Gabriel Švajda: Behať môžete aj v zime, rozcvička má väčšiu dôležitosť

26. novembra 2019
Gabriel Švajda

Ak patríte medzi nadšencov behu, ani počas zimnej sezóny nemusíte zavesiť tenisky na klinec. Stačí poznať vlastné telo, prispôsobovať dĺžku tréningu svojim možnostiam, naučiť sa pracovať s dychom a mať dostatočnú výbavu.

Aký je rozdiel medzi behom v lete a v zime a na čo by nemali zabúdať začiatočníci v tomto športe? Radí Gabriel Švajda, profesionálny bežec na dlhé trate.

Ani chladné mesiace mnohých nadšencov behu neodradia od ich záľuby. Čo odporúčate tým, ktorých práve dlhé zimné večery vytiahnu von a začnú behať? Na čo by nemali zabúdať?

Ľudia, ktorí sa rozhodnú začať s behom v jesennom alebo v zimnom počasí, by určite nemali zabúdať na to, že beh v tomto období má svoje špecifiká, akými sú, napríklad, nižšia teplota, sneh, dážď, ľad, studený vietor, blato či to, že sa skôr stmieva. Všetky tieto špecifiká majú svoje čaro, v chladnejšom počasí však stúpa význam rozcvičky. Nie je vhodné, aby sa bežec v chladnom počasí rozbehol stuhnutý a nerozcvičený.

Zimné obdobie je pre pokročilých bežcov veľmi vhodné na objemové tréningy v pomalšom tempe. To isté platí aj pre úplných začiatočníkov. Preto je dobré, aby začali behať predovšetkým pomalším tempom, prípadne, aby striedali beh s chôdzou.

Vopred by sa mali zamerať na dĺžku trvania tréningu, nie na odbehnutú vzdialenosť. Treba brať ohľad na to, že telo inak funguje v zime ako v teplom počasí. Tým, že v zime sme viac naobliekaní, rozsah pohybu počas behu nemusí byť taký ako v ľahšom oblečení. V zime sa nebehajú také vysoké tempá ako v lete. Je dôležité, aby to bežcov nedemotivovalo.

Je beh v zime pre telo prospešnejší v porovnaní s letom? Spaľuje telo viac kalórií práve v týchto mesiacoch?

Letný aj zimný beh majú svoje výhody. Pri behu v zime telo spotrebúva energiu aj na zahriatie tela, a preto spaľujeme viac kalórií.

Behom v zime zároveň posilňujeme imunitný systém. Treba však dávať pozor na správne dýchanie, aby sme si zbytočne nespôsobili chorobu dýchacích ciest. S tým je spojená voľba vhodného bežeckého tempa, ktoré by sme mali zvládnuť udýchať prevažne nosom.

V zime beháme často v náročnejších podmienkach, napríklad v snehu, čo sa odzrkadlí na lepších výkonoch v jarnom období.

Obohaťte si športový plán

„Zima je pekným ročným obdobím, ktoré nám dáva priestor aj na iné športy, ktoré sú veľmi vhodným doplnkom k behaniu a poskytujú veľa benefitov. Odporúčam bežkovanie, pri ktorom sa zapájajú všetky svaly,“ hovorí Gabriel Švajda.

1/2
Zavrieť reklamu