Lyžiarske stredisko Jasná na Chopku v Nízkych Tatrách

Jasná Chopok.

O stavbe prvej lanovky na Chopok sa začalo uvažovať už po skončení druhej svetovej vojny. Išlo o dvojsedačkovú lanovku vyrábanú Transportou Chrudim v licencii Von Roll, na ktorej cestujúci sedeli bokom k smeru jazdy.

Výročie prvej lanovky

Prvý úsek lanovky pod Chopkom Koliesko – Luková bol uvedený do prevádzky pred neuveriteľnými sedemdesiatimi rokmi, v roku 1949, a druhý, Luková – Chopok, 29. augusta 1954.

Z pôvodnej nástupnej stanice lanovky na Lukovej, ktorej lanovkový systém bol využitý ako základný architektonický prvok vkusnej rekonštrukcie, je dnes originálna reštaurácia Von Roll.

Jasná, Chopok.
Jasná, Chopok.

Prepojenie juhu so severom

Vďaka rozvoju lyžovania aj na južných svahoch Nízkych Tatier sa zrodila myšlienka preklenúť hrebeň pomocou lanoviek na úseku Srdiečko – Kosodrevina – Chopok, ktoré boli dokončené 29. augusta 1957.

Po vyradení úseku na južnej strane v roku 1998 bol vrchol až do roku 2007 dostupný len lyžiarskym vlekom. V roku 2007 bol lyžiarsky vlek postavený aj zo severnej strany, čím sa vytvorilo provizórne prepojenie oboch lyžiarskych stredísk. Tento stav trval až do roku 2012, keď bol 1. decembra na severnej strane v oblasti Priehyba uvedený do prevádzky nový Funitel.

Jasná, Chopok. Foto: Shutterstock
Jasná, Chopok. Foto: Shutterstock

20. decembra bola pridaná nová lanovka z južnej strany, čím bolo po 15 rokoch obnovené spojenie oboch strán Chopka lanovkami tak, ako ho poznáme dnes.

Najmodernejšie stredisko

Jasná Nízke Tatry je najväčšia lyžiarska aréna na Slovensku s prístupom zo severu od Liptovského Mikuláša a z juhu z Podbrezovej. Ponúka viac ako 50 km zjazdoviek rôznych obťažností, jazdu v mnohých freeridových zónach, v DC snowparku, trate pre skialpinistov aj množstvo barov, reštaurácií a hotelov.

Výhľad z Chopku stojí za to.
Výhľad z Chopku stojí za to.

Na južnej strane je príjemný wellness v Hoteli Bystrá a na severnej, priamo v Jasnej, odporúčame ten na Mikulášskej chate. „Dole“ v meste zas nájdete Aquapark Tatralandia či Thermal Park Bešeňová.

Viac info: www.jasna.sk

1/1
Zavrieť reklamu