Vyrazte za horským vzduchom. Odľahlé miesta Horehronia.

1. mája 2020
Telgárt

Zavítajte na Horehronie, obklopené svahmi Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria. Objavte nepoznané krásy zo sedla (elektro)bicykla či na potulkách nedotknutou prírodou.

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline je živé múzeum v prírode. Na vyše štvorkilometrovom „Chodníku lesného času“ je 84 zastávok, ktoré zaujímavými exponátmi a  prirodzenými lesnými stanovišťami ponúknu pohľady na životodarné schopnosti lesa. Určite vás zaujmú aj živé obrazy z histórie, súčasnosti a budúcnosti lesníctva.

Čiernohorská železnica.
Čiernohorská železnica.

Najmä pre rodiny s deťmi je určená časť trasy historickou lesnou úzkokoľajnou Čiernohronskou železnicou. Vedie do Hrončianskej doliny či priamo cez futbalový štadión, kde sa odohrávajú miestne derby. Privedie vás pod rozhľadňu Pustý vrch, z ktorej sa vám naskytnú pohľady na panenskú prírodu v objatí Veporských vrchov.

Interaktívny náučný chodník Tále

Rekreačná oblasť Tále pod Chopkom má novinku. Chodník, na ktorom môžete počúvať zvuky lesa pomocou aplikácie v telefóne.

Okrem hlasov lesnej zveri – medveďa, vlka či jeleňa, sa naučíte spoznávať stromy, plody a listy v zábavnom Tripexese. Dreviny sa vám prihovoria napríklad na Edukačnom dendrofone.

Pokojná prechádzka lesom je skvelý spôsob, ako stráviť čas na čerstvom vzduchu v lese a zároveň priniesť edukatívny rozmer pre deti.

Horehronský expres

Za horami za dolami je ideálne miesto na spomalenie. Celé leto môžete jazdiť jedinečnými historickými vlakmi z roku 1934. Majestátne mašiny premávajú po najkrajších železničných tratiach Slovenska na dvoch trasách: z Brezna na Dedinky-Mlynky cez svetoznámu technickú pamiatku Telgártsku slučku a z Brezna na Salaš Zbojská.

Čierny Balog
Čierny Balog

Obe trasy vás zavedú za nezabudnuteľnou horehronskou prírodou, miestnymi tradíciami, oddychom či aktívnym zážitkom pešo alebo na bicykli.

Objavte tajné zákutia Horehronia na E-biku

Horehronie je známe spleťou 865  kilometrov cyklotrás, ktoré lemujú brehy rieky Hron, ale aj prudké úpätia Nízkych Tatier. Právom mu patrí označenie Bike & E-bike región.

Sieť cyklotrás ponúka široké možnosti pri výbere náročnosti, no nemusíte sa spoliehať len na svoju kondíciu – elektrobicykel vám značne rozšíri vaše „ihrisko“.

Hrončianska dolina
Hrončianska dolina

Na stránke www.cyklo.horehronie.sk nájdete prehľadný zoznam požičovní elektrobicyklov, nabíjacích bodov na Horehroní a tiež GPX cyklotrás. Cez rezervačný systém si môžete dopredu rezervovať bicykel podľa vlastných preferencií. V prevádzke je šesť profi požičovní e-bikov, a to priamo v Brezne, v hoteloch Stupka a Partizán na Táľoch, vo Ville Ďumbierke v Mýte pod Ďumbierom, v E-biky pod Kráľovou hoľou v Šumiaci alebo v Ride rental v Podkoniciach. Rodiny s deťmi si môžu objednať aj detskú sedačku.

3 tipy na skvelý cyklovýlet

Trasy cez odľahlé miesta, široké pláne, samoty či skryté vyhliadky.

1 Hrončianska dolina

Bicyklom, vlakom či na kolieskových korčuliach? Vydajte sa do čarovnej a v tichu ukrytej krasovej doliny, ktorá spája dve historické obce Čierny Balog a Hronec.

Hrončianska dolina
Hrončianska dolina

Dolinou lemovanou Čiernym Hronom vás prevedie nová asfaltová cyklocesta až do obce Hronec – lokality Svätý Ján, ideálne miesto s altánkom, kde si môžete zaspomínať na staré dobré časy opekačiek v lone prírody. Vyše 4 kilometre dlhá trasa vedie popri Čiernohronskej železnici.

Žiada sa vám celodenná cyklistika? Trasa je skvelým východiskovým miestom do doliny Kamenistého potoka s pokračovaním do obce Osrblie alebo Sihla, ktoré sú uzavreté pre motorové vozidlá.

2 Pláňami cez Pohansko do Ježovej

Lákajú vás lúky zaliate slnkom s vôňou horských bylín? Ste na dobrej ceste. Trasa sa začína v Brezne, pokračuje cez dolinu Drakšiar, ktorá vás privedie na široké pláne s výhľadom na hrebene Nízkych Tatier, ďalej do sedla Diel, odkiaľ je to už len kúsok na vyhliadku k vysielaču Skalka s otvoreným výhľadom na údolie rieky Hron, ale aj na krajinný celok Slovenského stredohoria a silne erodovaný stratovulkán Poľanu.

V každom prípade odbočte v sedle Diel i k horskej Dedečkovej chate. Očarí vás tradičným vzhľadom a vynikajúcimi špecialitami z domácich surovín. Chata stojí na úpätí famózneho Bikeparku Mýto, Ski & Bike s lanovkami vhodnými na ľahkú letnú turistiku pre celé rodiny.

3 Kráľová hoľa

Ak sa vyberiete objavovať na bicykli aj východný kút Horehronia, iste vás zláka najvyšší cyklobod na Slovensku Kráľova hoľa. Spoznávať môžete aj jej úbočia popri svojráznej drevenej kalvárii.

Cyklotrasa vás dovedie do sedla Besník, odkiaľ sa začína stúpanie k rázcestiu Pred Čuntavou s krásnymi výhľadmi. Ak by ste si chceli obzrieť z blízka napríklad Chmarošský viadukt či navštíviť prameň Hrona, stačí vám zísť kúsok  zo sedla Besník smerom na Telgárt.

Viac na www.horehronie.sk.

1/1
Zavrieť reklamu