostať sa do zazipsovaných oblastí. Pri výbere preto nepodceňujte žiadne, ani tie najmenšie detaily.

Technológie lyžiarskych búnd

Nepremokavosť

Nepremokavosť je technológia, ktorá zabezpečuje, aby dažďové kvapky neprenikli cez materiál. Dosahuje sa použitím vysoko funkčných textílií.

Základom je vodoodpudivá úprava na povrchu s lamináciou, membránou alebo záterom v spodnej časti. Hodnota nepremokavosti sa udáva vo forme vodný stĺpec v jednotkách mm.

Podlepené švy

Podlepenie všetkých švov je súčasťou nepremokavosti a zaručuje, že spoje materiálov neprepustia vodu. Technologicky ide o aplikáciu špeciálnych pások pomocou tlaku a tepla. Využíva sa pre športy v nepriaznivých poveternostných podmienkach, na lyžovanie a turistiku.

Imitácia páperia

Imitácia páperia zo syntetických vlákien napodobňuje prírodné páperie, ktoré má najlepšie izolačné a kompresné vlastnosti. Výhodou je, že si svoje termoizolačné vlastnosti zachováva i vo vlhkom prostredí, a jednoduchá starostlivosť, preto je obľúbená pri aktivitách v chladnom a vlhkom prostredí ako lyžovanie.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu