Zimná športová dovolenka celkom blízko. Najlepšie lyžiarske strediská na okraji Álp v Hornom Rakúsku

14. decembra 2019
Boehmerwald Muehlviertel. Foto: Oberoesterreich Tourismus, David Lugmayr

Sedem lyžiarskych stredísk v Hornom Rakúsku ponúka rýchlo dostupnú zábavu na lyžiach aj pre vás.

Čo pre vás znamená perfektná dovolenka na lyžiach? Športové a niekedy možno aj náročné zjazdovky pre pokročilých lyžiarov? Trate navrhnuté špeciálne pre začínajúcich najmenších lyžiarov, ktorí si tu hravou formou vyskúšajú prvé kroky na snehu a prehľadné zjazdovky s rôznymi stupňami náročnosti, ak si chce spoločne zajazdiť celá rodina?

V strediskách zimných športov v Hornom Rakúsku sa k tomu všetkému pridáva ďalšia rozhodujúca výhoda – dobrá a rýchla dostupnosť zo Slovenska.

Horné Rakúsko je štvrtá najväčšia spolková krajina s dokonalými prírodnými podmienkami na zimné športy. Na juhu zasahuje až do horského pásma Álp.

Dachstein, Krippenstein. Foto: Oberoesterreich Tourismus, David Lugmayr
Dachstein, Krippenstein. Foto: Oberoesterreich Tourismus, David Lugmayr

Na severe sa tiahne po hrebene Šumavy. V týchto dvoch regiónoch sa nachádza sedem najlepších hornorakúskych stredísk zimných športov, ktoré sú rýchlo a ľahko dostupné najmä zo severu a východu.

Ak zvažujete zimnú dovolenku v Rakúsku, tu ste na správnej a najbližšej adrese.

Všetkých sedem lyžiarskych stredísk Horného Rakúska má jedno spoločné: ponúkajú prehľadné zjazdovky pre všetky kategórie lyžiarov.

Hor sa na svah!

Na „vysokom severe“ Horného Rakúska sa na Šumave nachádza lyžiarske stredisko Hochficht, ktoré je ideálne pre rodiny s deťmi.

V regióne Soľná komora (Salzkammergut), kde hory a jazerá vytvárajú jedinečnú nedotknutú krajinnú scenériu, vás na zimnú dovolenku pozývajú hneď štyri lyžiarske strediská: zatiaľ čo v strediskách Feuerkogel v Ebensee pri jazere Traunsee a Kasberg v obci Grünau im Almtal prevláda príjemná rodinná atmosféra, stredisko Freesports Arena Dachstein Krippenstein ponúka vysokohorské snehové scenérie a zábavu na freerideových tratiach mimo zjazdoviek.

Pyhrn Priel, Wurzeralm. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger
Pyhrn Priel, Wurzeralm. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger

Gosau je zasa ideálny vstupný bod do lyžiarskeho regiónu Dachstein West, najväčšieho lyžiarskeho strediska v Hornom Rakúsku s neuveriteľným panoramatickým výhľadom na najvyšší vrch v Hornom Rakúsku, na 2 996 metrov vysoký Dachstein.

V oblasti Pyhrn-Priel, v Národnom parku Vápencové Alpy na juhovýchode Horného Rakúska, sa nachádza lyžiarsky areál Hinterstoder ako jediné hornorakúske lyžiarske stredisko, kde sa koná svetový pohár v lyžovaní. Spolu s neďalekým sesterským lyžiarskym strediskom Wurzeralm v obci Spital am Pyhrn, ktorý je vhodný najmä pre rodiny s deťmi, predstavuje ideálnu destináciu s rozmanitými možnosťami pre zimných dovolenkárov.

Dôraz na srdečnú atmosféru

Všetkých týchto sedem lyžiarskych stredísk má jedno spoločné: ponúkajú prehľadné zjazdovky, ktoré napriek tomu poskytujú celý rad možností rôznym kategóriám lyžiarov: od náročných tratí mimo zjazdoviek pre zdatných športovcov a výberových zjazdoviek Svetového pohára cez príjemné zjazdy s výhľadom na úchvatné horské panorámy až po rodinné zjazdy, kde možno rezať dlhé oblúky. A najmenší začínajúci lyžiari môžu zbierať svoje prvé skúsenosti na moderne vybavených a s láskou navrhnutých tratiach pre začiatočníkov.

Katrinalm, Bad Ischl. Foto: Oberoesterreich Tourismus, David Lugmayr
Katrinalm, Bad Ischl. Foto: Oberoesterreich Tourismus, David Lugmayr

To, že lyžiarske strediská v Hornom Rakúsku sú prehľadné, má predovšetkým jednu veľkú výhodu. Tunajší hostitelia kladú dôraz na prívetivú rodinnú atmosféru i srdečnú a nefalšovanú pohostinnosť. Stretnete sa s ňou všade: od vrelého privítania v ubytovaní až po príchod do rustikálnych chatiek.

Viac informácií o lyžiarskych strediskách

Oberösterreich Tourismus Information, Freistädter Straße 119, A – 4041 Linz, tel.: +43 732 221022, e-mail: info@oberoesterreich.at,

www.hornerakusko.sk

Novinky a tipy zimnej sezóny 2019/20

Novinka: Alprima Aparthotel v Hinterstoderi

Alprima Aparthotel v Hinterstoderi otvára svoje brány v zime 2019/20 práve včas pred konaním svetového pohára v lyžovaní.

Nový apartmánový hotel tvorí komplex štyroch budov s celkovým počtom 330 lôžok a profiluje sa ako cenovo výhodné ubytovanie s vlastným stravovaním. Apartmány pre 2 až 16 osôb sú vybavené vlastnou kuchyňou. Všetci hostia majú k dispozícii wellness centrum so saunou, infračervenými kabínami a fitnescentrom.

Pyhrn Priel, Hinterstoder. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger
Pyhrn Priel, Hinterstoder. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger

Komorník sa stará o rôznorodé požiadavky hostí – od čerstvého pečiva na raňajky až po rezerváciu stola v niektorej z reštaurácií v Hinterstoderi.

Od 7. decembra 2019, od 20,50 € na osobu/noc. www.alprima.at

Novinka: Ramenai – chatová osada na Šumave

Jednoduché, priame, autentické. Takto sa prezentuje komplex na hranici Horného Rakúska, Juhočeského kraja a Bavorska.

„Šumavskú dedinu“ Ramenai v Schönebene tvorí desať domov a chatiek. V bezprostrednej blízkosti lyžiarskeho strediska Hochficht stoja uprostred lesa štyri menšie drevorubačské chatky „Holzknechthütten“, dve lesnícke chatky „Waldbauernhäuser“, lovecká chata „Jägerhütte“ obklopená stromami alebo horáreň „Forsthaus“ pre veľké skupiny do 14 osôb.

Rustikálne, a predsa moderné drevené chaty si môžete rezervovať od novembra 2019 v cene od 125,00 €/noc za chatu pre dve osoby. www.ramenai.at

Karta Salzkammergut Winter Card

Nenahraditeľný spoločník počas zimnej dovolenky v oblasti Salzkammergut (Soľná komora). So zľavovou kartou Salzkammergut Winter Card získate zľavu až 25 % na vstupné do múzeí, kúpeľov, na jazdu na saniach s konským záprahom, do požičovní lyží, lyžiarskych škôl a na športové aktivity mimo zjazdoviek.

Wintercard SALZKAMMERGUT 2019-2020
Wintercard SALZKAMMERGUT 2019-2020

Zľavová karta Salzkammergut Winter Card platí od 1. novembra 2019 do 30. apríla 2020 a je k dispozícii bezplatne vo všetkých turistických kanceláriách a informačných centrách v Soľnej komore pri pobyte na minimálne tri noci. Pri pobyte na menej ako tri noci stojí karta 4,90 € na osobu. www.salzkammergut.at

Svetový pohár Audi FIS v Hinterstoderi

29. februára a 1. marca 2020 bude Hinterstoder hostiť Super G a alpskú kombináciu mužov.

Pyhrn Priel, Hinterstoder. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger
Pyhrn Priel, Hinterstoder. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger

Svetový pohár v alpskom lyžovaní sa vracia do regiónu Pyhrn-Priel na exkluzívnu trať svetového pohára Hannesa Trinkla v Hinterstoderi. To je záruka napínavých pretekov, v ktorých rozhodujú stotiny sekundy, veľkolepých scén a predovšetkým skvelej dvojdňovej lyžiarskej párty v stredisku Hinterstoder.
www.weltcup.at

Horné Rakúsko mimo zjazdovky

Vábivý čas adventu

Pre najpokojnejšie obdobie roka sú typické adventné trhy s voňavými dobrotami a pravými umeleckými remeselnými výrobkami.

Adventné vianočné trhy. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Robert Maybach
Adventné vianočné trhy. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Robert Maybach

Tradície a zvyky, ktoré nás sprevádzajú počas Vianoc a na prelome rokov, sú hlboko zakorenené v každom z nás. Advent v Hornom Rakúsku, to je všetko od stavania jasličiek po pochod Glöcklerlauf, od Lesných Vianoc po zámocký advent a od kostola Christkindl v Steyri po výrobu sviečok v Linzi.

  • Vianočné trhy sa začínajú v Hornom Rakúsku cez víkend 22. – 24. 11. 2019 a väčšinou trvajú do 22. 12. 2019.

Tipy na adventný víkend:

  • Vianočné trhy – Hlavné mesto Horného Rakúska Linz usporadúva trhy na Hauptplatz a vo Volksgartene. Cesta autom z Bratislavy sem trvá cca 3 hodiny, no pohodlne sa dá prísť aj vlakom. Nezabudnite na Linzer Card na jeden či tri dni, ktorá vám ušetrí čas i peniaze a je zároveň lístkom na verejnú dopravu.
  • Historické a kováčske trhy –  Steyr je romantické mestečko na sútoku riek Enns a Steyr, ktoré láka historickým a kováčskym trhom na námestí. Voskovú figúrku Jezuliatka v pútnickom barokovom kostole uvidíte v časti mesta Christkindl, kde tiež od roku 1950 funguje Ježiškova pošta.
  • Lesné adventné trhy – Tieto zaujímavé trhy a sprievodný program môžete zažiť vždy cez adventný víkend v areáli Chodníky korunami stromov v Kopfingu alebo na námestí pred Bazilikou sv. Michaela v Mondsee.
Advent v Mondsee. Foto: ©TVB MondSeeLand, Wolfgang Weinhäupl
Advent v Mondsee. Foto: ©TVB MondSeeLand, Wolfgang Weinhäupl

Viac o adventnom čase v Hornom Rakúsku nájdete na stránke www.hornerakusko.sk.

Foto: Foto: Oberoesterreich Tourismus, TVB MondSeeLand

1/1
Zavrieť reklamu