TOP 15 miest na Horehroní. Poznáte ich?

30. apríla 2020
Kvíz Horehronie

Poznáte krásy Horehronia? Týchto 15 miest sa skutočne oplatí navštíviť.

0%

Ktorý z vrchov Nízkych Tatier je najvyšší?

Ďumbier. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Nízke Tatry sú pohorie a geomorfologický celok v Západných Karpatoch. Ich najvyšším vrchom je Ďumbier s nadmorskou výškou 2 043 m. V blízkosti ktorého sa nachádza aj naše najväčšie lyžiarske stredisko Jasná pod Chopkom.

Jedinečným zážitkom na Horehroní je aj splav druhej najdlhšej slovenskej rieky Hron, viete pod ktorým vrchom pramení?

Prameň Hrona. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Hron pramení v Horehronskom podolí, na styku s Nízkymi Tatrami a Spišsko-gemerským krasom, na juhovýchodnom úpätí Kráľovej hole (1 946,1 m n. m.) a juhozápadne od sedla Besník (994 m n. m.) v nadmorskej výške približne 980 m n. m. Prameň leží na území NAPANT-u, na katastrálnom území obce Telgárt, cca 3 km na východ od nej.

Ktoré horské sedlo pretína 95 km dlhý hrebeň Nízkych Tatier?

Čertovica. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Čertovica je sedlo na severnom Slovensku v Nízkych Tatrách. Spája Bociansku dolinu a Liptov s dolinou Štiavničky a Horehroním. Zároveň oddeľuje Ďumbierske Tatry na západe a Kráľovohoľské Tatry na východe. Má nadmorskú výšku 1 232 m n. m. Sedlom vedie cesta I. triedy číslo 72 Kráľova Lehota - Podbrezová.

Ako sa volá rytier, ktorému mesto Brezno postavilo na námestí bronzovú sochu?

Rytier Bombura v Brezne. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

O hrdinstve Rytiera Bomburu sa zachovali povesti, ktoré sa rozprávajú dodnes. V časoch, keď sa turecké vojská napadli mesto Brezno, statočný rytier dokázal víťazne obrániť kráľovské mesto Brezno a aj preto mu už stáročia patrí čestné miesto v erbe mesta Brezno.

Ako sa volá hrad, ktorý vidíte na fotke?

Hrad Ľupča. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Národná kultúrna pamiatka Hrad Ľupča stojí nad obcou Slovenská Ľupča od 13. storočia na návrší posledného výbežku Nízkych Tatier. V areáli hradu je i 62 metrov hlboká studňa, z ktorej dna vedie tunel vyúsťujúci neďaleko hradu. Na dolnom nádvorí sa nachádza via ako 700 ročná Korvínova lipa.

Vodná nádrž na úpätí južnej strany Nízkych Tatier je známa ako obľúbené rekreačné miesto a raj rybárov. Ako sa volá táto nádrž?

Krpáčovo. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Na južnej strane Chopku v Nízkych Tatrách v nadmorskej výške 750 m.n.m., na úpätí Bukového grúňa a Mesiačika, leží vodná nádrž Krpáčovo. Je to menšia údolná nádrž, v okolí ktorej je množstvo príležitostí na ubytovanie a rekreáciu. K dispozícii sú paddleboardy, elektrobicykle, či pešia túra ku archeo nálezisku Hradisko, či upírsky chodník v Hornej Lehote s izbou jediného upíra na Slovensku Prdimuchu.

Aké významné majstrovské ihrisko sa nachádza v rekreačnej oblasti Tále?

Správne! Nesprávne!

Gray Bear, prvé 18 - jamkové majstrovské golfové ihrisko na Slovensku. Je situované v nádhernom prostredí Národného parku Nízke Tatry, v rekreačnom stredisku Tále. Symbolickú pásku pri jeho otvorení v roku 2002 prestrihol legendárny profesionálny golfový hráč a kapitán Ryder Cupu Tony Jacklin. O ihrisku povedal: ,,Oceňujem ho pre unikátne a krásne prírodné scenérie, originálnosť prostredia a dizajnu."

Kde na Horehroní, otvorili v lete 2019 prvý Bike Park na strednom Slovensku?

Mýto pod Ďumbierom. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

V Mýte pod Ďumbierom, funguje od roku 2019 skvelý BIKE PARK s lanovkou. Nájdu v ňom svoju trať profesionáli, rekreační jazdci, downhill nadšenci, ale aj tí najmenší na trati Kids skill trail alebo Pump track. Priamo v stredisku je k dispozícii požičovňa (elektro)bicyklov a príslušenstva na zjazd.

Na Horehroní sa nachádza ojedinelá jaskyňa známa speleoterapiou, ako sa volá?

Bystrianska jaskyňa. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Aj Horehronie skrýva podzemné krásy a tajomstvá. Bystrianska jaskyňa je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrovej výplne, ako aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu.

Z ktorej obce na Horehroní premáva úzkokoľajná železnička?

