Ako zazimovať bicykel?

BBB. Foto: Michiel Rotgans

Či sa nám to páči, alebo nie, bicyklovanie bude vzhľadom na poľadovice a sneh čoraz väčším problémom. Odrádzajúce sú aj mínusové teploty, ktoré všetkým bikerom naznačujú, žeby svoj dopravný prostriedok mali uložiť na zimný spánok.

Pred odložením bicykla na dlhú zimu by sme mu ale mali dopriať údržbu, vďaka ktorej nás na jar poteší svojím stavom.

Odstránenie nečistôt

Prvým krokom je očistenie bicykla od všetkých nečistôt. Postačí k tomu handrička, saponát a teplá voda. Na znečistenejšie miesta však použite aj špecializovaný prípravok – univerzálny čistič a odmastovač.

Pri umývaní navyše môžete dôkladne skontrolovať rám bicykla, komponenty a aj odpruženie ak sa na vašom bicykli nachádza. Všetky poruchy a problémy, by ste samozrejme mali pred zazimovaním na bicykli opraviť či odstrániť.

Prvým krokom je očistenie bicykla od všetkých nečistôt. Foto: Shutterstock
Prvým krokom je očistenie bicykla od všetkých nečistôt. Foto: Shutterstock

Starostlivosť o reťaz

Zvlášť je potrebné venovať sa čisteniu reťaze a prevodov. Najlepšie je na to použiť práčku na reťaz. Veľkou výhodou tohto prístroja je, že pri jeho použití nemusíte reťaz demontovať. Práčku nasadíte na reťaz, ktorú očistí točením pedálov cez voľnobeh.

Dôležité je nezabudnúť reťaz znovu namazať. Mazivo na reťaz slúži na ochranu pred hrdzou a zároveň vám uľahčí prácu na jar, až bicykel vyberiete na začiatku novej sezóny.

Práčka na čistenie reťaze BBB BTL 21 bright and fresh
Práčka na čistenie reťaze BBB BTL 21 bright and fresh

S mazaním by ste nemali obísť ani ostatné cyklo súčiastky, ktoré si to vyžadujú. Všetok čas a starostlivosť, ktorú do bicykla investujete pri zazimovaní, sa vám potom na jar vráti.

Zazimovacie priestory

Čo sa týka pneumatík, o ich stave rozhoduje to, kde bude bicykel stáť. Pokiaľ ho nechávate postojačky, pneumatiky primerane nahustite, aby počas zimy nebol plášť stlačený.

Ak bicykel doslova zavesíte na klinec, pneumatiky môžete jemne sfúknuť, nie však úplne. Ak už bicykel na zimu zavesíte, urobte to vo vodorovnej polohe, alebo predným kolesom hore, pretože v ojedinelých prípadoch môže dôjsť k zavzdušneniu bŕzd.

Jedinou podmienkou je nenechávať bicykel vonku, kde sa ľahko stane obeťou korózie. Foto: Michael Rotgans
Jedinou podmienkou je nenechávať bicykel vonku, kde sa ľahko stane obeťou korózie. Foto: Michael Rotgans

Je len na vás, kde sa rozhodnete svoj bicykel na zimu odložiť. Jedinou podmienkou je nenechávať ho vonku v nepriaznivom počasí, kde sa pôsobením vody a chladu ľahko stane obeťou korózie. Voľte preto uzavreté a suché priestory, kde váš bicykel v bezpečí prezimuje.


Foto: Michael Rotgans

1/1
Zavrieť reklamu