Ako si správne vybrať okuliare na svah.

7. januára 2020
Snowboardistka na svahu, lyžiarska výbava, snowboard, lyžiarske okuliare.

Keď je na lyžovačke pekne, málokto uvažuje nad tým, či má na nose dobré okuliare, a až keď je pod mrakom a začne snežiť, „vidíme, že nič nevidíme“.

Bez jasného, neskresleného videnia sa jazda na svahu môže stať nepríjemnou, vôbec nie je zábavná a, čo je horšie, hrozí vám aj riziko kolízie či pádu.

Bohužiaľ, takúto situáciu už zrejme zažil každý lyžiar a ani ten najlepší jednoducho nevie reagovať na zmenu terénu, ak ho jasne nevidí. Našťastie, technológie idú dopredu a sklá okuliarov v súčasnosti ponúkajú lyžiarom naozaj ostré videnie.

Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock
Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock

Sklo podľa podmienok

Lyžiarske okuliare sa vyrábajú s rôznym typom zorníkov a práve rozdiely v ich spracovaní majú zásadný vplyv na výsledné optické vlastnosti.

Zorníky alebo inak povedané sklá okuliarov sa rozdeľujú podľa priepustnosti svetla (do kategórie filtra od S0 číre až po S4 veľmi tmavé) a tiež podľa použitej technológie (zrkadlové, fotochromatické, polarizačné, vymeniteľné, optimalizácia kontrastu…). Okuliare s filtrom S1 (žltá, oranžová) sú určené do hmly a sneženia. Najuniverzálnejšie sú okuliare s filtrom S2 (ružová, bledomodrá). Okuliare kategórie S3 a S4 sú tmavšieho odtieňa so zrkadlovou úpravou, ktorá odráža slnečné lúče.

Zrkadlová úprava skiel nie je len imidžová záležitosť, ale filtruje aj pre oči škodlivé infračervené žiarenie. Niektoré okuliare kombinujú svetlú farbu zorníka so zrkadlovou vrstvou. Zrkadlovky teda nemusia byť určené výlučne do slnečného počasia, preto pri výbere vždy pozorne čítajte informácie o zorníkoch uvedené v popise produktu.

Rovnako by vás nemala miasť farba skiel viditeľná zvonku okuliarov. Často sa stáva, že sklá majú na povrchu mierne zrkadlovú modrastú úpravu, ale keď sa cez ne pozriete, vidíte v žltých odtieňoch.

Vyšší kontrast a lepšia viditeľnosť

Poprední výrobcovia navrhujú okuliare s takými optickými vlastnosťami, že aj rekreačný lyžiar môže mať v rôznych podmienkach (takmer) dokonalé videnie. Lepšia viditeľnosť je v súčasnosti na dosah s inovatívnou technológiou colorvision.

Inovatívne tónovanie šošoviek ponúka mimoriadny komfort videnia aj pri rýchlej zmene terénu, pričom zlepšením kontrastu zaisťuje ostrejšie a jasnejšie videnie. Colorvision sa dodáva v troch vyhotoveniach – žltý, oranžový a zelený.

Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock
Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock

Žlté sfarbenie má rozjasňujúci efekt, zlepšuje videnie počas nepriaznivého počasia a hmly. Oranžové sfarbenie rozjasňuje okolie a zvýrazňuje krivky terénu a zelené sfarbenie zas zlepšuje videnie v jasnom počasí. Pre jasný výhľad majú sklá o 400 % silnejšiu protizahmlievaciu vrstvu.

Okuliare do každého počasia

Ak trávite na svahu veľa dní, odporúčame zaobstarať si okuliare s výmennými sklami. Tak môžete z okuliarov do slnečného počasia urobiť okuliare do hmly a sneženia, pretože v balení dostanete dva zorníky.

Sofistikovanejšia je technológia, ktorú charakterizuje základný svetlý zorník, na ktorom je prostredníctvom mini magnetov pripevnený tmavší odnímateľný take off zorník. Jediným pohybom tak možno pri zmene počasia z okuliarov do slnka urobiť okuliare do hmly a sneženia bez toho, aby ste sklá prácne vyberali z rámu, a naopak.

Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock
Lyžiarske okuliare. Foto: Shutterstock

Ak máte možnosť investovať vyššiu sumu, zvážte fotochromatické (zafarbujúce sa) sklá. V takýchto sklách je zabudovaná citlivá fotochromatická štruktúra, ktorá zabezpečuje prispôsobenie priehľadnosti skla v závislosti od aktuálnych svetelných podmienok a intenzity UV žiarenia.Pri slnečnom počasí zorník automaticky stmavne a pri zamračenej oblohe sa zosvetlí. Zaručuje tak ideálnu viditeľnosť pri jazdení na zjazdovke aj v teréne.

Prilba a okuliare 2 v 1

Na trhu nájdete rôzne modely prilieb líšiace sa nielen farebným spracovaním a tvarom, ale dokonca rôznymi komponentmi. Jedným z komponentov, ktorý odlišuje klasickú prilbu od čím ďalej, tým obľúbenejšej štítovej, je zabudovaný otvárateľný a dokonca odnímateľný štít na prednej strane, čiže lyžiarske okuliare už nie sú k prilbe potrebné.

Toto riešenie je veľmi komfortné najmä pre ľudí, ktorí nosia dioptrické okuliare, pretože tie sa pod štít pohodlne zmestia, alebo pre dámy, ktoré sa obávajú, že im okuliare rozmažú mejkap. Tiež je v ich prípade jednoduchšia manipulácia so štítom ako s okuliarmi, čo im uľahčí napríklad smrkanie nosa. Na svoje si prídu aj ľudia s neštandardným tvarom hlavy, lícnych kostí alebo nosa, ktorí doteraz nenašli vhodne sadnúcu kombináciu prilby a okuliarov, a tí, ktorí majú radi široké zorné pole.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu