Ako vybrať správne lyžiarky. Neurobte tieto chyby.

12. januára 2021
Výber lyžiarky. Foto: Shutterstock

Lyžiarky určené na zjazdové lyžovanie sú hádam najdôležitejšia súčasť výstroja, pretože tvoria „komponent“, ktorý komunikuje s lyžiarom a lyžou a naopak. Preto sa pri ich kúpe nevypláca robiť chyby.
Ktoré sú tie najčastejšie?

Nedôvera v skutočných odborníkov

Kúpa lyžiarok je jednoduchá: Vyberte si pekný model na internete, kúpte si ich za super cenu a znášajte dôsledky svojho činu. Alebo môžete investovať dostatok času na konzultáciu s predajcom v špecializovanom obchode, ktorý vám premeria obe chodidlá a dá kopu dobre mienených rád.

Voľba toho druhého postupu vám zaručí, že si vyberiete lyžiarku, ktorá vám bude sedieť dlhé roky. Kým takéhoto predajcu nájdete, pripravte si odpovede na tieto otázky: Môžem vidieť vaše staré lyžiarky? Prečo ich chcete vymeniť za novšie? Čo vám na nich nesedí? Aký ste lyžiar? Kde sa najčastejšie lyžujete? Ako často lyžujete? Lyžujete celý deň alebo len pár hodín denne? Dobrý predavač sa vás bude veľa pýtať najmä počas skúmania vášho postoja, merania nôh (dĺžky, šírky, priehlavku a klenby), až nakoniec vyberie z celej ponuky obchodu len jeden či dva páry lyžiarok, tie si vyskúšate a uvidíte.

Lyžirky. Foto: Shutterstock
Lyžirky. Foto: Shutterstock

Rada: Dobrý predavač vám vysvetlí, ako si lyžiarky správne vyskúšať a ako by vám mala lyžiarka sedieť, keď ju máte prvýkrát na nohe. Verte, že vylúčiť lyžiarku bez toho, aby ste si ju zapli, či preto, lebo chodidlo je pevne obopnuté vnútornou „papučou“, je chyba. Áno, čítate správne, lyžiarka by mala byť tesná. To je ten správny pocit po prvom obutí v predajni a verte každému, kto vám to povie.

Kúpa príliš veľkých lyžiarok

Odborníci v lyžiarskom priemysle odhadujú, že viac ako 75 % lyžiarov si kupuje lyžiarske topánky, ktoré sú o jednu až dve veľkosti príliš veľké. Príliš veľké, príliš široké alebo príliš voľné topánky znižujú schopnosť plnohodnotne ovládať lyže.

Začiatočník alebo mierne pokročilý lyžiar tak na svahu môže nadobudnúť pocit, akoby namiesto osobného auta šoféroval traktor s vlečkou bez posilňovača riadenia a navyše s hladkým dezénom pneumatík. Pokročilého a dobrého lyžiara príliš veľké lyžiarky zase vedú k otlakom, tlačeniu palca, zvýšenému tlaku v priehlavkoch a dokonca nechuti lyžovať. Nehovoriac o dodatočných nákladoch na to, že časom musíte nahradiť tieto veľké, ale inak skvelé lyžiarky za nové, ktoré sedia správne.

Rada: Ak sa už musíte dopustiť „chyby“ pri výbere veľkosti, kúpte s lyžiarku, ktorá je trochu malá. Ak sa v lyžiarkach cítite veľmi pohodlne už v obchode a máte dostatok priestoru na hýbanie prstov, znamená to, že sú vám príliš veľké.

Výber zlej šírky

Lyžiarky majú aj rozmer ‚last‛, ktorý odkazuje na šírku v najširšom bode. Až donedávna boli vysokovýkonné a pretekárske topánky úzke (95 − 98 mm last), zatiaľ čo začiatočnícke a topánky pre stredne pokročilých boli zvyčajne široké (102 − 106 mm last).

Výsledkom bolo, že dobrí lyžiari so širokými chodidlami si museli kúpiť topánky, ktoré boli príliš veľké, preto, aby do nich dokázali relatívne pohodlne spratať ich široké chodidlá. Výrobcovia však teraz vyrábajú aj lyžiarky určené pre veľmi dobrých lyžiarov a pretekárov v rôznych šírkach (93 až 105 mm last) a niektorí výrobcovia navyše ponúkajú modely, ktoré sú ešte širšie.

