13 rád, na čo by mal myslieť každý správny lyžiar a snowboardista

26. decembra 2019

13 rád, na čo by mal myslieť každý lyžiar, ktoré nám kedysi pre magazín Relax prezradil tatranský vodca.

  1. Pred vstupom na svah si dajte skontrolovať nastavenie viazania na lyžiach v servise. 
  2. Majte so sebou dobré lyžiarske okuliare, ktoré sa nehmlia, teplé rukavice, nepremokavé oblečenie, prilbu a chránič chrbtice.
  3. Ak sa nachádzate vo veľkom stredisku, je dobré pred lyžovačkou navštíviť infocentrum. Zoberte si tam mapu zjazdoviek a vložte si do mobilu potrebné telefónne číslo, kde môžete zavolať pomoc v prípade nehody.
  4. Pred prvou jazdou si aspoň niekoľko minút zahrievajte celé telo rozcvičkou. Zahriate by nemalo byť prostredníctvom tvrdého alkoholu, ktorý na lyžiarske svahy nepatrí! Povolené je nealkoholické pivo, ktoré má aj dostatok minerálov na regeneráciu organizmu.
  5. Ako začiatočník by ste mali využívať zjazdové trate, ktoré zvládnete – modré. Zdatní lyžiari by mali využívať zjazdové trate náročnejšie – červené, čierne. Tiež by ste nemali zabúdať na kontrolované jazdenie.
  6. Pri zastavovaní (oddychu) na svahu treba ísť na kraj zjazdovky. Nezastavujte pod hranou, za ktorú nevidieť, neseďte tam a nedebatujte. Pri opätovnom štarte si treba skontrolovať svah nad sebou, aby sme niekomu neskrížili jazdu.
  7. Lyžujte sa na vyznačených zjazdovkách. Rešpektujte každé značenie na svahu, no najmä tam, kde sa zjazdovky krížia a je preto potrebné spomaliť. 
  8. Periférne sledujte aj iných lyžiarov a dostatočne vopred odhadujte situáciu, vyhodnocujte ju tak, aby nedošlo ku zrážke s iným lyžiarom.
  9. Pri predbiehaní iných lyžiarov dodržiavajte dostatočnú vzdialenosť. 
  10. Pri zastavovaní pred skupinou osôb spomaľte jazdu dostatočne včas, aby ste skupinu neohrozili svojím prípadným pádom alebo fŕkajúcim snehom.
  11. Majte s priateľmi dohodnuté miesto stretnutia. 
  12. Zásadne nechytajte lyžu, ktorá letí dolu svahom! Je to veľmi nebezpečné. Lyža vie poraniť, a to dosť vážne.
  13. Po ukončení lyžovania je dobré odložiť si topánky na sušič a aspoň 10 min. sa venovať strečingu.

„V prípade, že sme svedkom nehody na svahu alebo niekto leží na svahu, je lepšie sa opýtať, či nepotrebuje pomoc. Ak áno, voláme pomoc cez mobil. Ak ešte nikto nie je pri zranenom, je dobré pri ňom zostať, poprípade mu odopnúť lyže. Lyže zapichnúť do snehu nad zraneného a rozprávať sa s ním až do príchodu horskej služby,“ radí Jaroslav Michalko.

Text: Jaroslav Michalko
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu