Šanca prežiť v lavíne existuje, ale najdôležitejšie je sledovať počasie a snehové podmienky, hovorí odborník zo strediska lavínovej prevencie

1. januára 2021
Snehové podmienky. Foto: Shutterstock

Začiatok zimnej turistickej sezóny prekvapil malou nádielkou snehu. Napriek tomu, už v prvej polovici decembra, si lavína v Školskom žľabe pod Chopkom, v Nízkych tatrách vyžiadala svoju prvú tohtoročnú obeť.

V uplynulých dňoch snehu pribudlo a zvýšilo sa aj lavínové nebezpečenstvo. Lavínami a odporúčaniami pre turistov, horolezcov aj skialpinistov sa zaoberá Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Na stránke www.laviny.sk publikujú aktuálne predpovede lavínového nebezpečenstva, ale aj zaujímavé informácie o lavínových nehodách.

O rozhovor sme preto požiadali Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie a zaujímalo nás ako sa majú turisti prispôsobiť zimnému obdobiu, ale aj to, čo môžu urobiť, aby minimalizovali nebezpečenstvo v zimných podmienkach.

Smrteľná lavína vo Vodárenskom žľabe, január 2019. Hĺbka zásypu obete. Foto: (c)SLP
Smrteľná lavína vo Vodárenskom žľabe, január 2019. Hĺbka zásypu obete. Foto: (c)SLP

Je tu ostrá turistická zimná sezóna, čo by sa malo zmeniť na správaní turistov v horách?

Turisti by si mali uvedomiť, že podmienky sa v zime veľmi rýchlo menia a môžu byť veľmi rozdielne aj v rámci jednej doliny. Napríklad túra, ktorá za bežných okolností trvá dve hodiny sa v čerstvom prašane môže predĺžiť aj dvojnásobne.

Dôležité je aj to, že napríklad na podhorí vo výške 1000 m môže byť nad nulou a kašovitý sneh, kdežto o 500 m vyššie môže byť sneh zmrznutý na kosť a pohyb bez mačiek je nemožný.

Do úvahy treba samozrejme brať aj to, že dni sú výrazne kratšie a teplota po zotmení veľmi rýchlo klesá. Ďalším ohrozením sú lavíny, to je kapitola sama o sebe. Zhrnul by som to asi tak, že by mali jednoznačne zvýšiť opatrnosť.

Akú výbavu by mali nosiť bežní turisti v zimných mesiacoch?

Záleží na tom aké sú v danom období podmienky a na tom, či sa pohybujú v lavínovom teréne alebo nie. Určite by ale mali dbať na dostatočne teplé oblečenie.

Ak idú do lavínového terénu, mali by si so sebou vziať základnú lavínovú výbavu (lopatku, lavínovú sondu a lavínový vyhľadávač). V prípade, že je ľadovo a šmykľavo, mali by si určite pribaliť mačky, prípadne čakan. 

Článok pre vás pripravili Hikemates.

Foto: Shutterstock, (c)SLP

1/1
Zavrieť reklamu