Železnička Čierny Balog. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Čiernohronská železnica je úzkokoľajná lesná železnica, postavená v roku 1908 pre zvoz dreva. Z celkovej dĺžky tratí 132 km sa po ukončení jej využívania štátnymi lesmi podarilo v rokoch 1983 – 1992 dobrovoľníkom zachrániť 20 km tratí a železničku premeniť na turistickú atrakciu. Dnes premáva z Čierneho Balogu na tri smery – Vydrovo, Dobroč a Šánske.

Ako sa volá viadukt cez ktorý jazdí historický vláčik - Horehronský expres jednou z najkrajších železničných tratí z Brezna cez Červenú Skalu a Telgárt až do Dediniek a Mlyniek?

Chmarošský viadukt. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Chmarošský viadukt pri Telgárte je jednou z najznámejších a zaiste i najkrajších technických pamiatok na Slovensku. 113,6 m dlhý a 18 m vysoký železničný most bol postavený v 30. rokoch 20. storočia na trati 173 Červená Skala – Margecany, priamo pod Kráľovou hoľou, a je historicky prvou členenou oblúkovou konštrukciou zo železobetónu v Československu. Pre svoj výnimočný pôvab je obľúbený u turistov i fotografov. Previesť sa môžete po ňom aj historickým – Horehronským expresom.

Cez ktoré sedlo vedie širokorozchodná ozubnicová železničná trať Tisovec - Pohronská Polhora?

Širokorozchodná ozubnicová železničná trať Tisovec - Pohronská Polhor. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Ozubnicová železničná trať Tisovec - Zbojská - Pohronská Polhora vznikla v roku 1896 pre potreby rozvíjajúceho sa hutníckeho priemyslu a dnes je jediným miestom v Európe, na ktorom si je možné v plnosti vychutnať dávno zabudnutý zážitok jazdy ozubnicovým parným vlakom na železnici širokého rozchodu. Môžete obdivovať nevšedné pohľady z okien historického vláčika, ktorý prechádza krásnou prírodou Národného parku Muránska planina.

V ktorej obci sa nachádza náučný chodník a pamätná izba Sama Chalupku?

Izba Sama Chalupku. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Obec Horná Lehota sa rozprestiera v južnom úbočí Nízkych Tatier, neďaleko jazera Krpáčovo a je rodiskom jedného z najvýznamnejších národovcov Slovenska, Sama Chalupku. Pamätná izba Sama Chalupku na Horehroní bola otvorená v roku 1995. Nachádza sa v budove bývalej evanjelickej školy v obci Horná Lehota na Horehroní, blízko evanjelickej fary, rodného domu Sama Chalupku, kde je aj jeho pamätná tabuľa a pomník. Samo Chalupka patril medzi popredných štúrovských básnikov. Bol spoluautorom Memoranda slovenského národa. Z jeho najvýznamnejších diel je snáď najpopulárnejšia epická báseň Mor ho!

Ako vysoko sa nachádza najvyššie položený cyklobod na Slovensku?

Šumiac. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

V malebnej dedinke Šumiac začína dobrodružstvo spojené so zdolaním najvyššie položenej cyklotrasy na Slovensku, ktorou sa dostanete až na vrch Kráľovej hole do výšky 1946 m n. m., s požičovňou špeciálnych elektrobicyklov v Šumiaci je vrchol ľahko dostupný aj v zime. Vychutnáte si odtiaľ nádherný výhľad na panorámu Vysokých Tatier a prekrásne horehronské údolie.

V ktorej doline sa nachádza unikátny Lesnícky skanzen a živé múzeum v prírode?

Lesnícky skanzen a múzeum v prírode. Foto: Horehronie
Správne! Nesprávne!

Lesnícky skanzen je živé múzeum v prírode a nachádza sa vo Vydrovskej doline. Na viac ako štvorkilometrovom „Chodníku lesného času“ je v súčasnosti 84 zastávok, ktoré vám mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúknu objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Určite vás však zaujmú aj živé obrazy z histórie, súčasnosti a budúcnosti lesníctva.

TOP 15 miest na Horehroní. Poznáte ich?
Výborne!

Gratulujeme!

Kvíz o Horehroní ste zvládli prefektne! Verte, že tento nádherný kraj s očarujúcou prírodou a tradíciami sa oplatí navštíviť v každom ročnom období. Môžete skúsiť šťastie aj v kvíze o Vysokých Tatrách alebo kvíz na východe sa nestratím. Alebo poznáte lepšie Nitru?
Celkom dobre!

Kvíz Horehronie

Kvíz o Horehroní ste zvládli celkom fajn! Verte, že tento nádherný kraj s očarujúcou prírodou a tradíciami sa oplatí navštíviť v každom ročnom období. Môžete skúsiť šťastie aj v kvíze o Vysokých Tatrách alebo kvíz na východe sa nestratím. Alebo poznáte lepšie Nitru?
Ups...

Prameň Hrona. Foto: Horehronie

Nooo... Horehronie zatiaľ nie je vaša silná stránka. Verte však, že tento nádherný kraj s očarujúcou prírodou a tradíciami sa oplatí navštíviť v každom ročnom období. Možno sa však vyznáte lepšie vo Vysokých Tatrách? Alebo si skúste kvíz na východe sa nestratím. Či poznáte lepšie Nitru?
Dovolenka na Slovensku

Foto: Horehronie

1/1
Zavrieť reklamu