Oplatí sa lyžiarsky výstroj kúpiť alebo požičiavať?

26. októbra 2019
Oplatí sa lyžiarsky výstroj kúpiť alebo požičiavať? Foto: Shutterstock

Hoci takmer každý lyžiar začína tak, že si výstroj požičia, vo všeobecnosti prevláda názor, že by si mal kúpiť lyže a lyžiarky čo najskôr. Je však toto naozaj rada nad zlato?

Jednoduchá odpoveď takmer na nič v živote neexistuje a nebude to inak ani s lyžiarskym výstrojom. Pri ňom všetko závisí minimálne od toho, ako dobre a ako často lyžujete.

Nezabúdajte, že výstroj neznamená len lyžiarky a lyže, ale aj palice, helmu, okuliare a vhodný odev.

Myslíme si, že väčšine vášnivých lyžiarov výhody vlastnenia kompletného výstroja prevážia nad nevýhodami, ale ak nelyžujete pravidelne, potom sa možno rozhodnete v prospech služieb požičovní.

Nie všetko sa však dá požičať a po tom, čo investujete do lyžiarskych nohavíc, bundy, rukavíc a okuliarov, sa na základe tohto článku môžete rozhodnúť, ako budete postupovať ďalej.

Niektoré požičovne totiž v rámci jedného setu ponúkajú okrem spomínaných lyží a lyžiarok aj palice a helmu. Poďme pekne po poriadku.

Kupovať alebo požičiavať lyžiarky?

Pri lyžiarkach je to oveľa jednoduchšie ako pri lyžiach, pretože sú najdôležitejšou zložkou výstroja. Kúpu vlastných odporúčame teda hneď, ako zistíte, že vás lyžovanie baví a na zjazdovke chcete tráviť takmer každú voľnú chvíľu.

Najsilnejší argument v prospech kúpy je ten, aby ste vždy mali obuté lyžiarky, ktoré vám budú dobre sedieť.

Prečo? Po prvé, nevyhovujúce lyžiarky sú nepohodlné a môžu vás tlačiť. Inými slovami, pokazia celý deň na svahu a veľa začínajúcich lyžiarov odradí práve toto. Požičajú si lyžiarky, ktoré im nesedia, ako majú, a neuvedomia si, že práve ony sú príčina ich diskomfortu a nie lyžovanie ako také.

Najdôležitejšou súčasťou výstroja sú lyžiarky, aby ste vždy mali obuté také, ktoré vám budú dobre sedieť. Foto: Shutterstock
Najdôležitejšou súčasťou výstroja sú lyžiarky, aby ste vždy mali obuté také, ktoré vám budú dobre sedieť. Foto: Shutterstock

A po druhé, sú to práve lyžiarky, ktoré „spájajú“ vaše nohy s lyžami. Bez správnych lyžiarok teda nemá zmysel meditovať nad tým, aký typ a aká dĺžka lyže bude najviac vyhovovať vášmu štýlu. V zlej lyžiarke jednoducho nebudete schopní oceniť, prípadne využiť vlastnosti lyže práve pre neschopnosť dostatočne ju ovládať.

Pri lyžovaní by teda lyžiarka nemala odpútavať vašu pozornosť od jazdenia a to je možné iba v takej, ktorá vám padne ako uliata.

Prečo požičané niekedy nesedia

Najbližšie, keď pôjdete do štandardnej požičovne, porovnajte lyžiarky, ktoré ponúkajú, s tými na predaj.

Lyžiarky na požičanie budú pravdepodobne nevýrazné, jedna ako druhá a veľmi málo sa budú podobať na tie, ktoré trh ponúka na predaj, hoci môžu byť od rovnakého výrobcu.

Toto zistenie poodhaľuje pravdu o problematike okolo požičiavania výstroja. Existujú totiž lyžiarky navrhnuté špeciálne pre požičovne. Nazývajú sa tiež „rentalové“. Inými slovami, sú vyrobené tak, aby mohli byť nosené nespočetne veľakrát počas sezóny čo najväčším počtom zákazníkov.

Keďže majú pasovať na chodidlá čo najväčšej skupine ľudí, zväčša sa vyrábajú širšie. Opakovaným používaním navyše dochádza k tomu, že ich vnútorné „papuče“ sa stlačia a jediný spôsob, ako dosiahnuť, aby vám noha v lyžiarke nelietala, je poriadne utiahnuť pracky. Utiahnutý komín lyžiarky vás môže zase otláčať a pre nedostatočný krvný obeh vám bude pravdepodobne zima na chodidlá.

Existujú, samozrejme, požičovne, ktoré majú v ponuke aj kvalitné modely lyžiarok a často ponuku obnovujú. Sú najmä fenoménom rakúskych stredísk, no nájdete ich aj na Slovensku.

Ako si správne požičať

Pri skúšaní lyžiarok v požičovni v lyžiarskom stredisku hrá rolu fakt, že lyžiar sa už väčšinou nemôže dočkať, ako vyrazí na svah otestovať čerstvý sneh, a preto chce mať „nepríjemné“ záležitosti skúšania čo najskôr z krku.

Naproti tomu, keď si lyžiarky kupujete, tak môžete (a mali by ste) stráviť niekoľko hodín v obchodoch so skúsenými predajcami, ktorí vám odmerajú chodidlo a poradia, ktoré modely vám budú sedieť najlepšie.

Každý výrobca má trochu iný prístup k číslovaniu, tak možno zistíte, že niektoré značky pre vás jednoducho nie sú vhodné.

Preto nie je dobré, ak sa na nákupy vyberiete s tým, že máte v hlave konkrétny model od konkrétnej značky, ktorý veľmi chcete, lebo sa vám páči na internete.

Lepšie je, keď do obchodu vyrazíte s čistou hlavou, dáte si poradiť a prioritou číslo jeden bude pre vás pocit komfortu. To isté platí aj o požičovni.

Ak sa predsa len rozhodnete výstroj si požičať, nerobte tak v zhone a na poslednú chvíľu. Nájdite si požičovňu v mieste bydliska a vyskúšajte si lyžiarky dôkladne. Dajte si poradiť od skúseného personálu.

Existujú lyžiarky navrhnuté špeciálne pre požičovne, aby mohli byť nosené nespočetne veľakrát počas sezóny čo najväčším počtom zákazníkov. Foto: Shutterstock
Existujú lyžiarky navrhnuté špeciálne pre požičovne, aby mohli byť nosené nespočetne veľakrát počas sezóny čo najväčším počtom zákazníkov. Foto: Shutterstock

Najväčšia chyba, ktorú robia najmä rekreační lyžiari, je, že neveria dobre mienenej rade personálu, aby si po obutí lyžiarku najprv zapli a zatlačili do kolien. Vtedy sa vám v tejto lyžiarskej polohe päta posunie vzad a aj sprvu malá veľkosť sa zdá dostačujúca.

Vybrané lyžiarky si v požičovni rezervujte na termín lyžovačky a potom si ich už len vyzdvihnite deň pred odchodom. Toto platí, najmä ak požičiavate výstroj celej rodine vrátane detí. Žiaden stratený deň na svahu, unáhlené rozhodnutie a potom plač, že dieťa bolia nohy.

Kupovať alebo požičiavať lyže?

Argumenty hovoriace za a proti kúpe lyží tiež nesmerujú k jednoznačnej odpovedi. Samozrejme, ak bývate v blízkosti lyžiarskeho strediska a chystáte sa lyžovať ako odušu, kúpa lyží je pomerne jasná voľba už len čisto z finančného hľadiska.

Na druhej strane, ak sa plánujete na lyže postaviť len párkrát za život, v tom prípade je logická voľba požičiavanie. Ale čo ak ste „priemerný“ rekreačný lyžiar, ktorý v sezóne zvládne aj dva alebo tri týždne na snehu?

Výhody kupovania lyží

Rozhodnutie investovať jednorazovo viac peňazí a kúpiť si vlastné lyže má svoje výhody. Všetko závisí od ceny a spokojnosti so zvoleným modelom v dlhodobom meradle.

Spoznáte svoje lyže

Tým, že budete mať svoje vlastné lyže, rýchlo sa naučíte, ako sa na zjazdovke správajú a ako ich máte ovládať, aby ste z nich dostali ich maximálny potenciál. Toto platí, ak vezmeme do úvahy, že ste si lyže vybrali rozumne podľa toho, aký je váš lyžiarsky štýl.

Mať svoje vlastné lyže je v tomto smere oveľa lepšie ako sa len spoľahnúť na niečiu „šťastnú ruku“ pri výbere v požičovni.

Ak ste stredne dobrý lyžiar, do príliš mäkkých lyží sa nebudete vedieť oprieť a tvrdé si s vami zase budú robiť, čo chcú. Od svojich viete, čo môžete očakávať a kde sú ich možnosti, ako aj limity.

Vlastniť lyže je pravdepodobne lacnejšie

Vravíme „pravdepodobne“, pretože vlastníctvo so sebou môže prinášať ďalšie náklady, ktoré môžu byť pre každého iné.

Čím častejšie lyžujete, tým viac sa vám oplatí mať vlastné lyže. Foto: Shutterstock
Čím častejšie lyžujete, tým viac sa vám oplatí mať vlastné lyže. Foto: Shutterstock

Pravidelný servis, nosič na auto či vak na ich letné uskladnenie môžu do veľkej miery obmedziť finančnú výhodnosť kúpy. Z dlhodobého hľadiska by však aj v tomto prípade malo byť lacnejšie lyže vlastniť ako si ich požičiavať.

Predstavme si, že sa vydáte na dve sedemdňové lyžovačky za zimu a kúpite si lyže strednej triedy s palicami za 400 €. Predpokladajme tiež, že lyžiarky už máte a lyže musíte po zime servisovať za bežnú cenu 30 €. Ak vám takéto lyže vydržia štyri roky, vaše celkové náklady budú vo výške 520 € (130 €/rok).

Naproti tomu požičanie kvalitnej triedy lyží s palicami vás bude stáť približne 70 € za týždeň, čo je v tomto prípade 140 € na zimu. Za 4 roky to je 560 €.

Ak sa vám však podarí ísť na svah aj viackrát ako nami prepočítané dva týždne alebo ak vydržíte s jednými lyžami viac ako štyri roky, potom sa vaše úspory začnú ešte viac zvyšovať.

Plus jazdené lyže môžete predať a tým máte v prasiatku zase o nejaké to euro navyše.

Menej nepríjemností v stredisku

Prvé ráno lyžiarskeho výletu na vás čaká čerstvo upravená zjazdovka a slnko sa usmieva cez koruny stromov.

V tomto momente nie je nič horšie, ako keď namiesto prvého miesta v rade na lanovku musíte tráviť čas v požičovni výberom lyží a vyzúvaním lyžiarky, pretože vám musia, samozrejme, nastaviť viazanie. Alebo, čo je ešte horšie, čakať na kamaráta, ktorý musí absolvovať rituál v požičovni. Vtedy mu môžete akurát odporučiť, nech nabudúce využije požičovňu v mieste bydliska, ak je to možné.

Ak máte hneď po príchode na svah svoje vlastné lyže, jediné, čo musíte spraviť, je obuť sa a vyraziť v ústrety prvým oblúkom, kým sú ešte zjazdovka a prašan ako-tak nepoškvrnené.

Vau faktor na druhú

Týmto máme na mysli niečo ako užiť si last minute ponuku bez stresu. Predstavte si, že vás sesternica v telefóne prekvapí neodolateľnou piatkovou ponukou: „Poďme zajtra lyžovať, má byť pekne a mám dve víkendové permanentky z roboty.“ Ak máte vlastné lyže, môžete jej povedať „vau, jasné, že idem“, a neriešiť, či si máte kde požičať výstroj a koľko to bude stáť.

Ak máte vlastnú výbavu, nemusíte sa pri príchode do strediska zdržiavať požičiavaním. Foto: Shutterstock
Ak máte vlastnú výbavu, nemusíte sa pri príchode do strediska zdržiavať požičiavaním. Foto: Shutterstock

A ďalej, toto by síce nemal byť silný argument, ale mať svoje vlastné lyže v sebe nepopierateľne nesie aj určitý druhý vau faktor. Už len to, že sa na nich budete hrdo nosiť po rezorte, vás bude napĺňať dobrým pocitom! Lepším, ako keď stojíte na tých, ktoré majú na sebe obrovskú nálepku s čiarovým kódom a adresou požičovne.

Výhody požičiavania lyží

Rozhodnutie investovať každú sezónu nižšiu sumu za požičanie lyží namiesto ich kúpy prináša nesporné výhody. Tieto sú podľa nás tie najzaujímavejšie.

Môžete si vybrať lyže podľa podmienok

Ak si lyže kúpite, musíte s nimi lyžovať vo všetkých podmienkach. Jedine, že by ste si kúpili viacero lyží (ktoré by ste potom museli so sebou nosiť všetky).

Ak si lyže požičiavate, môžete si (v prípade, že si nájdete požičovňu so širokou ponukou) vždy vybrať také, ktoré sa hodia pre podmienky v stredisku presne v čase vašej lyžovačky – široké freeridové lyže, ak napadol prašan, slalomky či obráčky, ak je svah krásne upravený, či univerzálne lyže strednej kategórie, ak sa neviete rozhodnúť a odhadnúť nový terén.

Najlepšie však je, že ak sa počas dovolenky zmenia podmienky, môžete si lyže vymeniť. V súčasnosti sú moderné all-mountain lyže skutočne všestranné a nie je pre ne až taký problém zlyžovať akékoľvek podmienky, ale každý univerzál je o kompromisoch, na to by ste nemali zabúdať.

Menej nepríjemností s dopravou

Áno, sebakriticky musí hádam každý uznať, že cestovať s lyžami je celkom oštara. Už len kvôli tomu, že sú dlhé a málo skladné. Navyše, ak cestujete autom viac ako traja, musíte investovať do nosiča na strechu.

Ak cestujete autom viac ako traja, musíte investovať do nosiča na strechu. Foto: Shutterstock
Ak cestujete autom viac ako traja, musíte investovať do nosiča na strechu. Foto: Shutterstock

V autobuse za lyže príplatok zaplatíte, vo vlaku sa k lístku za jeden pár lyží priplácať nemusí a veľa aeroliniek si v súčasnosti účtuje extra sumu za luxus cestovania s lyžami.

Keď sa na to teda pozrieme z tejto strany, bude pravdepodobne lacnejšie požičať si lyže na mieste. Na dopravu musíte myslieť aj vtedy, ak si požičiate lyže v mieste bydliska, pretože, ako sme si už hovorili, nemusíte sa tým zdržiavať v rezorte a ráno vyraziť hneď na svah.

Žiadne starosti o údržbu

S požičanými lyžami nemáte žiadne starosti. Jednoducho si ich požičiate pripravené a na konci lyžovačky ich vrátite a tým sa to pre vás končí.

Ak si lyže kúpite, skôr či neskôr (minimálne po sezóne) si ich budete musieť dať servisovať. Servis zahŕňa brúsenie hrán, zaliatie rýh, úpravu sklznice štruktúrou a voskovaním.

Tiež netreba zabúdať na skladovanie vlastných lyží mimo zimnej sezóny. O to, koľko miesta máte v pivnici či v šatníku, sa tiež pri požičiavaní zaujímať nemusíte. Tak teda ako, kúpiť alebo požičať?

Aby sme to teda uzavreli, kúpa lyžiarok je dobré rozhodnutie, a ak si ich vyberiete dôsledne, mali by vydržať viacero sezón. Pomerne ľahko ich dokážete zbaliť aj na cesty a lyže si už môžete požičať priamo v stredisku alebo v mieste bydliska.

Po tom, čo si zlepšíte techniku a budete vedieť, čo od lyže očakávate, si môžete kúpiť vlastné, a to najmä preto, lebo čím častejšie lyžujete, tým je kúpa lacnejšou voľbou ako požičanie.

Ak si lyžovanie chcete len vyskúšať, na svoj prvý, druhý, tretí lyžiarsky výlet si lyžiarky a lyže požičajte, ak vás to však chytí a plánujete sa v tomto športe zdokonaľovať, kúpte si minimálne vlastné lyžiarky a odporúčame zvážiť aj následnú investíciu do lyží – neoľutujete!

Najprv si však práve vďaka ponuke lepších požičovní vyskúšajte viacero modelov, aby ste s následnou kúpou boli spokojní.

Nezabúdajte, že výstroj neznamená len lyžiarky a lyže, ale aj palice, helmu, okuliare, bundu, nohavice a rukavice. Investícia do odevu a okuliarov je nutná, ostatné si môžete aj požičať.

Plusy a mínusy požičiavania výstroja

PLUSY

  • + požičaný výstroj nemusíte servisovať ani ho mimo sezóny doma skladovať
  • + v kvalitne vybavenej požičovni si môžete vyberať z rôznych modelov a dĺžok lyží, tým zistíte, ktoré najviac vyhovujú vášmu štýlu lyžovania, čo pomáha napríklad aj rozhodovaniu pred prípadnou kúpou
  • + pokročilý lyžiar má možnosť vyskúšať si kvalitnejší výstroj bez veľkých investícií aj trendové freeridové lyže
  • + príležitostný lyžiar má kompletný set zahŕňajúci lyžiarky, lyže, palice aj helmu už za 70 € na týždeň, čo je pre „sviatočných“ lyžiarov výhodnejšie ako kúpa
  • + ak si požičiate výstroj v stredisku, nemusíte riešiť prepravu a môžete si lyže či lyžiarky vymeniť, ak vám nesedia
  • + ak si požičiate výstroj v mieste bydliska, máte dostatok času na výber a skúšanie lyžiarok, aby ste zvolili tie správne, a ak ste s nimi spokojní, dokážete si ich rezervovať aj nabudúce, nech už pôjdete lyžovať kamkoľvek

MÍNUSY

  • – ak si požičiate výstroj v stredisku, strácate výberom a skúšaním čas, ktorý môžete venovať lyžovaniu
  • – najmä lyžiarky, najdôležitejšia časť výstroja pre komfort na zjazdovke, vám nemusia sedieť v žiadnej požičovni tak ako svoje vlastné, na ktoré sa dokážete spoľahnúť a netlačia vás
  • – pri spontánnom rozhodnutí ísť lyžovať nemusíte strácať čas ani sa zaoberať riešením otázky, či si stihnete výstroj požičať, len zbalíte svoj a idete.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu