Skialpinistické oblečenie – ako sa správne obliecť?

28. januára 2018

Najskôr sa pri výstupe človek veľmi potí, potom ho pri zjazde musí oblečenie chrániť pred chladom a vetrom. Tu je výhodou vybrať si odev, ktorý je priedušný v zadnej časti, no s ochranou proti vetru a tepelnou izoláciou v prednej časti.

Skialpinizmus. Foto: Shutterstock
Skialpinizmus. Foto: Shutterstock

Pri skialpinizme sa najskôr pri výstupe človek veľmi potí, a potom pri zjazde ho oblečenie musí chrániť pred chladom a vetrom. Veľkou výhodou je napríklad odev, ktorý je priedušný v zadnej časti, no má ochranu proti vetru a tepelnú izoláciu v prednej časti.

Priedušnosť a izolácia

Čím je oblečenie priedušnejšie, tým viac bráni prehrievaniu tela a nadmernému poteniu (čo potrebujeme pri výstupe do kopca). Ak je naopak oblečenie vyrobené z izolačného materiálu, telesné teplo cez neho uniká pomaly a nás „neklepe“ od zimy.

Zdolať kopec na skialpinistických lyžiach je skúškou kondície nielen pre vás, ale aj pre vaše oblečenie, ktoré sa „zadýcha“ rovnako ako vy. Musí byť preto priedušnejšie než lyžiarske oblečenie určené na zjazdovky. Dole kopcom je však odev vystavený rovnakým vplyvom ako pri zjazdovom lyžovaní a musí aj adekvátne ochrániť telo.

Kým teda oblečenie na zjazdovku musí v mrazivom a veternom počasí udržať teplo pri tele, skialpinistické oblečenie musí zvládať až dva extrémy.

V prípade bundy aj nohavíc pomáhajú ventilačné otvory na zips, ktoré môžete pri výstupe otvoriť a pred zjazdom opäť zatvoriť.

Skialpinizmus. Foto: Shutterstock
Skialpinizmus. Foto: Shutterstock

Ide o to, aký je cieľ vášho výleta

Ak sa pohybujete pomalšie alebo idete na celodennú túru do neznáma, musíte sa obliecť inak ako človek, ktorý si v rámci tréningu na lyžiach „vybehne“ kopec popri zjazdovke a vráti sa naspäť.

Musíte si uvedomiť, že pri dlhej túre v prírode nie ste v stredisku s lanovkou, pod ktorou máte zaparkované auto a v prípade potreby sa nemôžete otočiť a zbehnúť si po nejakú tú vrstvu navyše alebo ísť rovno domov.

Hory sú nevyspytateľné a čím viac do neznáma sa chystáte, tým by mali byť vaše prípravy svedomitejšie. Nezabúdajte si preto do batoha pribaliť vrstvu oblečenia, ktorú tvoria materiály ako Primaloft alebo páperie, prípadne ľahkú nepremokavú hardshell vetrovku či nohavice.

Držte si tempo

Ak nedokážete držať stabilné tempo a robíte časté prestávky, môžete vychladnúť. Takíto ľudia sa preto zvyknú naobliekať, lenže hneď ako sa pohnú, potia sa ešte viac. Tu skôr odporúčame skúsiť držať stabilnejšie tempo, aj keď pomalšie, ale rovnomerné, a minimalizovať počet zastávok a čas státia.

Vrstvenie a pružnosť

Inak je to jednoduché − na telo voľte ultraľahkú prvú vrstvu s veľkými okami, na to funkčné tričko s dlhým rukávom, kvalitné lyžiarske podkolienky a navrch softshellovú bundu a nohavice z elastických materiálov, ktoré nebránia v pohybe.

Okrem priedušnosti je totiž ďalšou dôležitou vlastnosťou skialpinistického oblečenia aj elasticita.

Nezabúdajte ani na doplnky, ako sú priedušné rukavice a čelenka alebo čiapka, ktorá dobre odvádzajú pot. Do batohu si ale vezmite aj teplé rukavice pre prípad, že by ste tie prvé prepotili. Ideálne je zvoliť prvé výlety v známom prostredí a vyskúšať, aká kombinácia materiálov vám vyhovuje najviac.

Pre viac info čítajte napríklad:
ako-sa-dobre-obliect-na-skialp-zjednoduste-si-obliekanie

1/1
Zavrieť reklamu