Na toto miesto nikdy nezabudnete: zimná dovolenka v rakúskych Alpách

15. novembra 2020
Kitzsteinhorn 3029m. Foto: (c)ideenwerk werbeagentur

Nespornou výhodou dovolenky v Kals či v Zell am See je to, že tam máte stále čo robiť, a to v každom ročnom období a za každého počasia.

Dokonalá zimná dovolenka vyzerá v predstavách každého z nás inak. Jeden si užíva oblúky na dokonale upravenej zjazdovke, iný večerné prechádzky vo dvojici rozprávkovým mestečkom v lone hôr či oddych v pokojnej atmosfére spa a wellness.

My sme navštívili dve lokality, kde si príde na svoje každý. Horský rezort „na samote u lesa“, no zároveň priamo na zjazdovke, Gradonna a mesto pri jazere, kde na vlastnej koži zažijete pohostinnosť rakúskej kultúry s jej rozmanitosťami, Zell am See.

Gradonna****s Mountain Resort

Do mestečka Kals am Großglockner, ktoré leží vysoko v horách, sme síce cestovali takmer 6 hodín autom z Bratislavy, no už pri prvom pohľade na zjazdovky a rezort, kde sme boli ubytovaní, sme vedeli, že sme našli niečo dokonalé.

Gradonna****s Mountain Resort
Gradonna****s Mountain Resort

Možnosť zažiť dovolenku v modernom Gradonna****s Mountain Resort Châlets & Hotel v nadmorskej výške 1 350 m n. m. priamo na zjazdovke v Kalse si aspoň raz za život zaslúži každý. Pred piatimi rokmi svoje brány otvoril rezort, ktorý postavili doslova na zelenej lúke, no s citom pre prostredie, v ktorom sa nachádza.

Gradonna****s Mountain Resort
Gradonna****s Mountain Resort

Štvorhviezdičkový superior hotel a 41 drevených Châletov, kráčajúcich s duchom doby ponúkajú ideálne oddychové miesto nielen pre lyžiarov. Prečo?

Okrem toho, že vás na každom kroku víta a zdraví veľmi príjemný personál, dýcha interiér celého rezortu doslova pokojom, ktorý postupne absorbujú všetky bunky vášho tela. Tu totiž nemáte na výber a „musíte“ sa uvoľniť, oddychovať, dýchať, pozorovať a zvoľniť životné tempo aj tým, že si len budete užívať atmosféru takého nádherného miesta.

Gradonna****s Mountain Resort - štvorhviezdičkový superior hotel a 41 drevených Châletov
Gradonna****s Mountain Resort – štvorhviezdičkový superior hotel a 41 drevených Châletov

Áno, vo veľkej miere k tomu prispieva aj spa zóna, kde môžete okrem bazénov využiť masáže a starostlivosť o telo, pleť a vlasy od výmyslu sveta, miesto na cvičenie jogy,  športový obchod, ako aj obchod s delikatesami priamo v rezorte – bez áut.

Gradonna****s Mountain Resort
Gradonna****s Mountain Resort

Nádych výnimočnosti tomuto miestu pridáva aj reštaurácia, kde je jedlo doslova umením. Majiteľ si zakladá na kvalite surovín, ktoré pochádzajú najmä z produkcie regiónu a okolia.

Gradonna****s Mountain Resort pod Grossglocknerom
Gradonna****s Mountain Resort pod Grossglocknerom

Každú nedeľu je večera formou rautu s niekoľkými chodmi, kde oprášite znalosti jedálenskej etikety. My sme mali šťastie na čašníka Mareka Marčeka zo Slovenska, ktorý nám každý chod ochotne predstavil. Jedli sme hodinu a pol, čo tiež potvrdzuje, že tu sa nikto nikam neponáhľa a vychutnáva si každý detail spojený s pobytom v tomto rezorte.

Napriek tomu, že reštaurácia v najvyššej sezóne pohostí až 640 ľudí naraz, tu každý pár, rodina alebo skupina priateľov cíti, že je o nich perfektne postarané. Klobúk dolu pred každým členom tímu, ktorý sa stará o chod tohto miesta.

Gradonna****s Mountain Resort je výnimočná aj príjemným personálom.
Gradonna****s Mountain Resort je výnimočná aj príjemným personálom.

