Mám chuť si ísť zalyžovať! Ale kde sa teraz dá?

Foto: Glacier 3000

V dnešnej dobe by Vám každý odpovedal skôr poklepkaním na hlavu, s otázkou si normálny? Áno žiaľ žijeme v zvláštnej dobe kedy sú naše slobodné rozhodnutia oklieštené rôznymi nariadeniami či obmedzeniami. No ak máte čas a peniaze tak sa skoro vždy dá niečo vymyslieť.

Takže: Môžem si ísť tento víkend niekam zalyžovať?

Odpoveď znie áno! Najjednoduchšie by bolo pre Slováka vybehnúť na niektorí z rakúskych ľadovcov, no tie podliehajú pre obyčajných smrteľníkov celoštátnemu lockdownu. V Rakúsku platí výnimka pre profesionálnych športovcov ktorí môžu ísť na vybrané ľadovce trénovať. Ale napr. taký Kitzsteinhorn je zatvorený aj pre nich. Ten istý osud postihol Taliansko aj Francúzsko, kde by ste si za normálnych okolností zalyžovali v tomto čase napríklad v Tignes.

Takže kde? Vo Švajčiarsku, sa dá lyžovať, keďže tam nie je lockdown!

Saas-Fee v zime. Foto: PPR/Saastal Tourismus AG
Saas-Fee v zime. Foto: PPR/Saastal Tourismus AG

Je to jediná možnosť kde si užiť sneh, lyžovanie a nádherné výhľady na štvortisícovky s aperolom na terase. Pozrime sa bližšie na 5 lyžiarskych otvorených stredísk.

Najbližšia možnosť z Bratislavy je v legendárnom St. Moritz (750 km) na ľadovci Diavolezza. Lanovky ťahajú iba v Stredy, Soboty a Nedele. Výška snehovej pokrývky je do 80cm zajazdíte si tu skromne ale za to do sýtosti na jednej zjazdovke obsluhovanej sedačkovou lanovkou, spolu 1,5km otvorených zjazdoviek.

Ďalšou možnosťou je obľúbený Engelberg-Titlis (900 km) kde si zalyžujete na ľadovcových 6,5 km zjazdoviek ktoré momentálne obsluhuje jedna šesť sedačková lanovka a jeden vlek. Ubytujete sa v ikonickej dedine Engelberg na úpätí ľadovca. Každý deň pri vývoze do lyžiarskeho strediska prežijete jazdu 360° panoramatickou otočnou lanovkou Rotair. Momentálna výška snehovej pokrývky je do 100cm.

Foto: Endelberg
Foto: Endelberg

A ešte tu máme trojicu stredísk ktorá je vzdialená do 1100 km Les Diablerets – Glacier 3000 kde si zalyžujete na 9 km zjazdoviek ktoré obsluhujú 2x vleky a jedna štvor sedačková lanovka s výškou snehovej pokrývky do 30cm.

Foto: Glacier 3000
Foto: Glacier 3000
Foto: Glacier 3000
Foto: Glacier 3000

No a nakoniec dve najlepšie Zermatt s 26 km zjazdoviek a snehovou pokrývkou do 180 cm na časti strediska Matterhorn Glacier Paradise – Schwarzsee. Lyžovačka v Zermatte je sama o sebe obrovským zážitkom už len kvôli magickému výhľadu na Matterhorn – najfotografovanejšiu horu sveta. 

Matterhorn Paradise
Matterhorn Paradise
PB Rothorn Februar 2016
PB Rothorn Februar 2016

A Saas Fee ktoré leží vo veľajšom údoli od Zermattu a momentálne ponúka najviac z pätice otvorených švajčiarských stredísk viac ako 40 km a až do 210 cm snehovej pokrývky na ľadovci. Byť a lyžovať v Saas Fee je podobne magický zážitok ako v Zermatte, nie je tu výhľad na všade prítomný Matterhorn no obkolesenie údolia štvortisícovkami je dychvyrážajúce.

Trénuje tu aj snowboardista Lausanner Pat Burgener. Je tu možnosť trénovať Slopestyle-, Halfpipe- a Big-Air pre 10 olympijských disciplín. Foto: aas-Fee
Trénuje tu aj snowboardista Lausanner Pat Burgener. Je tu možnosť trénovať Slopestyle-, Halfpipe- a Big-Air pre 10 olympijských disciplín. Foto: Saas-Fee
Saas-Fee. Foto: PPR/Saastal Tourismus AG
Saas-Fee. Foto: PPR/Saastal Tourismus AG

Ako sa tam dospravím? Máte dve možnosti, letecky alebo autom. Ak si vyberiete možnosť letieť – spiatočná letenka z Viedne do Zurichu sa momentálne pohybuje okolo € 250,-

Foto: Engelberg, Saas-Fee, Matterhorn, Glacier 3000

1/1
Zavrieť reklamu