Výber lyžiarky. Foto: Shutterstock
Výber lyžiarky. Foto: Shutterstock

Rada: Dobrý predajca zabezpečí, že veľkosť odporúčanej lyžiarky zodpovedá nielen dĺžke, ale aj šírke vašej nohy. Zvyšovanie veľkosti totiž nie je riešenie, ale výber modelu, ktorý má na vašu veľkosť aj správnu šírku, je.

Zlá voľba flex indexu

Výber tvrdosti lyžiarky, teda vhodného flex indexu, závisí od vašej úrovne lyžovania. Pretekár, lyžiar vo voľnom teréne či človek s veľmi vysokou hmotnosťou má skutočne dôvod jazdiť v lyžiarkach s indexom 130, zato vy, ak ste rekreant v rodinnom stredisku, vôbec.

Tvrdá lyžiarka si pýta silu nôh, bezchybnú techniku jazdy a v spolupráci s mäkkou rekreačnou lyžou nebude spolupracovať. Pri výbere tvrdosti obutia zohľadnite aj vašu hmotnosť a silu nôh. 50-kilové žieňa pravdepodobne lyžiarku s flexom 110 nepretlačí a naopak, 120-kilový chlap bude svojou silou topánku s flexom 60 ohýbať, ako by lyžoval v gumákoch.

Voľba FLEX indexu. Foto: Shutterstock
Voľba FLEX indexu. Foto: Shutterstock

Flex je číslo od 50 do 150 a udáva, akou silou dokážeme ohnúť komín lyžiarky o 10 stupňov pri teplote 22 °C. Pocitovo sa môže v prípade topánok rôznych výrobcov líšiť a nebuďte prekvapení, ak budú lyžiarky pocitovo tvrdšie pri jazdení v -10 °C.

Rada: Pri voľbe tvrdosti zohľadnite svoje schopnosti aj hmotnosť, pretože príliš tvrdá lyžiarka nič neodpustí a naopak, príliš mäkká zase nepodrží. Flex index do 70 je odporúčaný pre začiatočníkov, od 70 do 90 pre stredne pokročilých od 90 do 110 pre pokročilých lyžiarov a nad 120 len pre najambicióznejších a pretekárov.

Prílišné lipnutie na dizajne

V súčasnosti nájdeme na trhu najširší a najlepší výber lyžiarskych topánok v histórii, z ktorých si musíme kúpiť tie jedny jediné pravé. Lyžiarske topánky sa vyrábajú v rôznych štýloch, tvaroch a farbách, takže naoko je veľmi ľahké nájsť práve to, čo sa vám bude páčiť.

Ak však tie najkrajšie nezodpovedajú práve vašim nohám, potrebám, schopnostiam alebo rozpočtu, nie sú pre vás. Bodka. To znamená, že veľa mužov a žien nakupuje lyžiarky, ktoré sa hodia k ich lyžiarskemu oblečeniu bez ohľadu na to, či sa naozaj hodia ich lyžiarskym potrebám, a to je chyba.

Dizajn lyžiarky. Foto: Shutterstock
Dizajn lyžiarky. Foto: Shutterstock

Rada: Ak už potrebujete ladiť, skúste začať s tým, že v prvom rade zladíte lyžiarky s vašimi schopnosťami jazdiť a zabudnite na módu. Ich hornú časť budú aj tak prekrývať nohavice a spodná bude zasnežená. Viac ako dizajnom lyžiarok sa snažte okolie oslniť svojou technikou jazdy.

Odkukanie od kamarátov

Len preto, že váš ten alebo onen známy prisahá na svoje „Tornáda 666“ ako na najlepšie lyžiarky, ktoré musíte mať, neznamená to, že pre vás sú tiež tie pravé. Dobré lyžiarske obchody ponúkajú rôzne značky, čiže si vyskúšajte z viacerých modelov od viacerých výrobcov.

Každá značka má vlastné šírky, flex index aj charakteristiku využitia. Dnes sa dá povedať, že nie je na trhu vyslovene zlá lyžiarka, ale váš zlý výber ju ňou môže poľahky urobiť.

Dajte dôraz na rady skúsených predavačov a pocit pri skúšaní, no nekopírujte slepo výber svojich priateľov, aby ste našli najlepšiu značku a model pre vás.

Rada: Ak sa chcete blysnúť pred kamarátmi najvyšším modelom, rovnakým, aký majú oni, získate okrem spoločenského obdivu najmä štedrú dávku utrpenia a otlakov. Z početných kolekcií rôznych výrobcov vyberajte modely, ktoré sú vašim schopnostiam a štýlu jazdy najbližšie.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu