Tieto ryby našich riek a jazier by sme mali poznať. Otestujte sa.

7. januára 2021

Čo sa skrýva pod vodnou hladinou? Dozviete sa, že na Slovensku kedysi žili ryby, ktoré presahovali dĺžku 8,5 m a vážili viac ako tonu. Iný druh našich rýb zas prekonával trasu až k Bermudám a naša klasická vianočná večera je tým najkostnatejším tvorom planéty.

0%

Ktorá je najväčšia ryba žijúca na Slovensku?

Ryba sumec západný. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Sumec západný môže merať až 2,5 metra a vážiť 100 kg. Je typický dlhými fúzami. Sumec nemá šupiny. Má rád hlbokú vodu, tmu a bahno na dne riek a priehrad. Dožíva sa až 20 rokov.

Aká ryba je hospodársky najdôležitejšia pre Slovensko?

Ryba Kapor obyčajný. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Kapor obyčajný, ktorého vyšľachtené druhy sa chovajú v rybníkoch, pochádza z úmoria Čierneho a Kaspického mora. Vedeli ste, že je najkostnatejším tvorom na Zemi? Má totiž až 4 386 kostí!

Ktorá slovenská ryba je najväčší dravec?

Ryba šťuka severná. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Šťuka severná je jediným druhom šťuky na Slovensku. Živí sa rybami a žije celý život na jednom mieste, avšak nájdeme ju vo všetkých typoch vôd.

Ktorá treskovitá ryba žije na Slovensku?

Ryba Mieň sladkovodný. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Mieň sladkovodný kladie najviac ikier spomedzi rýb žijúcich na Slovensku, až 3 milióny. Žije najmä v horných tokoch riek, ale aj v niektorých rybníkoch a priehradách.

Ktorá ryba na Slovensku je najrýchlejšia?

Ryba pstruh potočný. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Pstruh potočný dokáže plávať rýchlosťou až 72 km/h, avšak bežne pláva okolo 37 km/h, čo je o dosť viac ako napríklad šťuka s rýchlosťou 25 km/h. Pstruh žije v čistej studenej vode bohatej na kyslík, nájdeme ho pri vodopádoch a v horských potokoch. Pstruhy vážia len do 1 kg.

Ktorá ryba prekonáva najväčšiu vzdialenosť?

Ryba úhor európsky. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Úhor európsky na prvý pohľad pripomína skôr hada ako rybu. V čase neresenia ťahal z riek cez Atlantický oceán až k Bermudám v Amerike. Späť sa vracali malé priehľadné larvy, ktoré do Európy tri roky unášal teplý Golfský prúd. Ľudská činnosť samozrejme bohužiaľ spôsobila, že počty úhorov v riekach značne poklesli. Môžu za to stavby neprekonateľných prekážok...

Ktorá ryba bola v minulosti najväčšou rybou žijúcou v sladkých vodách a kedysi žila aj v dolných tokoch Váhu a Moravy?

Jeseter vyza
Správne! Nesprávne!

Vyza veľká nie je čisto sladkovodná ryba, pretože strieda sladkovodné a morské prostredie. Táto najväčšia migrujúca jeseterovitá ryba prenikala hlboko do riek do postavenia priehrady Železné vráta na Dunaji medzi Rumunskom a Srbskom. Vyzy sa dožívajú 120 rokov a môžu dorásť do dĺžky 8,5 metra a vážiť až, to sa podržte, 1000 kg. Najťažší zaznamenaný jedinec vážil 1571 kg. Lovia sa pre ich ikry známe ako čierny kaviár a pre kožu.

Ktorá lososovitá ryba je najväčšia na Slovensku?

Ryba Hlavátka Podunajská. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Hlavátka podunajská dorastá do 1,7 m a môže vážiť až 60 kg. Hlavátka je veľmi vzácna a chránená. Je citlivá na čistotu a máva prezývku „kráľovná našich vôd“.

Ktorá ryba sa najčastejšie vyskytuje v podhorských riekach?

Ryba Mrena severná. Ilustrácia: Biodiversity Heritage Library
Správne! Nesprávne!

Mrena severná vie dobre žiť v silnom prúde väčších tokov. Podľa nej je nazvané „mrenové pásmo“. Jej ikry sú jedovaté.

Ktorá ryba sa najčastejšie vyskytuje v podhorských potokoch?

Ryba Lipeň tymiánový. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Pre podhorské rieky je najcharakteristickejšia mrena a pre podhorské potoky lypeň. Lypeň tymianový je pekne sfarbená losovitá ryba. Na rozdiel od hlavátky, ktorá sa dožíva až 100 rokov, sa lipeň dožíva iba 6 rokov.

Tieto ryby našich riek a jazier by ste mali poznať. Otestujte sa.
Výborne, gratulujeme!

Kapor obyčajný. Foto: Shutterstock

Kvíz nebol ľahký, ale zvládol/-la si ho výborne! Ak chceš, vyskúšaj si aj kvíz o živočíchoch na Slovensku alebo či sa vyznáš v psích plemenách.
Dosť dobre

Ryby. Foto: Shutterstock

Kvíz nebol ľahký, ale zvládol si ho celkom dobre. Ak chceš, vyskúšaj si aj kvíz o živočíchoch na Slovensku alebo či sa vyznáš v psích plemenách.
Ok...

Zlatá rybka ryba. Foto: Shutterstock

No nevadí, tento kvíz určite nebol ľahký. Ak chceš, vyskúšaj si radšej kvíz o živočíchoch na Slovensku alebo či sa vyznáš v psích plemenách.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu