Za snehom a zimou z Bratislavy

9. februára 2020
Rax. Foto: ©Claudia Ziegler

Kam sa oplatí vyraziť na rodinný výlet, kde naučíte deti robiť prvé lyžiarske oblúky alebo si konečne užijete sneh? Máme pre vás 3 tipy do 2 hodín od Bratislavy.

Pohorie Viedenských Álp začína hneď za našimi hranicami v Dolnom Rakúsku a nám sa podarilo nájsť miesta vhodné na rodinnú lyžovačku a zimné prechádzky, kam sa oplatí vyraziť za snehom a zabavia sa tam deti aj dospelí. Všetky ležia približne 2 hodiny cesty autom z Bratislavy, vďaka čomu sa vám sem oplatí zájsť na jeden deň alebo víkend.

Tip 1: Zimné prechádzky na snežniciach

Rax je široká náhorná plošina so strmo padajúcimi okrajmi, ktorá sa nachádza asi 70km juhozápadne od Viedne. Na jednom okraji leží lyžiarske stredisko Semmering, o niečo menej známa je pre Slovákov výnimočne obľúbená oblasť vo výškach 2007 až 1500 m n. m., ktorá je hojne navštevovaná pre nádherné výhľady a krásne prechádzky v prírode. V zime si ich turisti užívajú najmä na snežniciach.

Turistické trasy na Raxe sú na zimnú turistiku a snežnice vždy dokonale pripravené. Vysoká nadmorská výška je zárukou kvalitnej snehovej nádielky. A keď k dobrým snehovým podmienkam pridáme pokoj, horské ticho a výhľady do ďaleka, tak je Rax ideálnym miestom, kde si dobiť baterky.

Nemáte snežnice? Nevadí, môžete si ich požičať na mieste napríklad v ubytovaní Raxalpenhofe alebo v dolnej stanici lanovky.

Rax na snežniciach

Ako sme už spomenuli, toto miesto je unikátne a obľúbené najmä pre ľudí, ktorí sa vyberú na prechádzku na snežniciach. Celé pohorie Rax je husto popretkávané turistickými trasami. Turistické značky vedú borovicovými lesmi po hrebeňoch hôr, okolo mnohých turistických chát, kde si môžete oddýchnuť. Trasy sú dlhé od 10 do 16,5 km.

Rax na snežniciach. Foto: ©Claudia Ziegler
Rax na snežniciach. Foto: ©Claudia Ziegler

Východiskovým bodom rôznych turistických trás je horná stanica lanovky. Stiahnite si bezplatnú aplikáciu Locandy a objavujte Rax hravým spôsobom. Dozviete sa rôzne príbehy, budete musieť plniť úlohy a riešiť hádanky.

Ak by ste na Rax chceli vystúpiť z južnej strany, vhodným východiskovým bodom je obec Prein, ktorá sa nachádza vo výške 680m n. m. Z priesmyku Preiner Gscheid Pass by ste sa potom dostali hore k chate Waxriegelhaus a prešli na západnú stranu pohoria Rax.

TIP: Snežnice a paličky si môžete požičať aj v ubytovaní Raxalpenhofe a v dolnej stanici lanovky.

Prvá lanovka v Rakúsku

Výborným a veľmi rýchlym spôsobom, ako sa dostať na Rax, je lanovkou. Lanovka, ktorá preváža turistov na Rax, bola úplne prvou kabínovou lanovkou v Rakúsku. Funguje od roku 1926, no nebojte sa, je moderná a aj veľmi rýchla. Prevýšenie 1017 m prekoná len za 8 minút.

Dolnú stanicu lanovky nájdete v oblasti Hirschwang an der Rax. Odtiaľ sa vyveziete do krásnej prírody na 34 km² rozľahlej vysokohorskej planine. Vrchná stanica lanovky a chata Raxalpe Berggasthof sa nachádzajú vo výške 1546 m n. m., kde na vás už čakajú zaujímavé turistické trasy. Lanovka je ten najjednoduchší spôsob, ako sa dostať hore.

TIP 2: Kde sa deti učia prvé oblúky

Našli sme ideálne miesto aj pre deti. Je to malé lyžiarske stredisko St. Corona. Prečo práve tam?

St. Corona am Wechsel. Foto: (c)Noebbg, Martin Fueloep
St. Corona am Wechsel. Foto: (c)Noebbg, Martin Fueloep

V celom stredisku sú bezpečné lyžiarske vleky, na ktoré sa ani tí najmenší nemusia báť nastúpiť. Svahy majú ideálny terén pre začiatočníkov a od Bratislavy je to len hodina a 40 minút.

Len čo vystúpite z auta, otvorí sa pred vami detský zábavný park, zimné ihrisko, čarovný koberec a moderné osvetlenie. V stredisku St. Corona je aj bobová dráha, tobogán a detská lyžiarska škola Sunny St. Corona am Wechsel. Jednoducho detský lyžiarsky raj vo Viedenských Alpách.

St. Corona. Foto: (c)Familienarena, Walter Strobl
St. Corona. Foto: (c)Familienarena, Walter Strobl

Najväčšie a najmodernejšie rodinné lyžiarske stredisko ponúka 52 000 m² zasneženej lyžiarskej plochy, 90 metrov dlhý krytý pásový vlek, 130 m čarovný koberec, 350 m dlhú pomu a zábavné reflektory. Na tomto mieste sa naučilo lyžovať už mnoho začiatočníkov.

Dĺžka upravených zjazdoviek:

  • Modrá 0,5 km

TIP 3: Rodinná lyžovačka pod najvyšším vrchom Dolného Rakúska

Schneeberg je najvyšším vrchom Dolného Rakúska s nadmorskou výškou 2 076 m a pod ním sa ukrýva detský lyžiarsky raj, ale aj kopec zábavy pre skúsených freeriderov. Z Bratislavy je to menej ako 2 hodiny cesty autom. Menšie lyžiarske stredisko Puchberg je miestom, kde sa malí učia lyžovať a veľkí a skúsení nájdu zábavu mimo zjazdovky.

St. Corona am Wechsel. Foto: (c)Noebbg, Martin Fueloep
St. Corona am Wechsel. Foto: (c)Noebbg, Martin Fueloep

Puchberg je známy jednou unikátnou vychytávkou – celoročným lyžovaním. Na rozdiel od stredísk, ktoré ležia na ľadovcoch, celoročné lyžovanie nie je závislé od snehových podmienok. Lyžiarsky svah Wunderwiese (v preklade to znamená Kúzelná lúka) je pokrytý kobercom zo syntetického materiálu, vďaka ktorému sa dá celoročne lyžovať na ploche 5 000 m² .

Ak si budete chcieť oddýchnuť, o deti sa vám postarajú v detskom svete Puchi’s Kinderland so 4,1 km dlhými zjazdovkami, kde si môžu trénovať prvé oblúčiky. Určite ocenia aj 140 m dlhú šmýkačku, po ktorej sa môžu spustiť na nafukovacích kolesách.

Dĺžka zjazdoviek:

  • čierna: 1 km
  • červená: 2,8 km
  • modrá: 0,3 km

Text: Martina S.
Foto: © Wieneralpen Ziegler, © Wieneralpen Zwickl, © Noevog Zwickl, © Noebbg Martin Fueloep, © Familienarena Walter Strobl

1/1
Zavrieť reklamu