Ako bicyklovať a neochorieť ani v tomto období

Zimná cyklistika. Foto: Shutterstock

Pohyb na čerstvom vzduchu je základom pre dobrú imunitu. V momentálnom období je silná obranyschopnosť na nezaplatenie, a preto každý z nás uvíta akýkoľvek spôsob na jej posilnenie.

Aj bicyklovanie na konci zimy je jednou z možností, ako ju trénovať. Celoročnou cyklistikou si určite dlaždíte cestičku k zdravému životnému štýlu, avšak nezabudnite pri tom na niektoré dôležité zásady.

Čo na seba

Základom pre zachovanie zdravého športovania je byť dobre vyzbrojený proti chladnému vetru či dažďu a snehu. Pamätajte na ochranu všetkých častí tela a najmä na kĺby a na chlad najcitlivejšie orgány.

Pri pobyte v zime, veľké percento tepla človek stráca cez odhalenú časť hlavy, preto je čiapka pod prilbou tou najlepšou voľbou. Pri zhoršených poveternostných podmienkach určite oceníte aj tzv. kuklu, pod ktorou nebudete dýchať mrazivý, ale už trochu ohriaty vzduch.

Pri všetkých cyklistických doplnkoch pre bicyklovanie v zime sú dôležité vetru odolné a vodu odpudivé vlastnosti materiálov, ale zároveň aj teplotný komfort.


Flísové podšívky, termo regulačné systémy či anatomické tvarovanie, prispievajú k tomu, aby ste sa aj v zime na bicykli cítili príjemne. Nákrčník, návleky na tretry, kvalitné rukavice a dúšok teplého nápoja v termofľaši sú pre zachovanie zdravého bicyklovania taktiež zásadné.

Zimné rukavice BWG 29 aquashield v
Zimné rukavice BWG 29 aquashield v

Vrstvy verzus kopce

Jednou zo zásadných chýb, ktorej sa neskúsení cyklisti dopúšťajú, je nesprávne vrstvenie oblečenia.

Nesprávne vrstvenie sa ukáže pri prvom výstupe na kopec a následnom zjazde. Smerom hore sa úplne spotíte a smerom dole zas zachladnete, lebo ste mokrí.

Od malička nás učili, že spotených nás môže „ofúknuť“, a preto dobre zhodnoťte, čo si na seba oblečiete.


„Dnešné materiály kvalitného cyklistického oblečenia pozostávajú z technológií, ktoré správne reagujú na telesné teplo. Dokážu optimálne zahriať, ale zároveň sú priedušné a pri zvýšenej záťaži prebytočné teplo a vlhkosť odvádzajú a napomáhajú udržiavať telo v suchu a komforte. Nepodceňujte chladný vzduch. Stále sme predsa v období zimy, aj keď nastane mierny odmäk. Sami môžete prispieť k lepšej regulácii tepla odľahčením vrstvy pri dlhšom výstupe a naopak, oblečením vrstvy navyše pri zjazde. Na to môže vhodne poslúžiť bunda či vesta z ľahkého materiálu, ktorú viete uskladniť aj do vrecka“ hovorí Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov a majiteľ SK-Profi Bike.

Ostáva snáď už len pár týždňov typického zimného počasia a príchodom marca sa ukáže viac slnka a pribúdať budú aj dni miernejších teplôt, pre cyklistiku ako stvorených. Dovtedy bicyklujte vhodne vyzbrojení a pracujte na svojej kondícii.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu