Je vám chladno? Teplo sa obujte! Dokonalé topánky na zimnú sezónu 2019/2020.

Zima. Foto: Shutterstock

„Zima ide od nôh,“ hovorí stará múdrosť. Noha je síce malá plocha, ale je v priamom kontakte so snehom alebo zamrznutou pôdou, preto pocit chladu ako prvý vnímame práve zospodu.

Keď začnú padať zimné teplotné rekordy, najlepší spôsob, ako zdolať surový vietor a studenú metelicu je obuť si pár teplých topánok, v ktorých vydržíte na horách, a sú dosť štýlové na to, aby ste v nich mohli vyraziť aj do mesta. 

Ešte je len december, takže to najlepšie – alebo najhoršie – vás určite len čaká. Budete potrebovať pár kvalitných topánok, v ktorých dokážete zdolať neodhrabané chodníky, špinavú, zasolenú cestu k električke alebo na parkovisko a budete si k nim môcť vziať aj kabelku.  

Na svah aj do mesta

Ak máte na nohách dobrú obuv, nemusíte sa báť chladu alebo mrazu, či už ste na lyžiarskej dovolenke, alebo bojujete so živlami v meste. Každá kvalitná zimná topánka by mala spĺňať tri podmienky – mala by byť nepremokavá, priľnavá a teplá.

  • Ak sa chystáte chodiť po snehu alebo v mestskej čľapkanici, kľúčová je hydroizolácia. Rozhodne by ste mali siahnuť po takých topánkach, ktoré sú označené ako nepremokavé, čo znamená, že odpudzujú sneh a dážď a využívajú technológie ako Gore-Tex.
  • Potrebujete dobrú priľnavosť na ľade – hľadajte  preto silné, robustné podošvy vyrobené z gumy s výrazným dezénom na podrážke, ktorý vám pomôže zastaviť sa, keď sa pošmyknete. Spoľahlivé sú napríklad podrážky Michelin.
  • Rovnako dôležité je teplo. Zimné topánky mávajú označenie, do akej minimálnej teploty si v nich udržíte komfort. Riešením je aj obuv so vstavanou izoláciou, ako je napríklad hrubá podšívka z ovčej vlny, fleecu alebo plste, ktoré zachytia a udržia teplo unikajúce z chodidiel.

Dobrá investícia

V zimných topánkach by ste sa mali cítiť pohodlne, päta aj prsty na nohách by mali mať dostatok miesta. Podrážka by vás nemala tlačiť zospodu a čižmy by nemali byť príliš ťažké, ale naopak ľahké a pružné, aby ste sa mohli pohodlne a ľahko pohybovať. Mali by sa dať pevne zašnurovať okolo členkov, aby sa do vnútra nedostal sneh.

Metro Umber Winter 2019
Metro Umber Winter 2019

Dobre vyrobené čižmy alebo snehule  môžu stáť aj viac ako sto eur, ale ak udrú mrazy, oplatí sa investovať do kvalitných topánok. Je vám ľúto utratiť toľko peňazí? Keď si ich obujete na nohy, predstavte si ako ráno o 7:00 vyrážate po tme do práce, a potom na stretnutie, kde nebudete mať čas alebo príležitosť, aby ste si ich prezuli za balerínky alebo lodičky, ktoré máte v kancelárii pod stolom alebo v kabelke. 

Vaše zimné topánky musia byť funkčné, ale mali by aj dobre vyzerať. Aj tento rok si môžete vybrať z niekoľkých štýlov – od pracovných topánok až po módne retrosnehule v metalických farbách. Ak neviete, do ktorých sa vám túto sezónu oplatí investovať, našli sme pre vás niekoľko zaujímavých tipov.

4 hlavné trendy do mestských ulíc

  1. MOON BOOT

Bolo to pristátie expedície Apollo na Mesiaci v roku 1969, ktoré inšpirovalo taliansku značku pri vzniku mohutných apres-ski topánok. V 90. rokoch minulého storočia ste ich mohli vidieť na nohách celebrít vrátane Paris Hilton alebo Missy Elliot.

Dámska zimná obuv vysoká: Moon Boot
Dámska zimná obuv vysoká: Moon Boot

Klasické unisexové nylonové topánky patria dodnes k najobľúbenejším štýlom. Nosia sa od výrazných ohnivých odtieňov po pútavé metalurgie a klasické monochromatické farby. Existujú už v nespočetných prevedeniach a slávna retro silueta dostala moderný dizajn.

Majú ich na sklade servery ako Net-A-Porter a kúpite ich aj od značky Jimmy Choo. Obúvajú si ich Kardashianky aj vojvodkyňa Kate.

Pôvodná DNA topánok s rozpoznateľným šnurovaním a tvarom dostala mestskú podrážku a luxusný vzhľad, a tak sa v nich teraz môžete vybrať nielen na svah, ale aj do mestských ulíc.

Ich hlavnou prednosťou je, že sú ľahké, pohodlné, nepremokavé a hrejivé až do mínus tridsaťpäť stupňov Celzia. Pri teplotách, ktoré nás čakajú v nasledujúcich mesiacoch, by mohli byť štýlovým spôsobom, ako sa vyrovnať s chladom.

Módne MOON BOOT

Nadčasový bestseller v ikonickej červenej a zlatej farbe aj v kombinácii astronautického dizajnu s luxusnými prvkami v čiernej farbe.

Dámska zimná obuv vysoká: Moon Boot
Dámska zimná obuv vysoká: Moon Boot
  • Červené snehule dodajú zimnému outfitu štýl a šmrnc. Môžete v nich vyraziť do prírody, ale aj na nákupy v meste.  99,99 €
  • Dámske snehule v zlatej farbe pútajú pozornosť. Patria k „must haveL kúskom aj tohtoročnej sezóny. Pomocou šnúrky vo vrchnej časti môžete stiahnuť manžetu podľa potreby. 119,99 €
  • Luxusná a sofistikovaná verzia s kožušinou. Čižmy sú vodoodelné a hodia sa na bežné nosenie. 169,99 €
  • ICEBUG

Logo Icebug vzniklo na obrúsku v kaviarni na najväčšom veľtrhu svetových športových značiek ISPO. Ako inšpirácia poslúžil zakladateľom zo Švédska skutočný kôrovec, ktorý sa môže pohybovať a stúpať po ľade v akomkoľvek smere, bez toho aby spadol dole.

Dámska zimná obuv vysoká: Icebug
Dámska zimná obuv vysoká: Icebug

Značka Icebug je totiž známa jedinečnými parametrami priľnavosti na extrémne klzkých povrchoch, v čom jej pomáhajú nové technológie – unikátne gumové zmesi Michelin alebo BUGweb, z ktorých vyrába podrážky svojich topánok, spolu s jedinečným systémom inteligentných gripov, ktoré sú do nich integrované. Vďaka nim sa dokážu topánky flexibilne prispôsobiť povrchu.

Spoločnosť, ktorá tento rok oslávila dvadsať rokov od svojho vzniku, sa zameriava nielen na výkonných športovcov, ale aj na bežných ľudí. Od  samého začiatku kládla dôraz na pohodlnosť a spôsob, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu pošmyknutia a nedostatočnej stabilite na snehu alebo na ľade, ale aj na iných, ako napríklad mokrých povrchoch.

V topánkach Icebug zvládnete aj chôdzu v meste s neodhrabanými chodníkmi a poľadovicu. Sú ľahké a teplé. Nakoniec, boli testované vo Švédsku a mali by vydržať aj extrémne teploty. Icebug, to však nie sú len technológie, pretože táto značka sa zameriava aj na módnosť, avšak  bez toho, aby sa vzdala výroby kvalitných topánok do terénu.

Technologicky vyspelý ICEBUG

Ľadový chrobák zo Švédska, ktorý vďaka prepracovaným technológiám a materiálom zdolá každý zimný terén, a udrží nohy v príjemnom teple.

Dámska nepremokavá zimná obuv je vybavená Gore-texovou membránou. Tá zaistí, že nohy ostanú v suchu a teple. Vďaka pamäťovej medzipodrážke sú topánky veľmi pohodlné. Podrážka Michelin Wic zasa zaistí dobrú priľnavosť na všetkých povrchoch a nekĺže ani pri prechode z exteriéru na mokrú dlažbu či plávajúcu podlahu. Atraktívny dizajn je vhodný na svahy aj na bežné nosenie do mesta a spoločnosti. 179,99 €

Nízka hmotnosť a pohodlie v zimnom prostredí. Dámske čižmy majú pamäťovú stielku, gumenú podrážku Michelin Wic a hodia sa na bežné nosenie v meste aj na prechádzky v prírode a turistiku. 159, 99 € 

Dámska zimná obuv vysoká Icebug Grove Michelin
Dámska zimná obuv vysoká Icebug Grove Michelin

Gore-texová pánska obuv skvele odvádza vlhkosť a udržiava nohy v suchu. Vyberateľná stielka spolu s dostatočným priestorom vo vnútri poskytuje pohodlie a komfort. Podrážka Michelin má výbornú trakciu a vďaka nej si poradíte aj v zľadovatenom teréne. Topánky sú vhodné na bežné nosenie aj aktívny pobyt v prírode bez ohľadu na počasie. 179,99 €

Pánske členkové topánky zaujmú na prvý pohľad – vyšší strih, zips na boku. Zvršok je z brúsenej kože a spolu so zateplenou fleecovou podšívkou poskytuje výborný tepelný komfort. Majú pamäťovú medzipodrážku a podrážku Michelin Wic. 169,99 € (hneda)

  • CATERPILLAR

V portfóliu tejto značky nájdete nielen pracovnú obuv, ale aj vychádzkové topánky či trendy tenisky. Dôraz je na kvalitných materiáloch – topánky sú vyrobené tak, aby vydržali. S deväťdesiatpäťročnou existenciou – aj  počas prvej svetovej vojny, sa táto značka spája s trvanlivosťou a so silou. Caterpillarky sú ľahko rozpoznateľné podľa ikonického žltého sfarbenia a nepremokavých podrážok, ktoré tvrdo pracujúcim majiteľom poskytujú rovnako pevnú ochranu.

Dnes už robustné a praktické pracovné topánky nepatria len na stavenisko, nosia sa aj k neformálnemu oblečeniu. Bežne sú navrhnuté v módnej svetlo hnedej farbe. Majú uvoľnený vzhľad, preto najlepšie vyzerajú v kombinácii s džínsami.  

Pracovné topánky CATERPILLAR

Pánska klasika, ktorú si k svojim outfitom „požičali“ aj ženy a s obľubou ich nosia v zime nielen do prírody, ale najmä do mesta.

Pánska vychádzková obuv Colorado je navrhnutá v mestskom štýle a vyrobená z vysokokvalitnej kože. Podrážka typu worker je z odolného materiálu. Topánky sú stabilné, odolné a pohodlné, určené na každodenné bežné nosenie a voľnočasové aktivity. 119,99 € 

Pánska vychádzková obuv Caterpillar Colorado
Pánska vychádzková obuv Caterpillar Colorado

Pánska obuv Colorado kombinuje technológie typické pre značku s ikonickým dizajnom. Pevné viazanie a vyšší strih pevne obopnú nohu. 119,99 € (žlta)

Pánska vychádzková obuv Caterpillar Colorado
Pánska vychádzková obuv Caterpillar Colorado
  1. MERRELL

Pešia turistika – to je sotva najštýlovejšia zábava. Tak ako je možné, že sa turistické topánky dostali medzi horúce módne trendy? Postup bol zrejme rovnaký, ako keď sa tenisky dostali zo športového ihriska do ženských šatníkov.

Dobrá správa je, že ani v turistických topánkach nemusíte chodiť pešo. Rovnako dobre vám poslúžia pri „treku“ do kancelárie alebo na pochode do krčmy. A v meste je v zime každá izolačná vrstva dobrá.

Nepremokavá podšívka a protišmyková podrážka sú na nezaplatenie. S párom inteligentných turistických topánok budete pripravení na čokoľvek – pokojne si ich obujte aj na stretnutie s klientom.

Značka Merrell kombinuje funkcie outdooru a topánok zameraných na výkon s progresívnym štýlom a nezávislými dizajnérskymi víziami. Vďaka robustnej konštrukcii, podrážkam Vibram a moderným detailom, ako sú svetlé farebné šnúrky, sú špičkové americké topánky Merrell moderné aj s bezmála štyridsaťročnou tradíciou.

Turistické topánky MERREL

Trendová turistická obuv, ktorá sa prispôsobila životu v meste. Je nesmierne pohodlná a vhodná do sychravého počasia.

Dámsky zimný model Icepack Guide Buckle PLR WP  má zateplenú fleecovú podšívku a vodoodolnú úpravu, ktorá zabraňuje prenikaniu vody dovnútra topánky a zároveň odvádza vlhkosť von, vďaka čomu udrží nohy v suchu. Podrážka maximalizuje trakciu na mokrom povrchu. Topánky sú vhodné na chladné zimné dni, ale aj na bežné nosenie do práce alebo na voľný čas. 124,99 €

Dámska vychádzková obuv Merrell Icepack
Dámska vychádzková obuv Merrell Icepack

Pánske vychádzkové topánky Helixer vás oslovia športovým dizajnom. Ich prednosťou je zvršok z kvalitnej usne. Podošvou s hrubším vzorom poskytuje tlmenie a stabilitu. Topánky sú ideálne na každodenné nosenie do školy a do práce.
119, 99 €

Pánsky vychádzkový model Jungle Grayling Mid AC+ vo vyššom strihu sa vyznačuje kvalitným materiálom a mestským štýlom. Tvarovaná medzipodrážka s rozmiestnenými vzduchovými vankúšikmi zabezpečuje komfort a absorbuje nárazy po celej dĺžke chodidla, podrážka Vibram zabezpečuje bezkonkurenčnú trakciu v nepriaznivých zimných podmienkach. Topánky sú vhodné na bežné každodenné nosenie. 99,99 €

Text: Redakcia
Foto: Archív

1/1
Zavrieť reklamu