Pod najvyšším vrcholom Rakúska

Spojením lyžiarskych stredísk Kals a Matrei do rezortu Großglockner vzniklo najväčšie lyžiarske stredisko vo Východnom Tirolsku, ktoré vyniká predovšetkým optimálnou infraštruktúrou.

16 topmoderných lanoviek a vlekov vyvezie lyžiarov bažiacich po snehu do výšky 2 600 metrov nad morom. Prepojenie vlekov, lanoviek a tratí rôznych obťažností je na tomto mieste dokonalé a možnosti lyžovania vyzdvihujeme najmä z pozície začiatočníkov a mierne pokročilých lyžiarov.

Lyžovačka v rezorte Großglockner - najväčšie lyžiarske stredisko vo Východnom Tirolsku.
Lyžovačka v rezorte Großglockner – najväčšie lyžiarske stredisko vo Východnom Tirolsku.

No na svoje si prídu aj všetci ostatní. V stredisku sú totiž k dispozícii aj dva veľkorysé areály pre deti. Malí začiatočníci majú na výber medzi detským lyžiarskym areálom v Kalse pri stanici kabínovej lanovky a areálom pri hornej stanici lanovky Goldried I.

Tí, ktorí sú už viac zdatní, sa môžu vyviezť vlekom, napríklad na Glocknerblick, a odtiaľ zdolávať nádherné rodinné zjazdovky. Profíci zase pritlačia na svoje lyže na exkluzívnej karvingovej zjazdovke a čiernych tratiach.

Na svoje si prídu všetci lyžiari.
Na svoje si prídu všetci lyžiari.

Nám sa páčili aj rôzne možnosti mierne náročných svahov okolo Gradonna rezortu, ktoré obsluhuje sedačka Figolift. Trochu lepšiu kondičku si už vyžadujú široké trate pod vrcholom Cimaross-Gipfel.

Pri hornej stanici lanovky „hniezdi“ reštaurácia Adler Lounge - najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.
Pri hornej stanici lanovky „hniezdi“ reštaurácia Adler Lounge – najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.

Pri hornej stanici lanovky na tomto vrchole „hniezdi“ reštaurácia Adler Lounge – najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.

Reštaurácia Adler Lounge - najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.
Reštaurácia Adler Lounge – najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.

Výhľady z nej sú neskutočné, rovnako ako ich jablková štrúdľa de luxe. Lyžiarske stredisko Großglockner Resort Kals-Matrei je rodinne zamerané ako Ski)Hit-Region aj v otázkach cien: pre deti do 6 rokov je lyžovanie v stredisku Großglockner Resort zadarmo.

Reštaurácia Adler Lounge - najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.
Reštaurácia Adler Lounge – najvyššie položená reštaurácia s Michelinovou hviezdou vo Východnom Tirolsku.

Zell am See

Štvorhviezdičkový Romantik hotel s vlastným parkoviskom v absolútnom centre mesta Zell am See sme si zamilovali najmä pre jeho rodinnú atmosféru, ktorú vytvorili štyri generácie rodiny Hörl. Nestáva sa totiž často, aby vás pri večeri oslovil majiteľ a zaujímal sa, aký ste mali deň a čo plánujete na ten ďalší.

Štvorhviezdičkový Romantik hotel v absolútnom centre mesta Zell am See.
Štvorhviezdičkový Romantik hotel v absolútnom centre mesta Zell am See.

Záujem o hostí je to, čo robí nielen hotel, ale aj celé mesto Zell am See takým unikátnym. Je úplne jedno, či ste v hoteli, kaviarni, turistickej informačnej kancelárii, s inštruktorom na svahu alebo vo wellness, všetci sa svojím prívetivým prístupom snažia zabezpečiť len jednu vec – aby bola vaša dovolenka dokonalá, teda aby ste sa počas nej cítili dobre.

Romantik hotel v centre mesta Zell am See.
Romantik hotel v centre mesta Zell am See.

Na webových stránkach hotela si prečítate, aké izby ponúkajú, to, že majú naozaj wellness vhodný pre páry alebo že máte každý večer na výber z troch chodov, ale nedozviete sa, že si každé ráno pri raňajkách nájdete na stole hotelové „noviny“, ktoré nás informujú o dennom a večernom programe v Zell am See či okolitých lyžiarskych strediskách.

Hotel Romantik v Zell am See
Hotel Romantik v Zell am See

Všetci od lyžiarskych centier, mesta, hotelov a reštaurácií tu spolupracujú, aby sa mohli spoločne ako región prezentovať dokonalými možnosťami pre návštevníkov. Majú dokonca mapu pre mamičky s kočíkmi, aby zabezpečili, že ak mamou ste, budete sa prechádzať po trasách s tými najlepšími výhľadmi, aby ste dokázali dokonale nasať atmosféru mesta aj s dieťaťom v kočíku.

Mestečko Zell am See myslí aj na mamičky s deťmi.
Mestečko Zell am See myslí aj na mamičky s deťmi.

Zell am See sa nachádza v tesnej blízkosti ľadovca, na úpätí hôr a zároveň na brehu jazera s vodou, ktorá má klasifikáciu pitnej vody. Hory, jazero a ľadovec ponúkajú rozsiahle dovolenkové možnosti regiónu.

Voda v jazere Zell am See je klasifikovaná ako pitná.
Voda v jazere Zell am See je klasifikovaná ako pitná.

Cyklistika, turistika, lyžovanie, skialpinizmus, prechádzky, aktivity na vode a mnohé ďalšie vám Zell am See ponúka celoročne. A jeho historické centrum je bez superlatívov doslova neopísateľné.

Advent v mestečku Zell am See. Foto: (c) Zell am See-Kaprun Tourismus
Advent v mestečku Zell am See. Foto: (c) Zell am See-Kaprun Tourismus

Vodný svet Tauern Spa

Odpočinok na ploche väčšej než 20 000 m², to je vodný svet s rôzne inscenovanými jedenástimi bazénmi prepojenými so saunovým svetom.

Nemusíte tu byť ubytovaní, aby ste vstúpili do tejto oázy relaxu. Tí hanblivejší ocenia oddelenú saunovú zónu, kde je povolený vstup v plavkách, a tí odvážnejší si môžu vychutnať výhľad z exkluzívneho skleneného panoramatického bazéna na streche v PANORAMA SPA**.

Letecký pohľad na Tauern SPA. Foto: (c)Tauern SPA, Zell am See-Kaprun
Letecký pohľad na Tauern SPA. Foto: (c)Tauern SPA, Zell am See-Kaprun

Môžete si dopriať solárium, masáže, kozmetiku či len nerušené leňošenie na ležadlách oddychových zón. My sme nevedeli, kam sa skôr pozrieť, a tešili sme sa ako malé deti, keď sme sa ponorili do teplej vody vonkajšieho bazéna a na hlavu nám pomaly padal sneh.

Keď už spomíname deti, môžete prísť aj s tými najmenšími. Je tu totiž vlastné detské SPA Kidstein s veľkým vodným dobrodružstvom a zážitkom na šmýkačke vonku i vnútri.

Ľadovec Kitzsteinhorn

Ľadovec nie je len rajom zimných športov. Viete, čo nás okrem svahov so zjazdovkami, rozmanitých trás pre freeriderov, snowparku a obrovskej  superpipe dráhe pre freestylistov s olympijskými parametrami zaujalo na ľadovci Kitzsteinhorn najviac?

Lanovka s najvyšším podporným stĺpom na svete s výškou 113,6 metra, ktorá vás vyvezie vysoko nad Zell am See-Kaprun, kde sa vám otvoria výhľady na vrcholky Álp, a najväčší stredoeurópsky národný park Vysoké Taury.

Nachádza sa tu aj lanovka s najvyšším podporným stĺpom na svete s výškou 113,6 metra.
Nachádza sa tu aj lanovka s najvyšším podporným stĺpom na svete s výškou 113,6 metra.

Stanica na vrchole Kitzsteinhornu v nadmorskej výške viac ako 3 000 metrov nad morom s panoramatickou platformou „Top of Salzburg“ je najvyšším bodom v spolkovej krajine Salzbursko. Ak máte šťastie na počasie, uvidíte odtiaľ aj najvyšší vrch rakúskych Álp – Großglockner.

Nezabudnuteľný Gipfelwelt 3 000 je dokonalým prepojením histórie, techniky, prírody a poznania. Uznajte, že ísť sa počas lyžovačky zohriať do kina Cinema 3 000 (áno, to číslo je jeho nadmorská výška), kde premietajú film o miestnej prírode na osem metrov širokom plátne, nezažijete hocikde.

Gipfelwetlt
Gipfelwetlt

Ani galériu národného parku s radom zaujímavých zastávok s expozíciami nachádzajúcu sa v 360 metrov dlhom tuneli, ktorý bol vybudovaný ako štôlňa na ťažbu drahých kameňov a neskôr slúžil ako výjazd z lanovky pre lyžiarov v inom stredisku.

Tunel, pôvodne slúžiaci na ťažbu drahých kameňov.
Tunel, pôvodne slúžiaci na ťažbu drahých kameňov.

Toto zasvätenie do mystického sveta Kitzsteinhornu a národného parku bolo dych vyrážajúce a nielen preto, že v tejto nadmorskej výške sa zadýchate, aj keď kráčate pomalým krokom.

Kryštálový poklad Vysoké Taury.
Kryštálový poklad Vysoké Taury.

Ale aj zázemie v nižších polohách strediska je dokonalé. Majú tu športové obchody, požičovne výstroja a zimného oblečenia, bary, reštaurácie, lyžiarske školy, úschovne a dokonca priestor, kde si pri stole môžete zjesť obed, ktorý ste si doniesli z domu. Aj takýto detail robí toto miesto veľmi prívetivým na rodinnú lyžovačku.

Galéria národného parku.
Galéria národného parku.

Snežnice sú zábava

Lyžiarske stredisko Schmitten priamo nad mestečkom Zell am See vám ponúkne rozmanité terény, kde si svoju obľúbenú trať vyberú ako začiatočníci, tak aj skúsení lyžiari.

Lyžiarske stredisko Schmitten priamo nad mestečkom Zell am See. Foto: (c)Faistauer Photography
Lyžiarske stredisko Schmitten priamo nad mestečkom Zell am See. Foto: (c)Faistauer Photography

Čerstvý menčester z prírodného snehu na modrých zjazdovkách láka rekreačných lyžiarov a pre športových sú výzvou prudšie čierne zjazdovky, ktoré ústia zo všetkých strán priamo do centrálneho údolia Schmittenhöhe.

Lanovka s jazerom
Lanovka s jazerom

Tým sa ale zábava nekončí. My sme mali šťastie na krásne počasie a čerstvo napadaný sneh a rozhodli sme sa pre výlet na snežniciach so sprievodcom.

Nebola to prechádzka ružovou záhradou, ale bola to prechádzka bielym rajom. Prašanom sme sa brodili na snežniciach, sledovali krajinu navôkol, užívali si ticho zasneženého lesa či občerstvenie v chate Eder Hütte, kde sme opäť stretli milú obsluhu zo Slovenska.

Na snežniciach sme sa brodili aj prašanom a užívali si krásne výhľady.
Na snežniciach sme sa brodili aj prašanom a užívali si krásne výhľady.

V roku 1885 navštívila horský hotel na Schmittenhöhe aj cisárovná Sissi, ktorá tu oddychovala od panovníckych povinností, a jej návštevu dnes pripomína drevená tabuľka v kaplnke Elizabethkapelle, ktorá je priamo pri zjazdovke. Opäť nádherné prepojenie športu, prírody a histórie.

Výhľady na túre na snežniciach.
Výhľady na túre na snežniciach.

Aby sme to teda zhrnuli, garantujeme vám, že ak si za cieľ dovolenky vyberiete Zell am See, nebudete sa nudiť ani minútu a vaším jediným problémom bude rozhodnúť sa, kam sa vydať skôr a zažiť rozprávkovú atmosféru prírody, ktorá obklopuje toto mesto.

V roku 1885 navštívila horský hotel na Schmittenhöhe aj Sissi a jej návštevu dnes pripomína drevená tabuľka v kaplnke Elizabethkapelle.
V roku 1885 navštívila horský hotel na Schmittenhöhe aj Sissi a jej návštevu dnes pripomína drevená tabuľka v kaplnke Elizabethkapelle. 

Vezmite si inštruktora

Keď je práca poslaním

Na Kitzsteinhorne funguje veľmi zaujímavá lyžiarska škola. Združuje totiž inštruktorov nad 60 rokov, ktorí si hovoria aj Fosílie.

Vezmite si inštruktora.
Vezmite si inštruktora.

O jednej inštruktorke, ktorá sa tomuto remeslu venuje s láskou už vyše 40 rokov, bol dokonca natočený film.

Filozofiou inštruktorov je, že dobrého inštruktora nerobí len schopnosť naučiť zverenca oblúky na zjazdovke, ale najmä empatický prístup.

Ako nám povedal náš inštruktor a sprievodca Thomas (mimochodom, pôvodom z Česka), základným pravidlom tejto lyžiarskej školy je dosiahnuť, aby mal lyžiar vždy kútiky smerom hore – teda úsmev na tvári.

Lyžovanie musí človeka baviť a mal by sa na snehu cítiť bezpečne, preto je táto lyžiarska škola ideálna pre tých, ktorí sa dívajú na lyže s prvotnou nedôverou či dokonca strachom.

Empatický inštruktor totiž prispôsobí tempo výukového dňa vašim pocitom z tohto nádherného športu, akým lyžovanie skutočne je. Sám navrhne pauzu na kávu, keď vidí, že je potrebná, vyrozpráva vám kopu zaujímavostí o prostredí tejto hory a ľadovci, až kým nebudete znova pripravení skúšať ďalšie oblúky.

www.ski-kaprun.com 

Akčný sprievodca

Gerhard je horal telom aj dušou, čo nám bolo jasné už počas prvých piatich minút strávených s ním. Nielenže učí lyžovať a robí sprievodcu pri túrach na snežniciach, ale vedie aj lavínové kurzy a v minulosti pracoval v bikeparku.

Náš akčný sprievodca
Náš akčný sprievodca

Jeho „kanceláriou“ je príroda v okolí Zell am See a vie o nej veľmi pútavo rozprávať. Ani sme sa nestihli otáčať, keď nám ukazoval, kam všade je možné dovidieť za pekného dňa z vrcholov, ktorými sme na snežniciach prechádzali. A predviedol nám aj salto do prašanu.

Veríme, že aj keby vám na dovolenke nevyšlo počasie, tento energický chlapík spraví z každého dňa ten najkrajší.

www.bewegt-kaprun.at

Ubytovanie & wellness:

Gradonna ****s Mountain Resort
Châlets & Hotel
Gradonna 1
9981 Kals am Großglockner
Tel. +43 / 4876 / 82 000
info@gradonna.at
www.gradonna.at

Romantik Hotel ****
Familie Hörl
Sebastian-Hörl-Straße 11
A-5700 Zell am See
Tel.: +43 6542 72 520
info@romantik-hotel.at
www.romantik-hotel.at

Tauern Spa
Tauern Spa Platz 1
5710 Zell am See – Kaprun
Hotel: +43 6547 2040-0
Spa: +43 6547 2040-2012
office@tauernspakaprun.com
www.tauernspakaprun.com

Lyžiarske strediská

Großglockner Resort Kals-Matrei
Großdorf 70
9981 Kals am Großglockner, Austria
Tel.: +43 4876 8233
www.gg-resort.at

Lyžiarska škola v Kals
www.skischule-kals.at

Ľadovec Kitzsteinhorn
Wilhelm-Fazokas-Straße 2d
5710 Kaprun, Austria
Tel.: +43 (0)6547 8700
office@kitzsteinhorn.at
www.kitzsteinhorn.at/sk

Schmitten in Zell am See
Schmittenhöhebahn AG
Postfach 8
A-5700 Zell am See
Tel.: +43 6542 789 211
www.schmitten.at

ZELL am SEE

Turistické informačné centrum
Brucker Bundesstr. 1A
A-5700 Zell am See
Tel.: +43 6542 770
www.zellamsee-kaprun.com/sk

Text: Ivana Budajová
Foto: Ivana Budajová, (c) Zell am See-Kaprun Tourismus, (c)Tauern SPA, Zell am See-Kaprun, (c)Faistauer Photography

1/1
Zavrieť reklamu