Kvíz: Poznáte hlavné mestá Európy?

17. septembra 2019
Európa. Foto: Shutterstock

Otestujte sa s nami, či by ste sa v Európe nestratili.

0%

Aké je hlavné mesto Malty?

Hlavné mesto Malty. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Valletta je hlavné mesto Malty. Má rozlohu 0,55 km² a žije tu 6 966 obyvateľov (2011). Celé mesto je lokalitou svetového dedičstva UNESCO.

Aké je hlavné mesto Lichtenštajnska?

Hlavné mesto Lichtenštajnska. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Vaduz je hlavné mesto Lichtenštajnska. Leží na pravom brehu Rýna v nadmorskej výške 455 m n. m. Má rozlohu 17,3 km² a 5 129 obyvateľov (2003). Symbolom Vaduzu je kniežacie sídlo - zámok (skôr stredoveký hrad) postavený na skale nad mestom.

Aké je hlavné mesto Albánska?

Hlavné mesto Albánska. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Tirana, je hlavné a najväčšie mesto Albánska. Podľa oficiálnych údajov má 618 431 obyvateľov (2008) a hlavným mestom krajiny je od roku 1920, dovtedy túto funkciu plnil Drač (Durrës).

Aké je hlavné mesto Estónska?

Hlavné mesto Estónska. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Talin je hlavné mesto Estónska. Žije tu približne 435 tisíc obyvateľov. Talin patrí k turisticky najnavštevovanejším európskym mestám. Hlavným turistickým cieľom je Staré Mesto s hradným vrchom Toompea. Práve toto historické jadro mesta bolo v roku 1997 zapísané na listinu svetového dedičstva UNESCO.

Aké je hlavné mesto Švédska?

Hlavné mesto Švédska. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Štokholm je hlavné a najväčšie mesto Švédska. Je to kultúrne, ekonomické, masmediálne a politické centrum krajiny. Je sídlom švédskej vlády, parlamentu a kráľovskej rodiny. Toto historické mesto leží na vyše dvadsiatich ostrovoch, spojených desiatkami mostov. Mesto leží pri ústí jazera Malären do Baltského mora a vďaka svojej polohe je nazývané tiež Benátkami severu. Žije tu 923 516 obyvateľov (31. december 2015), v mestskej oblasti 1 252 020 a v metropolitnej oblasti 2-milióny ľudí.

Aké je hlavné mesto San Marína?

Hlavné mesto San Marína. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

San Maríno je hlavné mesto štátu San Maríno. Administratívne je to kastel (obec). Mesto má 4 252 obyvateľov (29. február 2012). San Maríno sa pokladá za najstarší suverénny štát na svete.

Aké je hlavné mesto Lotyšska?

Hlavné mesto Lotyšska. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Riga je hlavné a najväčšie mesto Lotyšska. Súčasne je to najväčšie mesto všetkých troch pobaltských štátov, slúži ako hlavné kultúrne, vzdelávacie, politické, finančné, komerčné a priemyselné centrum Pobaltia. Leží pri ústí rieky Daugavy pri Baltskom mori, má rozlohu 305 km² a na začiatku roku 2010 tam žilo 706 tisíc obyvateľov. Historické centrum Rigy patrí medzi kultúrne dedičstvá UNESCO a samotné mesto sa vyznačuje výraznou secesnou architektúrou, ktorá je porovnateľná s mestami ako Viedeň, Petrohrad a Barcelona.

Aké je hlavné mesto Čiernej Hory?

Hlavné mesto Čiernej hory. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Podgorica je hlavné mesto a zároveň aj najväčšie mesto Čiernej Hory. Nachádza sa v centrálnej časti Čiernej Hory na sútoku riek Morača a Ribnica, severne od mesta sa do Morače vlieva jej najvýznamnejší prítok Zeta. Žije tu okolo 150 000 obyvateľov, čo predstavuje štvrtinu populácie Čiernej Hory.

Aké je hlavné mesto Portugalska?

Hlavné mesto Portugalska. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Lisabon je hlavné a najväčšie mesto Portugalska. Má približne 500 tisíc obyvateľov a je súčasťou metropolitnej oblasti, v ktorej žije okolo 2,7 milióna obyvateľov. Lisabonský región je najvyspelejší v Portugalsku a jeho HDP na osobu dosahuje viac ako priemer Európskej únie.

Aké je hlavné mesto Grécka?

Hlavné mesto Grécko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Atény sú hlavné a najväčšie mesto Grécka a zároveň hlavné mesto gréckeho regiónu Atika (Attikí). Kozmopolitné moderné mesto je veľmi známe ako mestský štát a dôležité kultúrne a vzdelávacie centrum staroveku. Je pomenované po svojej patrónke bohyni Aténe.

Kvíz: Poznáte hlavné mestá Európy?
Gratulujeme !!!

Svet. Foto: Shutterstock

Blahoželáme!!! Ste skúsený cestovateľ. Vyskúšajte si, či tak dobre poznáte aj vlajky európskych štátov alebo naše Slovensko v kvíze UNESCO na Slovensku či naše veľhory v kvíze o Vysokých Tatrách.
Výborne

Svet. Foto: Shutterstock

Blahoželáme! Vo svete sa väčšinou nestratíte. Vyskúšajte si, či tak dobre poznáte aj vlajky európskych štátov alebo naše Slovensko v kvíze UNESCO na Slovensku či naše veľhory v kvíze o Vysokých Tatrách.
Upsss!

Svet. Foto: Shutterstock

Zrejme ste sa v Európe stratili. Vyskúšajte si, či tak lepšie poznáte aj vlajky európskych štátov alebo naše Slovensko v kvíze UNESCO na Slovensku či naše veľhory v kvíze o Vysokých Tatrách.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu