Územie dávnej Rímskej ríše – okolie Dunaja v Hornom Rakúsku

5. júla 2018
Donauschlinge v Hornom Rakúsku. Foto: Miro Pochyba

Okolie rieky, ktorá spája našu krajinu s tou susednou toho ukrýva viac, ako by ste čakali. Nádherná príroda sa tu totiž prelína s tajomnou históriou z obdobia dávnej Rímskej ríše.

Pamätáte sa, čo sme saučili nadejepise? Okolo 2. a 3. storočia nášho letopočtu bol Dunaj hranicou slávnej Rímskej ríše.

Určite snami budete súhlasiť, že rieka Dunaj, druhá najdlhšia rieka v Európe, mal odjakživa veľký význam pre život vo svojom okolí. My sme náš výlet k jeho brehom začali hneď na hranici Horného Rakúska v malom starobylom mestečku Enns.

Najstaršie rakúske mesto

Enns je totiž najstaršie rakúske mesto. Toto privilégium dostalo v apríli roku 1212 a áno, je dokonca staršie ako Viedeň. Jeho dejiny však siahajú do omnoho dávnejšej minulosti, a preto sa mesto rozhodlo priblížiť svoju históriu aj návštevníkom.

Múzeum v najstaršom rakúskom mestečku Enns. Foto: Miro Pochyba
Múzeum v najstaršom rakúskom mestečku Enns. Foto: Miro Pochyba

V centre mestečka otvorili v tomto roku krásnu a modernú výstavu Návrat légie, ktorá sa venuje téme Rímskej ríše. Namieste, kde teraz leží mestečko, totiž žila kedysi šesťtisícová rímska légia. Áno, možno to znie ako z učebnice. Táto informácia vo vás však určite vzbudí hlboký dojem, keď uvidíte, akú plochu v múzeu zaberá 6000 cínových vojačikov légie usporiadaných do vojenských útvarov.

Šesťtisícová rímska légia v múzeu Lauriacum. Foto: Miro Pochyba
Šesťtisícová rímska légia v múzeu Lauriacum. Foto: Miro Pochyba

Rakúšania vedia, ako v múzeách zaujať deti aj dospelých. Dejiny sú tu spracované úžasne, hravo, s množstvom originálnych a veľmi zachovalých archeologických nálezov, ľudských kostí či originálnych fresiek z domov bohatých Rimanov, ktorí tu kedysi žili. Enns je však iba jedným z miest, kde sídlili Rimania. Mimoriadne poklady sa, samozrejme, nachádzajú aj na ďalších miestach.

Úplne originálna socha rímskej rodiny. Foto: Miro Pochyba
Úplne originálna socha rímskej rodiny. Foto: Miro Pochyba

Pamiatky na hranici niekdajšej veľmoci chcú v Hornom Rakúsku zapísať do zoznamu UNESCO, a preto sú tu všetky nálezy popri Dunaji dokonale a v pútavej forme obnovené.

Nezabudnuteľný výhľad na Donauschlinge

Ďalším dôkazom toho, že pri Dunaji sídlili Rimania, sú vykopávky rímskych kúpeľov, pevnosti a prístavu v obci Schlögen. Keď sa však cez špeciálny ďalekohľad pozriete smerom na hotel Donauschlinge, uvidíte rímsku pevnosť a toto miesto tak, ako vyzeralo kedysi.

Výstava Balneum s rímskymi kúpeľmi. Foto: Miro Pochyba
Výstava Balneum s rímskymi kúpeľmi. Foto: Miro Pochyba

Naokolo sa nachádza niekoľko informačných tabúľ, ale aj výstava Balneum o tom, ako tu kedysi rímske kúpele fungovali. Nato, aby ste sa tu aj vy mohli poprechádzať bez sprievodcu, si stačí stiahnuť aplikáciu. Veľmi zaujímavé podujatie prebieha na začiatku júla, keď Dunaj splavujú rímske lode.

Prístav na Dunaji pri hoteli Donauschlinge. Foto: Miro Pochyba
Prístav na Dunaji pri hoteli Donauschlinge. Foto: Miro Pochyba

Keď už toto miesto navštívite, nezabudnite vyjsť aj na známu vyhliadku meandra Dunaja Donauschlinge. Je to skutočne očarujúci výhľad na rieku kľukatiacu sa medzi nádhernými zalesnenými kopcami.

Najväčší kláštor v Hornom Rakúsku

V augustínskom kláštore sv. Floriána mala vždy významné postavenie veda, umenie a kultúra. Už od roku 1071 tu funguje prvotriedny chlapčenský spevácky zbor, do ktorého sa prísnym výberom dostane len 60 talentov z celého Rakúska.

Najväčší kláštor v Hornom Rakúsku. Foto: Miro Pochyba
Najväčší kláštor v Hornom Rakúsku. Foto: Miro Pochyba

Chodby kláštora, ktoré sú dlhé takmer 200 metrov, vás dovedú napríklad do obrovskej starej kláštornej knižnice z 18.storočia. Ukrýva sa tu približne 150 000 starých kníh v latinčine a rôznych iných jazykoch.

Úžasná knižnica v augustínskom kláštore Sv. Floriána. Foto: Miro Pochyba
Úžasná knižnica v augustínskom kláštore Sv. Floriána. Foto: Miro Pochyba

Chceli by ste vidieť aj cisárske izby? Na vyššom poschodí je jedna dlhá chodba venovaná len izbám, ktoré tu vždy museli byť pripravené pre cisára a jeho sprievod. Určite to pre kláštor nebolo jednoduché, keď sa tu cisár zastavil aj so svojimi 300 hosťami a úlohou kláštora bolo sa o všetkých dobre postarať. Dnes by však bolo takéto ubytovanie iba pre tých, ktorí majú silnejšie žalúdky, pretože napríklad posteľ Eugena Savojského bola na jeho počesť víťazstva nad Turkami celá vyzdobená hlavami porazených.

Takmer 200 metrov dlhé chodby. Foto: Miro Pochyba
Takmer 200 metrov dlhé chodby. Foto: Miro Pochyba

V obrovskej reprezentačnej barokovej sále Karola VI., ktorá je dnes miestom koncertov, sa nezabudnite pozrieť na nádherný barokový strop. Maliari ho namaľovali tak šikovne, že by ste jeho len dvojmetrovú výšku ľahko precenili.

Pod kláštorom sa nachádza hrobka rakúskeho skladateľa Antona Brucknera, ktorý v kláštornom kostole hrával na organe. Prehliadky kláštora venovaného svätému Floriánovi, ktorý tam v hrobke leží už od 4. storočia, sa od mája do septembra konajú až trikrát denne.

Chodník v korunách stromov

Poprechádzajte sa po prvom chodníku v korunách stromov v Európe, ktorý ročne navštívi až 150 000 ľudí. Je dlhý približne 2 km a nachádza sa vlese pri obci Kopfing im Innkreis. Naskytnú sa vám z neho úžasné výhľady na ďaleké okolie.

Chodník v korunách stromov. Foto: Miro Pochyba
Chodník v korunách stromov. Foto: Miro Pochyba

Čo tak vyskúšať si hru vo vyhliadkovej veži, do ktorej vás zatvoria, až kým nesplníte všetky úlohy? Pri prechádzke môžete prekonávať aj rôzne prekážky a tí odvážnejší sa na konci môžu z chodníka spustiť dlhou šmýkačkou. Náučné tabule vás počas celej trasy informujú o mnohých zaujímavostiach lesa.

Na chodníku v korunách stromov je mnoho atrakcií. Foto: Miro Pochyba
Na chodníku v korunách stromov je mnoho atrakcií. Foto: Miro Pochyba

My sme mali šťastie na sprievodcu – bývalého lesníka – a ten nám prezradil jednu smutnú správu. Pôvodné smreky tu vraj v takomto suchu vydržia už len dvadsať rokov. Preto neváhajte a choďte navštíviť cestu v korunách stromov ešte kým tam smreky rastú. Chodník v korunách stromov je otvorený od apríla až do polovice novembra.

Vaše deti vás budú zbožňovať

Ikuna je zábavný rezort v prírode, kde nájdete doslova všetko. Obrovský areál je rozdelený na rôzne tematické celky. Z veľkého množstva náučných aj zábavných atrakcií spomenieme napríklad malý Stonehenge, keltské múzeum, levanduľový park a veľa zvieratiek.

Ikuna - zábavný rezort v prírode. Foto: Miro Pochyba
Ikuna – zábavný rezort v prírode. Foto: Miro Pochyba

Verte, že nielen vaše deti sa zabavia napríklad pri jazde na terénnych Segwayoch, na pumptracku, motokárach, pri strieľaní z luku či na veľkej šmýkačke. V rezorte Ikuna sa jednoducho zabaví a oddýchne celá rodina.

Ikuna - zábavný rezort v prírode. Foto: Miro Pochyba
Ikuna – zábavný rezort v prírode. Foto: Miro Pochyba

Na každom kroku narazíte na súčasné moderné umenie a keď na vás príde hlad, môžete navštíviť western zónu s občerstvením a reštauráciou alebo si kedykoľvek nabrať niečo z automatov do piknikovej tašky a rozprestrieť si svoj piknik vonku.

Vyskúšajte netradičné bývanie

Ikuna

V zábavnom rezorte sa môžete aj ubytovať, a to ako indiáni v teepee stanoch. Nečakajte tu ale žiadnu karimatku as pacák. Ubytovanie v Teepee stanoch je moderné a nadmieru luxusné. Každý stan má dve poschodia, svoju vlastnú terasu a obrovské rodinné ležadlo.

Indiánske ubytovanie v Ikuna. Foto: Miro Pochyba
Indiánske ubytovanie v Ikuna. Foto: Miro Pochyba

Domy v korunách stromov

Cesta v korunách stromov, spiatočný okruh cez les a celý areál ponúkajú dostatok zábavy a pokoja, aby ste si tu oddýchli aj niekoľko dní, a to v krásnych drevených domčekoch asi desať metrov nad zemou. Užijete si tu ticho lesa a vôňu dreva, ktoré vás budú sprevádzať všade.

Bývanie v korunách stromov. Foto: Miro Pochyba
Bývanie v korunách stromov. Foto: Miro Pochyba

Hotel Donauschlinge **** na zákrute Dunaja

Zaujímavosťou je, že hotel Donauschlinge sa rozkladá na mieste dávnej rímskej pevnosti. Tomuto miestu teda neodolali ani Rimania!

Ak chcete zažiť pokoj, ticho, prírodu a tmu, ideálnym miestom pre vás je štvorhviezdičkový hotel Donauschlinge priamo na krásnom meandri Dunaja. Hotel sa orientuje na hostí, ktorí hľadajú aktívny oddych, odpočinok od ruchu a chcú sa nadýchať čerstvého vzduchu. K dispozícii je 100 izieb a nový wellness. V okolí sú nádherné hrady a cesty na prechádzky.

Hotel Donauschlinge ****. Foto: Miro Pochyba
Hotel Donauschlinge ****. Foto: Miro Pochyba

Hotel leží na dunajskej cyklotrase, má vlastnú garáž a nabíjaciu stanicu na elektrobicykle, ale ak sa rozhodnete prísť loďou, odparkovať môžete aj v malom prístave. Na výlet loďou môžete však ísť aj odtiaľto. Kvalitná strava pochádza z regionálnych a čerstvých potravín.

Pre viac informácií si pozrite tieto stránky:
www.donauregion.at
www.hornerakusko.sk


Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu