Bicyklovanie v zime – čo potrebujete?

Cyklistika v zime. Foto: Shutterstock

Aj vy patríte medzi tých, ktorí svoj bicykel nezazimujú a užívajú si ho celoročne – či je leto, či je mráz? Dobre pre vás!

Bicykel je však počas zimných jázd namáhaný omnoho viac. Zvláda blato, sneh, neustále vlhko, mrazy, soľ na cestách… Rovnako si dávate do tela aj vy – športovanie v zime je úplne iný typ záťaže pre ľudský organizmus. O tom, ako sa obliecť na jazdu v zime, sa už písalo.

Čo si vyžaduje bicykel, aby plnil svoj účel perfektne počas zimných mesiacov?
Čo si vyžaduje bicykel, aby plnil svoj účel perfektne počas zimných mesiacov?

Preto sme sa rozhodli zamerať na bicykel – čo si vyžaduje pre to, aby plnil svoj účel perfektne počas zimných mesiacov?

1. Blatníky

Aj keď nejde o obľúbený prvok na bicykli, v zime majú blatníky veľký význam pri odmäku, zasnežených aj blatistých trasách. Na jednej strane chránia vás – váš chrbát a zadok, na druhej chránia rám bicykla a komponenty.

Zadný extra široký blatník s upínaním na sedlovku BBB
Zadný extra široký blatník s upínaním na sedlovku BBB

Vhodnou voľbou, aj pre tých najmenších fanúšikov blatníkov, je minimálne zadný extra široký blatník, ktorý dáte po zime hneď dole.

2. Zimné plášte

Pre jazdu v zime stavte na kvalitné odolné plášte, ktoré zvládnu zimné cesty plné kamienkov. Preferovanejšími sú počas zimy širšie plášte s výraznejším vzorom. Rovnako dôležitý je tlak, ktorý sa oplatí mierne meniť v závislosti od terénu.

3. Svetlá

Sú povinnou výbavou cyklistu z cestného zákona, ktorá súvisí s bezpečnosťou bikera. Skoré zimné večery a hmlisté podmienky si vyžadujú poriadne osvetlenie každého účastníka cestnej premávky. Správnou investíciou je výkonné predné svetlo, ktoré vám osvieti cestu.

4. Servis a údržba

Táto potreba nehovorí ani tak o tom, aký doplnok si na bicykel musíte kúpiť. Zameriava sa na to, že svojmu biku musíte po zimnom výjazde venovať určitý čas.

Po príchode domov nečakajte a prv, ako dáte dokopy seba, postarajte sa o bicykel. Umyte ho, osušte a premažte, najmä pohyblivé ložiská, ktoré počas zimy trpia najviac. Ideálna je vazelína do extrémnych podmienok. Čo sa týka údržby, vychytávkami sú rukavica na čistenie bicykla z mikrovlákien, ktorú jednoducho operiete v práčke, a dávkovacia pištoľ na vazelínu, pomocou ktorej sa premazanie dostane aj do ťažko dostupných miest.     

Rukavica na čistenie bicykla Cyclon bike care
Rukavica na čistenie bicykla Cyclon bike care

Ani správna údržba bicykla, ani profesionálne oblečenie vám však nezaručia plynulý a bezproblémovú jazdu.

Účinná a odolná vazelína do extrémnych podmienok Cyclon Bike Care MTB
Účinná a odolná vazelína do extrémnych podmienok Cyclon Bike Care MTB

Nezabúdajte na to, že zimné obdobie je iné ako letné, nepresilujte svoje telo, držte pevne riadidlá a prispôsobte svoju jazdu zimným podmienkam. Aby ste si mohli krásu zimnej turistiky užívať dlhodobo.

Foto. Shutterstock, skprofibike.sk

1/1
Zavrieť reklamu